Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mnuchin (ΗΠΑ): Θα συζητήσουμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο τεστ για το Covid-19 με τους Δημοκρατικούς

Mnuchin (ΗΠΑ): Θα συζητήσουμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο τεστ για το Covid-19 με τους Δημοκρατικούς
Τα σχόλιά του ΥΠΟΙΚ ήρθαν μετά την έκθεση για την ανεργία στις ΗΠΑ, που υποδήλωνει πως η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί
Αλλαγή πλεύσης από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά την είδηση ότι αυξήθηκαν στις 898 χιλ. οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σημαίνοντας πως η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί στην Αμερική.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα αφήσει διαφορές ως προς τους στόχους χρηματοδότησης των κλινικών δοκιμών για τον Covid-19 να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες για το πακέτο τόνωσης με τους Δημοκρατικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Βουλής Pelosi που ηγείται στη διαπραγμάτευση για τους Δημοκρατικούς, είχε ορίσει το θέμα των μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό ως ένα από τα βασικά σημεία στις συνομιλίες για την επέκταση της οικονομικής βοήθειας με αφορμή τον κορωνοϊό.
«Αυτό το ζήτημα θα ξεπεραστεί», δήλωσε ο Mnuchin στο CNBC.
«Συμφωνήσαμε συνολικά 178 δισεκατομμύρια δολάρια για την υγεία.»
«Είναι ένα εξαιρετικό χρηματικό ποσό.»
«Είχαμε συμφωνήσει με τους Δημοκρατικούς ότι τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στις κλινικές δοκιμές.»
«Αυτό που λείπει είναι να βρεθεί η κοινή  γλώσσα γύρω από το θέμα των τεστ», πρόσθεσε.
«Όταν μιλήσω με την Pelosi (Δημοκρατική) σήμερα, θα της πω ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε το πρόβλημα δοκιμής να μας εμποδίσει.»
«Θα συμφωνήσουμε εκ βαθέων για το θέμα των μαζικών τετσ που υπόκειται σε κάποια δευτερεύοντα θέματα. Αυτό το ζήτημα είναι υπερβολικό " ανέφερε ο Mnuchin.
Τα σχόλιά του ήρθαν λίγα λεπτά αφότου η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την ανεργία τόνισε τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ ενδέχεται να επιβραδυνθεί.

Η έκθεση του αμερικανικού Υπ. Εργασίας:

Στις 898 χιλ. αυξήθηκαν οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 10 Οκτωβρίου 2020, έναντι 840 χιλ. νωρίτερα και 825 χιλ. που αναμενόταν από τους αναλυτές.

 
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας, όμως, μειώθηκαν στα 10,01 εκατ. από 10,9 εκατ. την εβδομάδα που προηγήθηκε


Το σύνολο για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Οκτωβρίου ήταν ο υψηλότερος αριθμός από τις 22 Αυγούστου 2020 και ένα άλλο σημάδι ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να αγωνίζεται για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο κορωνοϊός καλπάζει στις ΗΠΑ

Καθημερινά νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται διαρκώς στις ΗΠΑ, με τις καθημερινές περιπτώσεις μολύνσεων να αυξάνονται, φτάνοντας τα 52.345 την Τετάρτη (14.10), σύμφωνα με μια ανάλυση του CNBC για τα δεδομένα του Johns Hopkins.
Οι μέσες ημερήσιες νέες μολύνσεις είναι 17% υψηλότερες από ό, τι πριν από μια εβδομάδα και έχουν αυξηθεί τις τελευταίες 10 ημέρες.
Τα σχόλια του Mnuchin που διευκρινίζουν τις σκέψεις του Λευκού Οίκου σχετικά με τη χρηματοδότηση των τεστ θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ελπίδα για τις συνομιλίες αναφορικά με το πακέτο τόνωσης.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου βρίσκονται σε αδιέξοδο για εβδομάδες, αλλά οι προοπτικές για μια συμφωνία πριν από τις εκλογές του 2020 φάνηκε να εξασθενούν την Τετάρτη, αφού εκπρόσωπος της Pelosi τόνισε ότι τεστ αποτεούν βασική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.
«Ένας σημαντικός τομέας διαφωνίας εξακολουθεί να είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει κατανοήσει την ανάγκης για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τα τεστ covid19», έγραψε ο εκπρόσωπος Drew Hammill στο Twitter.

Όπως έγραφε νωρίτερα το BankingNews: 

Το ορόσημο της 3ης Νοεμβρίου 2020, των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, φαίνεται ότι χάνεται για την έγκριση ενός νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά και το χθεσινοβραδυνό (14/10) ναυάγιο στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της αμερικανικής Βουλής Nancy Pelosi και του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα, Πέμπτη, σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία πριν από τις εκλογές, ωστόσο όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Mnuchin «θα ήταν δύσκολο να κάνεις κάτι πριν από τις εκλογές και να το εκτελέσεις».
Όπως αναφέρθηκε από το γραφείο της Pelosi, οι δύο αξιωματούχοι είχαν «παραγωγικές» συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις στήριξης, αλλά «ένας σημαντικός τομέας διαφωνίας εξακολουθεί να είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν κατανοεί την ανάγκη για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο τεστ για το Covid-19».
Pelosi και Mnuchin, οι κύριοι διαπραγματευτές στις συνομιλίες μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, βρίσκονται πολύ μακριά στις θέσεις για σειρά θεμάτων.
Όπως όλα δείχνουν ο Mnuchin έχει επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη το Κογκρέσο να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ένα δεύτερο πακέτο Προστασίας Paycheck από τα 130 δισ. δολάρια αχρησιμοποίητων κεφαλαίων.
Μάλιστα, κατηγορεί την πλευρά της Pelosi ότι υιοθετεί «προσέγγιση όλων ή τίποτα».
Και αυτό στη νομοθεσία «δεν έχει νόημα».
Ακόμα και όταν ζήτησε άμεση, «στοχευμένη» βοήθεια, ο Mnuchin παραδέχτηκε ότι «για να γίνει κάτι πριν από τις εκλογές και να εκτελεστεί σε αυτό θα ήταν δύσκολο».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πιθανότητες του Κογκρέσου να χορηγήσει νέα βοήθεια πριν από τις 3 Νοεμβρίου μειώθηκαν καθώς η Γερουσία της Δημοκρατικής πτέρυγας πιέζει να ψηφίσει για ένα πιο περιορισμένο σχέδιο από ό,τι πρότεινε ο Λευκός Οίκος ή οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου.
Ενώ ο Trump νωρίτερα αυτό το μήνα διέκοψε συνομιλίες μέχρι τις εκλογές, άλλαξε στρατηγική στην πορεία του καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην πορεία για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.
Η Pelosi, της οποίας το κόμμα ψήφισε το πακέτο των 2,2 τρισ. δολαρίων στο Σώμα, απέρριψε την τελευταία πρόταση του Λευκού Οίκου για πακέτο 1,8 τρισ. δολαρίων ως ανεπαρκή.
Ενώ το συνολικό κόστος του σχεδίου διαχείρισης του Trump είναι παρόμοιο με το ύψος του νομοσχεδίου των Δημοκρατικών, οι μεγάλες διαφωνίες παραμένουν άλυτες.
Οι Δημοκρατικοί πρότειναν 436 δισ. δολάρια σε βοήθεια για κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις που θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη να μειώσουν τις βασικές υπηρεσίες καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος και χαμηλότερα έσοδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Mnuchin προσέφερε 300 δισ. δολάρια για πολιτείες και δήμους.
Ο Trump, ο οποίος υπέγραψε την πρόταση της κυβέρνησής του, στράφηκε ξανά κατά της κρατικής και τοπικής βοήθειας την Τετάρτη.
Είπε ότι θέλει να «δει τους Δημοκρατικούς να χαλαρώνουν λίγο» γιατί «το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να διασωθούν από τις κακώς διαχειριζόμενες πόλεις και κράτη τους».
Η διμερής Ένωση Εθνικών Διοικητών έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο 500 δισ. δολάρια για ανακούφιση.
Ο Mnuchin σημείωσε την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις που απολύουν υπαλλήλους όπως οι πυροσβέστες «θα είχαν ένα κόστος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην ανεργία, αλλά και ένα κόστος για την οικονομία».
Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών αποκαθιστά επίσης την ενισχυμένη ομοσπονδιακή ασφάλιση ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα έως τον Ιανουάριο.
Η πρόταση του Λευκού Οίκου θα καθιερώσει εβδομαδιαίο όφελος 400 δολ. έως την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Η Pelosi, αντιμετώπισε κάποια πίεση στο εσωτερικό της για να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η ασφάλιση ανεργίας σε αυτόνομο νομοσχέδιο ή να δεχτεί μια μικρότερη συμφωνία από τον Λευκό Οίκο.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, ακόμη και αν η Pelosi και ο Mnuchin καταλήξουν σε συμφωνία που θα κερδίσει τις δημοκρατικές ψήφους και την υπογραφή του Trump, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να πείσουν τη Γερουσία να το υποστηρίξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης