Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBRD: Προειδοποιεί για την εκτόξευση των NPLs στην Τουρκία – Προτείνει bad bank

EBRD: Προειδοποιεί για την εκτόξευση των NPLs στην Τουρκία – Προτείνει bad bank
Η EBRD προειδοποιεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τουρκία
Για την εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων (NPLs) δανείων στην Τουρκία προειδοποιεί επικεφαλής οικονομολόγος του περιφερειακού γραφείου της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) στην Κωνσταντινούπολη, Roger Kelly, όταν αρχίσει να επιβραδύνεται η πιστωτική επέκταση και αυξηθούν τα επιτόκια.
Επί αυτού, προτείνει τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα απορροφήσει τα προβληματικά δάνεια (bad bank όπως χαρακτηρίζεται ορισμένες φορές).
«Το ζήτημα των NPL είναι του τύπου ελέφαντας στο δωμάτιο», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ήδη τα NPLs έχουν αρχίζει μνα πιέζουν τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση του προέδρου Erdogan διοχέτευσε μέσω των κρατικών τραπεζών έναν μεγάλο όγκο δανείων για να αποφύγει ένα «κραχ» στην οικονομία εν μέσω πανδημίας και αποδυναμωμένης λίρας, υπενθυμίζεται.
Η EBRD -εδρεύει στο Λονδίνο- έχει παράσχει χρηματοδότηση άνω των 13 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία και δηλώνει έτοιμη να επενδύσει σε ένα όχημα που θα βελτιώσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και θα θεραπεύσει τους ισολογισμούς τους.
Παρά τη νομισματική κρίση που είναι σε εξέλιξη και το κύμα αναδιαρθρώσεων χρέους προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πλήγμα της πανδημίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης εμφανίζονται να μειώνονται σε 4,1% στα τέλη Αυγούστου από 5,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε η τουρκική κεντρική τράπεζα.
«Η νομισματική πολιτική παραμένει πολύ χαλαρή, το πραγματικό επιτόκιο εξακολουθεί να είναι αρνητικό, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο για μια χώρα που εξαρτάται από το ξένο κεφάλαιο.
Θα χρειαστεί χρόνος για να κερδίσει η Τουρκία την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η ανάκτηση της αξιοπιστίας είναι δυο φορές δυσκολότερη στο τρέχον δύσκολο περιβάλλον», αναφέρει ο Roger Kelly.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης