Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lockdowns - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας: Εφιάλτης που επανέρχεται στα κράτη, λόγω σφοδρότητας της πανδημίας

Lockdowns - Απαγορεύσεις κυκλοφορίας: Εφιάλτης που επανέρχεται στα κράτη, λόγω σφοδρότητας της πανδημίας
Η έξαρση της πανδημίας και η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού και των θανάτων ανεβάζουν την παγκόσμια ανησυχία στα ύψη κι επαναφέρουν ακραία μέτρα για τον περιορισμό της
Η έξαρση της πανδημίας και η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού και των θανάτων, κρατούν την παγκόσμια ανησυχία στα ύψη κι επαναφέρουν ακραία μέτρα για τον περιορισμό της και την αναχαίτησή της όπως τα lockdowns και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας.
Με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 100.000 ημερησίως -περίπου ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου- η Ευρώπη έχει με διαφορά ξεπεράσει τις ΗΠΑ, όπου κατά μέσον όρο καταγράφονται περισσότερα από 51.000 κρούσματα καθημερινά, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ισπανία να έχουν καταγράψει πάνω από τα μισά νέα κρούσματα στην Ευρώπη την εβδομάδα μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Τογεγονός που έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή των πολιτών τους.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαλάρωσαν τα lockdowns στη διάρκεια του καλοκαιριού για να αναζωογονηθούν οι οικονομίες τους που είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα--από τα κατάμεστα εστιατόρια και την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια--πυροδότησε μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η Γαλλία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν σχολεία, ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και επιστρατεύουν φοιτητές της Ιατρικής καθώς οι επιβαρυμένες αρχές αντιμετωπίζουν το εφιαλτικό σενάριο μιας επανεμφάνισης του κορονοϊού στις αρχές του χειμώνα.
Η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις πιέσεις για κλείσιμο των σχολείων, αλλά στη Γερμανία οι πολιτικοί συζητούν αν θα πρέπει να παρατείνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.

Ποια κράτη έχουν επαναφέρει ποια μέτρα:

Γαλλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες 8 πόλεις

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία αυξήθηκε δραματικά, ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για τέσσερις εβδομάδες στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, γεγονός που θα επηρεάσει σχεδόν το ένα τρίτο από τα 67 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.
Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο 17/10 από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες
Εκτός από το Παρίσι, οι περιορισμοί θα ισχύσουν επίσης στη Grenoble, τη Lille, τη Lyon, την Toulouse και άλλες πόλεις.
Κατά τη διάρκεια των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να πάει σε εστιατόρια ή να επισκεφθεί φίλους.
Σημειώνεται πως χθες η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19.
Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση.
Σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση, ο Macron δήλωσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας αποσκοπεί στο να παγώσουν προσωρινά "τα πάρτυ, οι στιγμές κεφιού όπου συνυπάρχουν 50 ή 60 άτομα και τα εορταστικά απογεύματα διότι, δυστυχώς, όλα αυτά είναι φορείς της επιτάχυνσης της νόσου". "Θα το ξεπεράσουμε αν παραμείνουμε ενωμένοι", είπε ο πρόεδρος.

Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι μαζί με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της χώρας συμφώνησαν χθες στη λήψη αυστηρότερων μέτρων χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά.
"Βρισκόμαστε ήδη σε μια φάση αύξησης με γεωμετρική πρόοδο, οι αριθμοί καθημερινά το δείχνουν αυτό", είπε.
Τα μπαρ και οι παμπ είναι μεταξύ των επιχειρήσεων εκείνων που έκλεισαν πρώτες ή που υποχρεώθηκαν να κλείνουν νωρίτερα στο πλαίσιο των νέων lockdowns, παγκοσμίως, αλλά τώρα τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης θέτουν επίσης υπό δοκιμασία την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά και αδιάκοπη την παροχή ιατρικής φροντίδας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID.
Ωστόσο, η καγκελάριος Α. Merkel προειδοποίησε ότι η χώρα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown και κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν.
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση της Merkel με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» μέτρα, όπως είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση.
Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.
Σημειώνεται ότι ήδη στο Βερολίνο από το Σάββατο 10/10 τα περισσότερα καταστήματα, όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από τις 23:00 έως τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια έχει γίνει υποχρεωτική για όσους φθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου.
Αλλά από την 1η Οκτωβρίου όσοι φθάνουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Όσοι δεν φορούν μάσκα μέσα σε καταστήματα ή σε δημόσια μέσα μεταφοράς θα τιμωρούνται με πρόστιμο 50 ευρώ.

Ιταλία
Ακόμη και ο πάπας Φραγκίσκος υποχρεώθηκε να τηρήσει τους νέους κανονισμούς για τον κορωνοϊό μένοντας σε ασφαλή απόσταση από τους πιστούς κατά την εβδομαδιαία του ακρόαση την Τετάρτη.

Ισπανία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Παρασκευή 9/10 τη Μαδρίτη η ισπανική κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για τις επόμενες 15 ημέρες στην περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) από σήμερα, Πέμπτη 15.10.2020, το βράδυ προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19.
Η ανακοίνωση αυτού του δραστικού μέτρου γίνεται μετά τον μερικό αποκλεισμό της Μαδρίτης και άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας επέβαλαν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων για 15 ημέρες και τον περιορισμό του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών μέσα στα καταστήματα.

Πορτογαλία
Στη Λισαβόνα, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου δεν εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο αρχηγός της εθνικής τους, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, βρέθηκε θετικός στον ιό λέγοντας ότι απλώς φάνηκε ότι όλοι κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανεβαίνει ραγδαία και η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα.

Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson αντιμετωπίζει εκκλήσεις από την αντιπολίτευση για ένα νέο εθνικό lockdown στην Αγγλία, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκεται.
Οι εισαγωγές ωστόσο στα νοσοκομεία αυξάνονται και γίνονται οι προετοιμασίες για να ξαναλειτουργήσουν νοσοκομεία εκστρατείας που είχαν κατασκευασθεί την περασμένη άνοιξη.
Το Λονδίνο αντιμετωπίζει την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών εντός των ημερών, σύμφωνα με την Financial Times, ενώ το επίπεδο συναγερμό για την επιδημία έχει αυξηθεί.
Τα πιο αυστηρά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ληφθεί στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες και το κλείσιμο των εστιατορίων και των παμπ για τέσσερις εβδομάδες.
Το lockdown θα ισχύσει από την προσεχή Παρασκευή 16/10 και προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά από τις 20:00 το βράδυ.
Επίσης, οι προγραμματισμένες διακοπές μίας εβδομάδας των σχολείων στο τέλος Οκτωβρίου αυξάνονται σε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 19 του μήνα αντί για τις 26.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν, ωστόσο, οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.
Στην Αγγλία το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα της ενώ στο Λίβερπουλ όπου το 90% των ΜΕΘ έχει καταληφθεί από ασθενείς από κορωνοϊό, έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα, με κλείσιμο κλαμπ και παμπ.
Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού θα επιβληθούν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου και στο Λονδίνο, το οποίο «ανεβαίνει» από τη βαθμίδα «μέτριου συναγερμού» στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού ρίσκου».
«Πρέπει να προειδοποιήσω τους Λονδρέζους ότι έχουμε δύσκολο χειμώνα μπροστά μας» είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, τη στιγμή που εκτιμάται πως και το Μάντσεστερ θα ανέβει μια βαθμίδα και «από την υψηλού ρίσκου» θα περάσει στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία.
Υπενθυμίζεται πως οι δυσοίωνοι αριθμοί σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας, επέβαλαν ένα νέο σύστημα μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού με τρεις βαθμίδες, ανάλογα με την απειλή για τη δημόσια υγεία και ανά περιοχή.
Τα μέτρα υπαγορεύονται από τα «ζοφερά μαθηματικά» της επιδημιολογικής εικόνας, που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού αυτήν τη στιγμή είναι περισσότεροι από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί το γενικευμένο lockdown.
Στις περιοχές που θα υπάγονται στη χαμηλότερη βαθμίδα «μετρίου» συναγερμού για τη δημόσια υγεία θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες περιορισμοί, δηλαδή η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους και το κλείσιμο της εστίασης στις 10 τη νύχτα.
Στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού» ρίσκου θα επιβάλλεται επιπλέον απαγόρευση συναντήσεων μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.
Η τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνει το κλείσιμο παμπ και μπαρ, όχι όμως και των εστιατορίων, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων με μέλη άλλων νοικοκυριών είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο.
Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.
Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν παντού καταστήματα λιανικής, σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι κάτοικοι των περιοχών της τρίτης βαθμίδας καλούνται να μην ταξιδεύουν προς άλλες περιοχές παρά μόνο αν είναι ανάγκη.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.

Τσεχία
Η Τσεχία, με το χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη, υποχρέωσε τους μαθητές σε τηλεκπαίδευση και σχεδιάζει να επιστρατεύσει χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής.
Τα νοσοκομεία της χώρας ματαιώνουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποδεσμεύσουν κλίνες.
"Ορισμένες φορές βρισκόμαστε στα πρόθυρα δακρύων", λέει η Λένκα Κρέγκοβα, μια προϊσταμένη νοσηλεύτρια στο νοσκομείο Σλάνι κοντά στην Πράγα την ώρα που εργάτες ετοιμάζονται να μετατρέψουν μια πτέρυγα για να δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με covid.
Η Τσεχία επεσήμανε ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει νοσοκομεία εκστρατείας για τους ασθενείς με κορονοϊό σήμερα, ημέρα κατά την οποία ανακοίνωσε 9.544 νέα κρούσματα covid-19, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από τον Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα.
Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ δήλωσε στο πρακτορείο CTK ότι ο στρατός θα αρχίσει το Σάββατο να κατασκευάζει μια εγκατάσταση χωρητικότητας 500 κλινών σε ένα λούνα παρκ στην Πράγα.

Πολωνία
Η Πολωνία εντατικοποιεί την εκπαίδευση για τις νοσηλεύτριες και εξετάζει την δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας.
"Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής", σχολίασε χαρακτηριστικά ο ανοσολόγος Πάβελ Γκρεσιόβσκι στην Πολωνία, η οποία χθες κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 6.526 νέων κρουσμάτων και 116 θανάτους.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Matheus Moraviecki, ζήτησε σήμερα 15/10από τους πολίτες "να μένουν στα σπίτια τους" και να "εργάζονται από απόσταση" ανακοινωνοντας σειρά μέτρων με στόχο την αναχαίτηση της αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού.
"Σήμερα, πρέπει να επιστρέψουμε στη βασική σύσταση που γνωρίζουμε από την άνοιξη: να μένουμε στο σπίτι", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης συστήνοντας "σε όσους το μπορούν να εργάζονται από απόσταση".
Η Πολωνία σημείωσε νέο ημερήσιο ρεκόρ 8.009 κρουσμάτων κορωνοϊού σε 24 ώρες.

Ιρλανδία
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν περιέγραψε την αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία ως "υπερβολικά ανησυχητική" και η κυβέρνηση αύξησε τα περιοριστικά μέτρα σε τρεις κομητείες στο σύνορο της χώρας καθώς και σχεδόν όλες τις επισκέψεις σε σπίτια ανά τη χώρα, ενώ κλείνει σχολεία για δύο εβδομάδες και εστιατόρια για τέσσερις.

Ολλανδία
Η Ολλανδία επέστρεψε στο μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια, αλλά κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία.

Βέλγιο
Στο Βέλγιο, με τον δεύτερο χειρότερο κατά κεφαλήν ρυθμό μόλυνσης στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία καλούνται τώρα να παραχωρήσουν το ένα τέταρτο των κλινών τους σε ασθενείς με COVID-19.
"Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ σήμερα", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό La Premiere ο Ρενό Μαζί, διευθυντής της πανεπιστημιακής κλινικής του Σεντ Λικ στις Βρυξέλλες.

Ρωσία
Η Ρωσία, η οποία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, έχει στο μεταξύ δώσει ρυθμιστική έγκριση για την παρασκευή ενός δεύτερου εμβολίου, ενώ ετοιμάζει και το τρίτο, την ώρα που η Μόσχα πρόκειται να θέσει πολλούς μαθητές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης .

ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, 22 πολιτείες έχουν σημειώσει ρεκόρ νέων κρουσμάτων από τις αρχές του μήνα.
Ο αριθμός ωστόσο των θανάτων έχει καθοδική τάση και κυμάνθηκε την τελευταία εβδομάδα στους 700 ημερησίως, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αυστραλία
Στην Αυστραλία, μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εμφανίστηκαν εστίες του ιού σε δύο από τις πολυπληθέστερες πολιτείες αναγκάζοντας την Νέα Νότια Ουαλία να καθυστερήσει την χαλάρωση κάποιων μέτρων.
 
Μαλαισία
Νέοι περιορισμοί επιβλήθηκαν και στη Μαλαισία όπου το παλάτι ανέστειλε όλες τις συναντήσεις για δύο εβδομάδες.
Και η πανδημία επελαύνει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης