Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπόθεση Navalny: Συμφωνία στην ΕΕ για κυρώσεις κατά της Μόσχας

Υπόθεση Navalny: Συμφωνία στην ΕΕ για κυρώσεις κατά της Μόσχας
Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις κατά 6 Ρώσων θα οριστικοποιηθούν σε γραπτό κείμενο και μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα
Σε συμφωνία καταλήγει, σύμφωνα με διπλωμάτες η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κυρώσεις σε βάρος έξι προσώπων και μιας οντότητας στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Navalny.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και ακολουθεί την απόφαση για νέα τιμωρητικά μέτρα που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχθές, Δευτέρα 12.10.2020.
Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις θα οριστικοποιηθούν σε γραπτό κείμενο και μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εντός ημερών.
Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, τα πρόσωπα που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων περιλαμβάνουν αξιωματούχους του συστήματος ασφαλείας της Ρωσίας, ενώ η οντότητα που στοχοποιείται είναι το Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας.
Τα ονόματα των προσώπων δεν έχουν γίνει γνωστά.
Ο Navalny σφοδρός επικριτής του ρώσου προέδρου και εξέχων πολέμιος της διαφθοράς, αρρώστησε στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Σιβηρία στις 20 Αυγούστου 2020 και μεταφέρθηκε με ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο στη Γερμανία σε κωματώδη κατάσταση δύο ημέρες αργότερα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεξεργαστεί μια πανευρωπαϊκή απάντηση στην υπόθεση του Navalny στην Σύνοδο Κορυφής κατά τις 15-16 Οκτωβρίου 2020
Νωρίτερα:
Η τοποθέτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Την δική της απάντηση έδωσε η Ρωσία εξαπολύοντας προειδοποιητικές βολές κατά της Ευρώπης την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, αντιδρώντας έτσι στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων με αφορμή την δηλητηρίαση του AL. Navalny.
«Η Μόσχα θα απαντήσει αναλογικά στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την υπόθεση Navalny» προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας .
Ειδικότερα, το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν διαθέτει στοιχεία για να αποδείξει ότι ο ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης δηλητηριάστηκε με το νευροτοξικό παράγοντα Novichok τον Αύγουστο του 2020.
Υπευνθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν από κοινού την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση δηλητηρίασης Navalny.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής (15-16.10.2020)
«Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεξεργαστεί μια πανευρωπαϊκή απάντηση στην υπόθεση του Navalny, λαμβάνοντας υπόψιν το πόρισμα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW)» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Michel.
Κρεμλίνο: Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Δύση αλλά "τανγκό δεν χορεύεις μόνος σου"
Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της συνέχισης του εποικοδομητικού διαλόγου με την Δύση, αλλά προς το παρόν δεν βρίσκει ανταπόκριση και "τανγκό δεν μπορείς να χορέψεις μόνος σου", δήλωσε σήμερα 14.10.2020 ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Peskov.
"Το Κρεμλίνο βλέπει την αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα αυτού του διαλόγου και το Κρεμλίνο πάντα με συνέπεια τάσσονταν υπέρ της επανάληψης και της συνέχισης αυτού του εποικοδομητικού διαλόγου, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Όσο όμως κι αν είναι τετριμμένο αυτό που θα πω, τανγκό δεν γίνεται να χορεύεις μόνος σου", δήλωσε ο Peskov.
Σύμφωνα με τον Peskov, "δεν ευθύνεται η Ρωσία για την διακοπή" του διαλόγου με τους δυτικούς εταίρους σε όλες τις βασικές κατευθύνσεις. "Είναι προφανές, ότι η Ρωσία είναι αυτή που δεν βρίσκει ανταπόκριση στις προσπάθειες της να αρχίσει εκ νέου αυτός ο διάλογος και είναι προφανές ότι η Ρωσία φυσικά δεν προτίθεται να δεχθεί την αντιμετώπιση που μας επιφυλάχθηκε στην περίπτωση του περιστατικού με τον βερολινέζο ασθενή (Navalny -σ. TASS)" , υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Peskov, ερωτηθείς πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος απείλησε, να διακόψει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων για το εν λόγω συμβάν, είπε ότι οι δηλώσεις του υπουργού δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμό.
"Η εξωτερική μας πολιτική διαμορφώνεται από τον αρχηγό του κράτους...όμως τα χέρια που κυρίως υλοποιούν αυτή την εξωτερική πολιτική είναι συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Εξωτερικών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης