Διεθνή

Washington Examiner: Ο Erdogan προκαλεί την Ευρώπη, πρέπει να του επιβληθούν κυρώσεις

Washington Examiner: Ο Erdogan προκαλεί την Ευρώπη, πρέπει να του επιβληθούν κυρώσεις
Η ΕΕ, πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα και να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας και του Erdogan, με αφορμή την επανεμφάνιση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ζητά με άρθρο γνώμης του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Washington Examiner ο αρθρογράφος, Tom Rogan.
«Η επιστροφή του Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ, καταδεικνύει την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας του Erdogan», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο γνώμης.
«Ο Erdogan προκαλεί την Ευρώπη»
«Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμπεριφορά του, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας –μίας συμμάχου του στο ΝΑΤΟ- απειλεί τη βασική αρχή επί της οποίας βασίζεται η περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας, εκείνη του απαραβίαστου του ευρωπαϊκού εδάφους», συμπληρώνει ο αρθρογράφος.
«Με την απόφασή του να στείλει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πίσω, παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, κλιμακώνει επικίνδυνα καθιστώντας την επιβολή κυρώσεων μονόδρομο, καθώς κάθε άλλη επιλογή θα τον αφήσει να πιστεύει ότι μπορεί να κουρελιάζει την ασφάλεια της Ευρώπης, ατιμώρητος.»
«Επιπλέον, αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, τότε και άλλοι -όπως για παράδειγμα ο Putin- θα θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, υπονομεύοντας τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.»
«Με βλέψεις για τη δημιουργία μίας νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που θα εδράζεται στο σουνιτικό ισλαμικό λαϊκισμό, ο Erdogan αντιλαμβάνεται τη δημόσια καθυπόταξη των ανταγωνιστών του ως κληρονομία για την υστεροφημία του.»
«Η Ελλάδα, την οποία μισούν οι εθνικιστές, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη έλξη σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτει ο Tom Rogan.
«Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στον Τούρκο πρόεδρο»
Και καταλήγει:
«Ο Erdogan, μέχρι τώρα, έχει χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης μόνο για να κάνει την Ελλάδα και την ΕΕ να εμφανισθούν ως απελπισμένοι για ένα συμβιβασμό και αδύναμοι.
Ο Erdogan δεν πρέπει να αφεθεί να πετύχει σε αυτό τον ελιγμό.
Η ΕΕ, πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα και να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του. »
«Θα πρέπει να υποστηριχθεί σε αυτό, ανοικτά, από τις ΗΠΑ.»
«Αν και οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικής σημασίας συμφέρον να διατηρήσουν τη συμμαχία τους με την Τουρκία, αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας.»
«Ούτε μπορεί να γίνει με τη θυσία ενός άλλου συμμάχου της Αμερικής, την Ελλάδα.»
«Σίγουρα υπάρχουν θέματα διχογνωμίας, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Αλλά όπως με την Κίνα και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πρέπει να διατηρηθεί η θαλάσσια σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στον Erdogan πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Εάν κλιμακώσει την κατάσταση περαιτέρω, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να κλιμακώσουν άμεσα και αυτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης