Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η προσέγγιση ΗΠΑ - Σερβίας πιθανώς οδηγεί σε ακύρωση της επίσκεψης Putin στο Βελιγράδι

Η προσέγγιση ΗΠΑ - Σερβίας πιθανώς οδηγεί σε ακύρωση της επίσκεψης Putin στο Βελιγράδι
Η προσέγγιση Βελιγραδίου-Ουάσινγκτον ενδέχεται να οδηγήσει σε ακύρωση της επίσκεψης Putin στο Βελιγράδι, αναφέρουν σερβικά δημοσιεύματα

Η προσέγγιση ΗΠΑ – Σερβίας ενδέχεται να οδηγήσει σε ακύρωση της επίσκεψης Putin στο Βελιγράδι, αναφέρουν σερβικά δημοσιεύματα


Η προσέγγιση Βελιγραδίου-Ουάσινγκτον ενδέχεται να οδηγήσει σε ακύρωση της επίσκεψης Πούτιν στο Βελιγράδι, αναφέρουν σερβικά δημοσιεύματα

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου V. Putin στην Σερβία, που είχε αναγγελθεί για τις 20 Οκτωβρίου, την επέτειο απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί, αναφέρουν δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου.
Την επίσκεψη Putin στο Βελιγράδι είχε αναγγείλει ο πρόεδρος της Σερβίας A. Vucic τον περασμένο Ιούνιο, όταν επισκέφθηκε την Μόσχα.
 «Ο πρόεδρος Putin μου επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί τον Οκτώβριο την Σερβία.
Θα γίνει μία μεγαλειώδης εκδήλωση υποδοχής» είχε δηλώσει τότε ο Vucic.
Η εφημερίδα «Danas» σε σημερινό της δημοσίευμα αποκαλύπτει, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές από το εξωτερικό, ότι η επίσκεψη αυτή ακυρώθηκε.
Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η Μόσχα είναι ενοχλημένη από την προσέγγιση Σερβίας- ΗΠΑ που εκδηλώθηκε με την υπογραφή, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Ουάσιγκτον της συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας με το Κόσοβο.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Κρεμλίνο δυσαρεστήθηκε που δεν ενημερώθηκε εγκαίρως από τον πρόεδρο της Σερβίας Vucic για τον βαθμό εμπλοκής των Αμερικανών.
Η Μόσχα άλλωστε είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια της όταν υπεγράφη η συμφωνία της Ουάσιγκτον και με τις χλευαστικές προς το πρόσωπο του Vucic αναρτήσεις στο διαδίκτυο της εκπροσώπου Τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ M. Zacharova, φωτογραφιών από την συνάντηση στο οβάλ γραφείο του προέδρου της Σερβίας με τον D. Trump.
Οι ξένες διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Danas» επισημαίνουν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Σερβία που αποτελούσε τον μοναδικό τους πιστό σύμμαχο στην περιοχή. Από την άλλη προβληματίζει την Μόσχα ο αποκλεισμός της από την διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου, το οποίο - όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα - χρησιμοποιούσε η Ρωσία για να διατηρεί την επιρροή της στην Σερβία.
Ο Putin είχε επισκεφθεί την Σερβία τον Ιανουάριο του 2019, όταν στο πλατό μπροστά από τον νεόδμητο ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι - η εικονογράφηση του οποίου χρηματοδοτείται από την Ρωσία - τον υποδέχθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Κατά την αναγγελθείσα για φέτος επίσκεψη του είχε προγραμματιστεί να παραστεί στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Σάββα, ο οποίος θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς.
Από το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας Vucic δεν απάντησαν στο αίτημα της «Danas» να σχολιάσουν τις πληροφορίες για ακύρωση της επίσκεψης Putin.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επίσκεψης του Putin στο Βελιγράδι και ο πρόεδρος της Σερβίας στη συνέντευξη του, πριν από δύο ημέρες, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Vucic πάντως στην συνέντευξη αυτή διαβεβαίωσε ότι η Σερβία παραμένει πιστός σύμμαχος της Ρωσίας και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης