Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η υψηλή μεταβλητότητα οδηγεί τον S&P 500 κάτω από τις 3.400 μονάδες

Nomura: Η υψηλή μεταβλητότητα οδηγεί τον S&P 500 κάτω από τις 3.400 μονάδες

Eνισχύεται η μεταβλητότητα στη Wall Street, αναφέρει η Nomura
Η υψηλή μεταβλητότητα οδηγεί τον S&P 500 κάτω από τις 3.400 μονάδες, υποστηρίζει με ανάλυσή του ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura.
Οι δηλώσεις εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, που αναμφίβολα θα οδηγήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα, άσκησαν ισχυρές πιέσεις σύνθετο τεχνολογικό δείκτης της Wall Street, Nasdaq, ο οποίος έσβησε τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Nomura, με τις μετοχές να είναι στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη μεταβλητότητα μεταξύ περιουσιακών στοιχείων, το κεντρικό σημείο συζήτησης πρέπει να είναι το εξής:
«Δεν μπορεί κανείς να υπερεκτιμήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η μεταβλητότητα επί της αγοράς των options των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα οποία λήγουν αύριο Παρασκευή 16 Οκτωβρίου».
Ο λόγος είναι απλός.
Η αγορά των options επηρεάζει την αγορά μετοχών, καθώς, όπως αναφέρει η Nomura, η αρνητική μεταβλητότητα στις κολοσσιαίες τοποθετήσεις πρέπει να αντισταθμιστεί – κάτι που επιταχύνει τις όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν.
Η κατάσταση, αν μη τι άλλο, θυμίζει την πτώση του Αυγούστου, με τη SoftBank, με την αγορά των call options να καταρρέει.

Οι μετοχές έκτοτε ανέκαμψαν αναγκάζοντας τους αγοραστές με γνώμονα το Delta (τη διαφορά των παραγώγων από τα υποκείμενα στοιχεία τους, π.χ. μετοχές) να αναζητούν εναγωνίως αντιστάθμιση.
Εξ ου και η ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση, με το Delta στα 1-day options να έχει αντιστραφεί εν σχέσει με τις προηγούμενες ημέρες.
Ως εκ τούτου, με τον dealer υπεραντισταθμισμένο με θέση Long, οι πωλήσεις θα αυξάνονται όσο το χρηματιστήριο πέφτει, ανεξαρτήτως του μείγματος αντιστάθμισης.

Όπως προειδοποίησε η Nomura νωρίτερα την εβδομάδα, το ζήτημα των λήξεων σε επίπεδο δείκτη μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στην εξής περίπτωση:
Όταν υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο delta μέσω options που μπορεί να επιφέρει μεγάλη μεταβλητότητα λόγω λήξης πολλών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. QQQ).

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα στη Wall Street, σε μια κίνηση κάτω από τις 3.400 μονάδες (3.389 για να είναι ακριβείς) στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 και ή 284,63 μονάδες στα QQQs, όπου οι long Gamma θέσεις μεταβάλλονται σε short.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης