Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σχεδόν 92.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με vouchers φέτος

Σχεδόν 92.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με vouchers φέτος
Μιχαηλίδου: Φέτος εισάγονται με vouchers σχεδόν 92.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
«Για πρώτη φορά φέτος καταφέραμε να υπερκαλύψουμε τη ζήτηση για τις θέσεις vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, πραγματοποιώντας την υπόσχεση που δώσαμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού κι αυτό είναι ακόμα πιο σπουδαίο ακριβώς επειδή αυξήσαμε κατά 9.000 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια, φτάνοντας τα 45.000 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στο υπουργείο Εργασίας.
Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα στήριξης οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας αυτήν τη χρονιά διευρύνθηκε με κάθε δυνατό τρόπο. «Αυξήσαμε κατά 17% τον προϋπολογισμό του προγράμματος, αυξήσαμε κατά 33% τα εισοδηματικά κριτήρια, κατά 18% τους δικαιούχους και δώσαμε τη δυνατότητα - για πρώτη φορά - στις μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο να δηλώσουν συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι συνολικά φέτος εισάγονται με vouchers σχεδόν 92.000 παιδιά, από αυτά τα 12.000 με τα επιπλέον voucher παράλληλου προγράμματος.
«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η προσχολική αγωγή είναι για εμάς μια μακρόπνοη κοινωνική επένδυση και όχι ένα προσωρινό μέτρο ανακούφισης για τους πιο ευάλωτους οικονομικά.
Έως τώρα, οι γονείς γνώριζαν το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, γνωστό στους περισσότερους ως ΕΣΠΑ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος έφτανε το ποσό των 279 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 181 εκατ. ευρώ (65%) προορίζονταν για vouchers βρεφονηπιακών.
Φέτος, λοιπόν, αυξήσαμε αυτό το ποσό κατά 30 εκατ. ευρώ με ένα παράλληλο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Επίσης, το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής απέκλειε τη συμμετοχή μητέρων που εργάζονται σε δημόσιους και δημοτικούς φορείς.
Ήταν μία πραγματική αδικία, καθώς αρκετές από αυτές έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Διορθώσαμε, λοιπόν, αυτήν την αδικία, επιτρέποντάς τους να κάνουν αιτήσεις στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας.
Ακόμη, θελήσαμε να βοηθήσουμε να ενταχθούν ακόμα περισσότερα παιδιά στο πρόγραμμα, αυξάνοντας τα εισοδηματικά όρια.
Τα νέα εισοδηματικά όρια είναι αυξημένα κατά 9.000 ευρώ από το αρχικό πρόγραμμα της Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής.
Βασικός μας στόχος είναι η αύξηση και η διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε, μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς ρόλους τους, της μητέρας και της εργαζόμενης» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.
Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας σχολίασε ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν συνέχεια.
«Από την αρχή της θητείας μας, αντιμετωπίσαμε συνολικά το ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών ως μία πολυεπίπεδη παιδοκεντρική κοινωνική επένδυση, η οποία επιδρά τόσο στο παρόν των οικογενειών, όσο και στο μέλλον των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Γι' αυτό και οι παρεμβάσεις μας δεν θα σταματήσουν εδώ.
Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικά είναι τα πρώτα βήματα στην εκπαίδευση για το μέλλον του παιδιού, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ισότιμη ανάπτυξη όλων των παιδιών σε ένα αναβαθμισμένο παιδαγωγικά περιβάλλον» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Σπυρίδων Σπυρίδων, δήλωσε ότι, με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμα της Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, που αφορά τους παιδικούς, τους βρεφικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ.
Όπως ανέφερε, «το ύψος των πιστώσεων ανήλθε στα 279 εκατ. ευρώ και, εν μέσω πανδημίας, διατέθηκαν επιπλέον 40 εκατ. ευρώ περίπου από κρατικές επενδύσεις.
Τα 30 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και τα 10 εκατ. ευρώ προήλθαν από πιστώσεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Έτσι, πάνω από 20.000 παιδιά είχαν τη δυνατότητα σε σχέση με πέρυσι να εγγραφούν στις προσχολικές δομές».
Ο κ. Σπυρίδων υπογράμμισε επίσης ότι οι αιτήσεις έγιναν ηλεκτρονικά, γεγονός που είχε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπυρίδων είπε ότι ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ, δίνει τη δυνατότητα σε δημοτικές δομές που επιθυμούν να αυξήσουν τα τμήματά τους, να μπορούν για το σκοπό αυτό να λάβουν έως 50.000 ευρώ για κάθε νέο τμήμα που δημιουργούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης