Τελευταία Νέα
Speculator

Μύθος η δεύτερη ευκαιρία για πλήθος εταιριών λόγω του άρθρου 193 του νέου πτωχευτικού νόμου

Μύθος η δεύτερη ευκαιρία για πλήθος εταιριών λόγω του άρθρου 193 του νέου πτωχευτικού νόμου
Το άρθρο 193 του νέου ν/σ σημαίνει ότι, όποιος έχει εκκρεμή δίωξη για μη καταβολή ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων και ΦΜΥ (άρθρο 66 νόμου 4174/2013) δεν μπορεί ουσιαστικά να πτωχεύσει
Μύθος τείνει να αποδειχτεί η περίφημη δεύτερη ευκαιρία για πλήθος επιχειρήσεων και επιχειρηματιών όπως την περιγράφει ο νέος πτωχευτικός κώδικας που συζητείται στη Βουλή.
Και αυτό διότι παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής κατά της απαλλαγής του οφειλέτη εφ όσον έχει ασκηθεί εναντίον του κακουργηματική δίωξη για «φοροδιαφυγή που αποτελεί ειδικό ποινικό αδίκημα» ή έχει καταδικαστεί για το συγκεκριμένο αδίκημα.
Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 193 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει εκκρεμή δίωξη για μη καταβολή ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (άρθρο 66 νόμου 4174/2013) δεν μπορεί ουσιαστικά να πτωχεύσει.
Όμως σε πλήθος εταιριών μικρομεσαίων και μεγαλύτερων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τα ποσά που δημιουργούν κακουργηματικό αδίκημα της φοροδιαφυγής δημιουργούνται με σχετική ευκολία.
Υπολογίζεται ότι επιχειρηματίες με επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 500.000 ευρώ  και άνω που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ουσιαστικά δεν μπορούν να επωφεληθούν της δεύτερης ευκαιρίας έτσι ουσιαστικά ο νέος πτωχευτικός κώδικας μπορεί να αποδειχτεί κενός περιεχομένου.
Από την άλλη πλευρά εφ όσον η πολιτεία επιθυμούσε να θέσει ανώτατο όριο οφειλών για να πιάσει περιπτώσεις μεγαλοφειλετών που συστηματικά δεν πληρώνουν θα μπορούσε να το θέσει στο νόμο αλλά και να το συνδέσει με το μέγεθος και τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης