Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυρώσεις της Ε.Ε σε Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση Navalny

Κυρώσεις της Ε.Ε σε Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση Navalny
Η υπόθεση έχει επιδεινώσει αισθητά τις σχέσεις Μόσχας - Βρυξελλών
Ευρωπαϊκές κυρώσεις ανακοινώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου 2020, κατά Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του Navalny.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά αρκετών υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων καθώς και ενός ερευνητικού κέντρου.
Πάντως χθες 14.10.2020, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Lavrov ξεκαθάρισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε κύρωση της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος πολιτικός, Navalny είχε αισθανθεί ιδιαίτερη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πτήσης του τον περασμένο Αύγουστο (2020) και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, πριν τελικώς μεταφερθεί σε γερμανική κλινική.
Η εν λόγω κλινική ισχυρίζεται πως ο Navalny έπεσε θύμα «δηλητηρίασης» από τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και κατηγόρησε την Ρωσία.
Η υπόθεση έχει επιδεινώσει αισθητά τις σχέσεις Μόσχας - Βρυξελλών, με τον Lavrov να καταγγέλλει πως η Ε.Ε. ακολουθεί τακτικές ΗΠΑ όσον αφορά στην επιβολή ή απειλή επιβολής κυρώσεων.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και ακολουθεί την απόφαση για νέα τιμωρητικά μέτρα που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την Δευτέρα 12.10.2020 .
Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις θα οριστικοποιηθούν σε γραπτό κείμενο και μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εντός ημερών.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, τα πρόσωπα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων περιλαμβάνουν αξιωματούχους του συστήματος ασφαλείας της Ρωσίας, ενώ η οντότητα που στοχοποιείται είναι το Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας.
Τα ονόματα των προσώπων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.
Ο Navalny είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου Putin και εξέχων πολέμιος της διαφθοράς.
Την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα ελέγχων από τη Γερμανία και άλλες χώρες σύμφωνα με τα οποία ο σοβιετικής κατασκευής νευροτοξικός παράγοντας Novichok --ένας απαγορευμένος βιολογικός παράγοντας-- χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του ρώσου πολιτικού.
Ο Navalny πιστεύει πως ο Putin έδωσε εντολή για την δηλητηρίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης