Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

ΤτΕ: Έως τις 30 Νοεμβρίου η κατάθεση των ετήσιων καταστέσεων για το 2019

tags :
ΤτΕ: Έως τις 30 Νοεμβρίου η κατάθεση των ετήσιων καταστέσεων για το 2019

Μεταφέρθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η προθεσμία υποβολής στην Τράπεζα της Ελλάδος των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2019 για όλα τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπενθυμίζει ότι ειδικά για το τρέχον έτος έχει ορίσει την 30ή Νοεμβρίου 2020 ως ενιαία καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2019 για όλα τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Η ανωτέρω ημερομηνία ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, τη σχετική διάταξη της ΠΝΠ 30.03.2020/2020 που προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής στοιχείων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς και την παράγραφο 3 του άρθρου 61 του ν.4722/2020 με την οποία δόθηκε παράταση στη δυνατότητα διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων για τις ΑΕ, ΙΚΕ και ΕΠΕ.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος νέα αρχεία προς υποβολή, μαζί με τις Τεχνικές Οδηγίες τους, προσαρμοσμένα στα νέα πρότυπα που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 (IFRS 16).
Επιπλέον, συνιστάται στις επιχειρήσεις που συντάσσουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) να χρησιμοποιήσουν τα ενημερωμένα αρχεία προς υποβολή όπως και τις αντίστοιχες Τεχνικές Οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, με την Πράξη Διοικητή Αριθ. 2682/03.06.2019, δημιούργησε Κεντρικό Γραφείο Ισολογισμών, με σκοπό τη συλλογή και παροχή εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των νομικών προσώπων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ευχαριστεί τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ήδη έχουν προχωρήσει επιτυχώς στην υποβολή των χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων για τις εταιρικές χρήσεις 2018, 2017 και 2016 και κάνει γνωστό ότι, λόγω των προβλημάτων από την πανδημία, η πλατφόρμα υποβολών παραμένει ανοικτή για την υποδοχή χωρίς καμιά συνέπεια διορθωτικών ή νέων καταστάσεων από επιχειρήσεις που δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους για τα παρελθόντα έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης