Τελευταία Νέα
Speculator

Μιζέρια στο ΧΑ - Οι μισές εισηγμένες κάτω από τη λογιστική αξία - Ποιες έχουν καλή κερδοφορία

tags :
Μιζέρια στο ΧΑ - Οι μισές εισηγμένες κάτω από τη λογιστική αξία - Ποιες έχουν καλή κερδοφορία
Δεν είναι λίγες οι μετοχές όπου τα καλά θεμελιώδη του πρώτου εξαμήνου βελτίωσαν κάπως την αποτίμηση αλλά οι δείκτες παραμένουν ελκυστικοί
Η απουσία επενδυτών στο ΧΑ αλλά και τα ρίσκα που εντοπίζουν οι μεγάλοι ξένοι (πανδημία, γεωπολιτικά) έχουν δημιουργήσει αρκετές στρεβλώσεις στις μετοχικές αξίες.
Η μιζέρια και η απαξίωση που βιώνει το ΧΑ είναι πρωτόγνωρη με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις των μετοχών να έχουν βυθιστεί σε επίπεδα που «προκαλούν» τη νοημοσύνη όσων διαβάζουν τα θεμελιώδη.
Οι μισές εισηγμένες του ΧΑ διαπραγματεύονται χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bankingnews μέσα από τις λογιστικές καταστάσεις 142 εισηγμένων, οι 73 έχουν δείκτη P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) κάτω από μία φορά.
Από αυτές τις εταιρείες περίπου οι μισές (35 εταιρείες) εμφάνισαν κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2020, παρά το lockdown και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.
Κάποιες άλλες εκτός από κέρδη έχουν και απουσία τραπεζικού δανεισμού.
Αν εξαιρεθούν οι ζημιογόνες όπως για παράδειγμα η MIG, όπου τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ζημιές και έχει υψηλό δανεισμό, και αν κάποιος επικεντρωθεί στις κερδοφόρες, στην πρώτη θέση του πίνακα με το χαμηλότερο δείκτη p/bv είναι η Intracom με δείκτη 0,23 φορές.
Το p/e εξαμήνου είναι μόλις στις 8,5 φορές, αλλά θα πρέπει να τονιστεί πως τα κέρδη ήταν έκτακτα.
Προοπτικές για χαμηλό p/e στο σύνολο της χρήσης έχει η Μουζάκης, αφού με τα κέρδη εξαμήνου είναι στις 14 φορές.
Αρνητικός ο καθαρός δανεισμός, αλλά υπάρχει η εκκρεμότητα με τα κεφάλαια από τη διαθήκη του ιδρυτή.
Απουσιάζει το growth, αλλά η ενοικίαση ακινήτων δίνει κέρδη με τη μετοχή να είναι σε χαμηλή αποτίμηση.
Μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ από την κυβέρνηση, η μετοχή βρίσκεται να παίζει με p/bv μόλις στις 0,41 φορές και παρά το ράλι που έχει καταγράψει ενώ το p/e με τα κέρδη μόνο του εξαμήνου είναι στις 42,6 φορές.
Η Δρομέας παίζει με p/bv 0,48 και τα κέρδη που εμφάνισε στο εξάμηνο δίνουν κάποια προοπτική, αρκεί να συνεχιστούν και στο δεύτερο εξάμηνο.  
Η Τεχνική Ολυμπιακή μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς και τη ζημιά που κατέγραψε συνεχίζει να έχει χαμηλό p/bv 0,49 φορές αλλά έχει σε μετρητά το ύψος της αποτίμησης!
ΟΙ Μύλοι Κεπενού αν και είχαν μειωμένα κέρδη το p/e είναι στις 23 φορές (κέρδη εξαμήνου), ενώ ο δείκτης p/bv είναι στις 0,56 φορές.
Η Δομική Κρήτης παίζει στο ΧΑ το στόρι της εξόδου από την επιτήρηση, μία απόφαση που όμως θα πρέπει να λάβει η διοίκηση του ΧΑ, αλλά κατάφερε να βελτιώσει την κερδοφορία της και να έχει στον κατασκευαστικό κλάδο έχει το χαμηλότερο p/e, ενώ ο δείκτης p/bv είναι στις 0,58 φορές.
Η καλή κερδοφορία της ΕΛΤΟΝ, δίνει p/e 16,7 φορές και p/bv 0,61.
Χαμηλό p/bv έχει και ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δεν επηρεάζεται από την κρίση και έχει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια.
Με p/bv 0,75 φορές και p/e 7,31 φορές με τα κέρδη εξαμήνου διαπραγματεύεται η Revoil.
Ωστόσο, ο κλάδος έχει πληγεί από την πανδημία και οι έξτρα πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στο πρώτο εξάμηνο ίσως επηρεάσουν τις πωλήσεις του δευτέρου εξαμήνου.
Η ΕΥΔΑΠ λόγω απομειώσεων ίσως να μην έχει φέτος χαμηλό P/Ε αλλά έχει χαμηλό P/BV και αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 454 εκατ. ευρώ.
Ομοίως και η ΑΒΑΞ αν και μέρος της βελτιωμένης κερδοφορίας οφείλεται στη θετική φορολογία, αφού τα κέρδη προ φόρων είναι σημαντικά μειωμένα έναντι των περσινών.
Πολύ καλά κέρδη εμφάνισε η Πλαστικά Θράκης και παρά το ράλι της μετοχής διαπραγματεύεται με p/bv 0,81 φορές.
Εξαιρετική η λογιστική κατάσταση και της ΕΥΑΘ αλλά στο ταμπλό του ΧΑ υστερεί.
Η υψηλή ρευστότητα και το χαμηλό p/bv της AS Company καλύπτουν την υστέρηση στα κέρδη, αλλά και εδώ οι επενδυτές αδιαφορούν.
Πετρόπουλος, Εβροφάρμα, Intercontinental International, Ελβέ Ενδυμάτων, Ideal και Παϊρης έχουν βάλει τις βάσεις για καλό p/e στο σύνολο της χρήσης και μένει να φανεί από την πορεία του δευτέρου εξαμήνου.
Από τις μετοχές υψηλότερων κεφαλαιοποιήσεων ξεχωρίζει η Μυτιληναίος, η οποία παρά την άνοδο το τελευταίο διάστημα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα ίδια κεφάλαια και με p/e στο εξάμηνο 20 φορές.
Ξεχωρίζει επίσης η Cenergy και το πρόσφατο ράλι ανέβασε το δείκτη p/bv οριακά υψηλότερα από τη μονάδα, αλλά τα κέρδη εξαμήνου ήταν ισχυρά και σχεδόν διπλάσια των περσινών.
Image
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης