Διεθνή

Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 2.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 2.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή κατοικιών στη Δυτική Όχθη
Την κατασκευή πάνω από 2.000 νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ενέκρινε το Ισραήλ.
Επί της ουσίας, είναι η πρώτη άδεια που δίνεται για την κατασκευή νέων κατοικιών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και δύο αραβικές χώρες του Κόλπου.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τη έγκριση για την κατασκευή κάπου 2.166 κατοικιών δόθηκε από το ανώτατο συμβούλιο σχεδιασμού της πολιτικής διοίκησης.
Οι άδειες αυτές τερματίζουν μια περίοδο οκτώ μηνών κατά την οποία είχε παγώσει ουσιαστικά η κατασκευή νέων κατοικιών στην κατεχόμενη από το 1967 από το Ισραήλ περιοχή και σημειώνεται λιγότερο από έναν μήνα μετά την υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με δύο χώρες του Κόλπου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων με το Ισραήλ, υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, και έγιναν οι πρώτες αραβικές χώρες που αναγνωρίζουν το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994.
Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ως προδοτικές τις συμφωνίες από χώρες που κατηγορούν ότι συνθηκολόγησαν με το Ισραήλ χωρίς να περιμένουν τη γέννηση του κράτους τους.
Στο παρελθόν, η επίλυση της διαμάχης Ισραήλ και Παλαιστίνης θεωρούνταν απαραίτητη για την όποια εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.
Οι ισραηλινοί οικισμοί εκτιμάται ότι δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και θεωρούνται εμπόδιο για τη λύση δύο κρατών με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, υπενθυμίζει ο ΟΗΕ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Trump, από την πλευρά της, ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο πως οι οικισμοί αυτοί δεν είναι αντίθετοι στο διεθνές δίκαιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στα τέλη Ιανουαρίου το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή, που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη (το 30% της Δυτικής Όχθης) και τουλάχιστον 130 υφιστάμενων οικισμών, καθώς και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια ακρωτηριασμένη εδαφική έκταση.
Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να αναστείλει το σχέδιό του για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με τις μοναρχίες του Κόλπου.
Μια «παραχώρηση» που χαιρετίστηκε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις οι οποίες θεωρούν ότι αποτελεί μια ελπίδα για ειρήνη.
Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε πως η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης «αναβλήθηκε» απλώς και πως το Ισραήλ «δεν έχει παραιτηθεί από αυτήν».
Η κατασκευή άλλων 2.000 κατοικιών αναμένεται επίσης να εγκριθεί αύριο, Πέμπτη, ανέφερε η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού «Ειρήνη τώρα» σε μια ανακοίνωση.
Ο Netanyahu «ενισχύει ντε φάκτο την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης» υπογραμμίζει η οργάνωση.
Σύμφωνα με την «Ειρήνη τώρα», 560 νέες κατοικίες θα οικοδομηθούν στον οικισμό Χαρ Τζίλο (1.600 κάτοικοι), που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ, και πολλοί οικισμοί που έχουν κατασκευασθεί χωρίς επίσημη κυβερνητική άδεια θα νομιμοποιηθούν αναδρομικά.
Τουλάχιστον 450.000 Ισραηλινοί ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια επί Netanyahu και κατά τη θητεία του Trump στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την «Ειρήνη τώρα», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταστρέφει μια ευκαιρία για ειρήνευση.
«Αντί να επωφεληθεί από τις συμφωνίας με χώρες του Κόλπου και να προωθήσει την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, εκτρέπει τις προτεραιότητες του Ισραήλ προκειμένου να ικανοποιήσει μια περιθωριακή μειοψηφία» του παραδοσιακού εθνικιστικού εκλογικού ακροατηρίου του, αναφέρει η ΜΚΟ.
Η κατασκευή των νέων κατοικιών έχουν εγκριθεί από τον επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Μπλε-Λευκό Μπένι Γκαντς, πρώην αντιπάλου του Netanyahu και νυν υπουργού Άμυνας, αναφέρει η «Ειρήνη τώρα».
«Πρόκειται για ένα μήνυμα του Ισραήλ προς τη διεθνή κοινότητα που δηλώνει την εγκατάλειψη της λύσης των δύο κρατών», επισημαίνει η οργάνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης