Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Η Ελλάδα θα πάρει απάντηση που της αξίζει - Δεν θέλει κυρώσεις η Γερμανία - Εξέπεμψε πάλι σήμα το Oruc Reis, κοντά σε Κάρπαθο και Ρόδο

Erdogan: Η Ελλάδα θα πάρει απάντηση που της αξίζει - Δεν θέλει κυρώσεις η Γερμανία - Εξέπεμψε πάλι σήμα το Oruc Reis, κοντά σε Κάρπαθο και Ρόδο
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα αρχίσει από σήμερα έρευνες στην περιοχή που έχει δεσμευτεί από την τουρκική NAVTEX, δηλ. εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

(upd9) Σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία ανακοινώνοντας την έναρξη των ερευνών του Oruc Reis σήμερα (14/10/2020), που πλέον βρίσκεται σε ύδατα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μεγίστης, κοντά σε Κάρπαθο και Ρόδο.
Mέρος της περιοχής που δεσμεύεται με την τουρκική NAVTEX φθάνει στα 7,4 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη και 6,5 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη.
Με την κίνηση αυτή η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως το κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Ωστόσο λίγη ώρα, το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προς την Ανατολική Μεσόγειο κινείται και το Yavuz, ενώ εκτόξευσε και νέα πυρά προς Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας: «θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, οι οποίες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».
Πρόκειται για κορυφαία πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς αύριο (15/10/2020) αρχίζουν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής, όπου η ελληνική πλευρά θα ασκήσει πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, στο πλαίσιο άλλωστε των τελευταίων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται αδιάφορος απέναντι στις εκκλήσεις της ΕΕ για διάλογο, αλλά και στην παρέμβαση της ΗΠΑ που την καλεί να τερματίσει τις προκλήσεις, η Γερμανία τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan αγνοεί και τις αμερικανικές παρεμβάσεις, που εκδηλώθηκαν με δύο τρόπους:
1. Με ανακοίνωση του State Department που καταδικάζει την τουρκική NAVTEX για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητά από την Τουρκία να αρχίσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
2. Με τηλεφωνική επικοινωνία του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Robert O'Brien, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.
Από την πλευρά της, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για σοβαρότατα κλιμάκωση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να διαμηνύει ότι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής.
«Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας», σχολίασε ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Donmez και συμπλήρωσε: «Μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis θα ξαναρχίσει ο διάλογος».

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν γίνεται διάλογος με Τουρκία υπό καθεστώς απειλών - Cooper (ΗΠΑ): Η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις C. Cooper.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το «παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα J. Pyatt.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυναςυπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν είναι δυνατόν διεξαχθεί διάλογος υπό καθεστώς απειλών.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέδειξε τους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Oruc Reis: Εξέπεμψε πάλι σήμα το τουρκικό πλοίο - Πού βρίσκεται

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, με το Oruc Reis να βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και να… ανοιγοκλείνει τον πομπό του.
Λίγο πριν τις 18:00 της Τετάρτης το πλοίο άνοιξε για μια ακόμα τους πομπούς του, δίνοντας στίγμα στα 62 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά Καστελόριζου, κοντά σε Κάρπαθο και Ρόδο.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό πλοίο είχε πάλι ανοίξει και πάλι τους πομπούς τους περίπου τρεις ώρες νωρίτερα, λίγο μετά τις 15:00.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η ΕΡΤ, η ταχύτητά του υποδηλώνει απόπειρα ερευνών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έχει προχωρήσει σε έναρξη ερευνών, ακόμα και σε περίπτωση που έχει ποντίσει καλώδια.
Δείτε πού εξέπεμψε σήμα

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε δηλώσει πως «το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις» τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ συνεχίζοντας στον προπαγανδιστικό τόνο της τουρκικής πλευράς, που ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά και δυναμιτίζει το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα συνοδευτικά πλοία έχουν κλείσει επίσης τα ραντάρ τους.
Συγκεκριμένα το Ataman έχει να εκπέμψει σήμα για περισσότερες από 17 ώρες.


Από την άλλη πλευρά, το Cengiz Han, εξέπεμψε πριν από μια περίπου ώρα.

Ενόχληση στην ΕΕ για Oruc Reis: Δίνεται η εντύπωση ότι η Τουρκία εμπαίζει τις Βρυξέλλες

Στην άποψη ότι τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται τα… σημάδια από τη στάση που τήρησε η ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, οπότε και δίστασε να δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία, συγκλίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
«Η τελευταία στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξάλειψη των εντάσεων με την Τουρκία καταρρέει, δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσαν διπλωμάτες, αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, παρά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη νέων εργασιών.
«Η Τουρκία είχε αποσύρει το πλοίο τον περασμένο μήνα, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου συζητήθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις, μόνο και μόνο για να το ξαναβγάλει τη Δευτέρα.
Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι αυτό έδωσε την εντύπωση ότι η Άγκυρα εμπαίζει τις Βρυξέλλες» αναφέρει το Reuters.
Οι ηγέτες της ΕΕ εκτέθηκαν καθώς δεν κατάφεραν να δώσουν μια λύση στη διαφωνία Ελλάδας και Τουρκίας.
Αντιθέτως πρότειναν μια προσέγγιση τύπου «καρότο και μαστίγιο» -που προσφέρει πολλαπλά οφέλη ενώ απειλεί για κυρώσεις.
Αυτή η στρατηγική απέτυχε, επισημαίνουν οι διπλωμάτες κι ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Οι ηγέτες της ΕΕ πέταξαν το μπαλάκι, λέγοντας ότι θα επανέλθουν στο θέμα τον Δεκέμβριο.
Τώρα επιστρέφει για εκδίκηση» είπε ένας διπλωμάτης, αναφερόμενος σε πληροφορίες για ελληνικές και τουρκικές ναυτικές ασκήσεις για τέλη Οκτωβρίου.
Πάντως, άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η συζήτηση για την Τουρκία θα είναι σύντομη στη Σύνοδο Κορυφής, από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.
«Επί του παρόντος δεν μπορώ να πω, πως θα κινηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε αυτό το θέμα» δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

H Γερμανία παραμένει αρνητική για κυρώσεις σε Τουρκία

Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, εμφανίζεται αδιάφορος απέναντι στις εκκλήσεις της ΕΕ για διάλογο αλλά και στην παρέμβαση της ΗΠΑ που την καλεί να τερματίσει τις προκλήσεις, η Γερμανία τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων.
Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο δεν αναμένει να ληφθούν αποφάσεις για επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι στόχος της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να πιέζει για διάλογο.
«Η Γερμανία είναι ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση», ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters.
Το ζήτημα της Τουρκίας αναμένεται να συζητηθεί στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, δηλ. στις 16 Οκτωβρίου.
Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δεν κάνει ειδική ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι τη δεύτερη μέρα της συνόδου θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.
Από την εξέλιξη της συζήτησης την Παρασκευή θα εξαρτηθεί και η συνέχεια, με πιθανότερο σενάριο τη διατήρηση του ραντεβού του Δεκεμβρίου για την λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας.
Ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι Ευρωπαίοι θα επικρίνουν έντονα τις νέες μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας.

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα κι αυτό του θερμού επεισοδίου.
Οι κατευθύνσεις από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στους Αρχηγούς των Επιτελείων κι από εκεί προς τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων αλλά και του συνόλου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι απαιτείται ιδιαίτερη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και ανάλογη ετοιμότητα αντίδρασης στο ενδεχόμενο μιας προβοκατόρικης ενέργειας.
Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γερπατρίτης, «ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο».
Γι’ αυτό, συνέχισε, «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
 
Η νέα παρέμβαση ΗΠΑ για ελληνοτουρκικά

Νέα παρέμβαση έκαναν οι ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειαςμ Robert O'Brienμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.   
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την έκρυθμη κατάσταση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Kalin επανέλαβε τη σημασία της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία έχει προτείνει η Άγκυρα, τονίζοντας πως η Τουρκία με τις καλές διαθέσεις της και την προσέγγισή της με βάση τον διάλογο έχει μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή.
Επιπλέον ο Kalin υπογράμμισε πως η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μία δίκαιη και αμερόληπτη στάση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Εν τω μεταξύ, ο Kalin σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρει ότι το Oruc Reis διεξάγει έρευνες σε υφαλοκρηπίδα που είναι κοντά μας και να τονίζει ότι στις διερευνητικές επαφές πρέπει να συζητηθούν και η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα νησιά.

Συρίγος: Ο Erdogan είναι στριμωγμένος

«Ο Erdogan είναι πoλύ στριμωγμένος, κι όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο παίζει στα ακραία όρια» προειδοποίησε, μιλώντας στον Σκάι ο βουλευτής της ΝΔ καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.
«Η κατάσταση είναι πολύ δυσκολότερη από του περασμένου Αυγούστου, ο Erdogan έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, προσπαθεί να αλλάξει τη θεματολογία (αποστρατικοποίηση, εναέριοι χώροι, αμφισβήτηση κυριαρχίας σε κάποια  νησιά του Αιγαίου)…
Εξέδωσε NAVTEX για 10 ήμερες. Δείχνει ότι θέλει να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις γι’ αυτό δεν εξέδωσε NAVTEX 30 ημερών» εξήγησε.
«Η Τουρκία πιστεύει ότι μέσω θερμού επεισοδίου εντοπισμένου στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορέσει να μας ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οπού όλοι θα μας λένε ‘’βρείτε τα βρε παιδιά, γιατί μαλώνετε’’;
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η βασική του βούληση» εκτίμησε.
«Ο Erdogan εξετάζει τις διεθνείς αντιδράσεις.
Αν είχε διασφαλίσει ότι δε θα κατηγορηθεί εκείνος ότι κάνει το πρώτο βήμα θα είχε γίνει ήδη θερμό επεισόδιο» ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «βασικό μας χαρτί είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων...
Από την ώρα που δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα, και όσοι μιλούσαμε λοιδορούμασταν, το να ερχόμαστε σήμερα και να λέμε ότι άμα έρθει το Oruc Reis μεταξύ 6 και 12 μιλίων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, έπρεπε να το είχαμε σκεφθεί πολλά χρόνια πριν».
«Casus belli ήταν για την Τουρκία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Η διπλωματία τα ξεπερνάει αυτά» υπογράμμισε για την τουρκική απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων.
«Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και σθεναροί παντού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στα 15 μίλια από τις ακτές δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα;» διερωτήθηκε.
«Η Τουρκία επιλέγει στρατιωτικοποίηση.
Εμείς επιλεγούμε τη διπλωματία.
Δε σημαίνει ότι βγάζουμε τη στρατικοποίηση απέξω γιατί υπάρχουν σημεία που δεν μπορούν να ξεπεραστούν» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος.

Το προκλητικό non paper της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίσει τις προσπάθειες να αποδείξει ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές.
Στο προκλητικό τουρκικό non paper, η Άγκυρα διαμαρτύρεται για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο επαναφέροντας το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και καταγγέλλει την Αθήνα επειδή σχεδιάζει να προμηθευτεί UAV's από το Ισραήλ, αμφισβητώντας ακόμη και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Πιο αναλυτικά, η Τουρκία επικαλείται έξι λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι Ελλάδα και Κύπρο αύξησαν την ένταση:
1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
2. Τη NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
3. Τις εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
4. Τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
5. Πέρα των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Άγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται drones από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης