Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ισχυροποιείται η Τουρκική διπλωματία - Χρησιμοποιεί Nagorno Karabakh, Oruc Reis για να κερδίσει στην Αν. Μεσόγειο - Σικέ η δραματοποίηση της έντασης

Ισχυροποιείται η Τουρκική διπλωματία - Χρησιμοποιεί Nagorno Karabakh, Oruc Reis για να κερδίσει στην Αν. Μεσόγειο - Σικέ η δραματοποίηση της έντασης
ΑΟΖ Καστελόριζου, αποστρατιωτικοποίηση και συνεκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι οι 3 βασικές προτεραιότητες της Τουρκίας
H καταδίκη από ΕΕ και ΗΠΑ της Τουρκίας η οποία κλιμακώνει την ένταση με την επανεμφάνιση του Oruc Reis του τουρκικού ερευνητικού σκάφους 30-36 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου εντός της άτυπης ελληνικής ΑΟΖ θεωρήθηκε από πολλούς ως περιθωριοποίηση…
Είναι έτσι είναι αυτή η σωστή μετάφραση ή η Τουρκία ισχυροποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο;
Επίσης το Yavuz θα ενταχθεί στις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο πρόσφαρα βρισκόταν νοτιοδυτικά της Κύπρου σχεδόν επί 150 ημέρες.

Όσο το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα ξεκινήσει ο διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση… αλλά μήπως θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο;
Η Γερμανία δια του υπουργού Εξωτερικών Maas ο οποίος επέκρινε την Τουρκία για την επανεμφάνιση του Oruc Reis τελικώς τάσσεται υπέρ των ελληνικών συμφερόντων ή όλα αυτά είναι προσχηματικά;

Η Τουρκία ισχυροποιείται μέσω Nagorno Karabakh

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη επικρίνουν την Τουρκία και ζητάνε από τον Erdogan να επανέλθει στην δρομολογηθείσα διαδικασία έναρξης διαλόγου… η τουρκική διπλωματία ισχυροποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στην υπόθεση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Nagorno Karabakh την καθιστά συνομιλητή με ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και Ρωσία… ώστε να εκτονωθεί η ένταση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αμερικανικός παράγοντας και βεβαίως η ΕΕ ζητούν η Τουρκία να διαμεσολαβήσει ώστε να εκτονωθεί η ένταση στο Nagorno Karabakh και να επανέλθει η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε έστω και προσωρινά.
Την ίδια στιγμή που ΕΕ και αμερικανικός παράγοντας επικρίνουν την Τουρκία για την επανεμφάνιση του Oruc Reis, την ίδια στιγμή ζητούν διαμεσολάβηση από την Τουρκία για την ένοπλη διένεξη Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.
Άρα οι φαινομενικές επιπλήξεις και αποδοκιμασίες της Τουρκίας από Γερμανία, ΕΕ και ΗΠΑ είναι μάλλον προσχηματικές.

H Τουρκία μέσω Oruc Reis θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα διάλογο για όλα όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες

Η παρουσία του Oruc Reis και όχι μόνο καθώς το Barbaros ήδη έχει ξεκινήσει έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου στο σημείο όπου βρισκόταν το έτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το Yavuz, έχει ένα στόχο να καθορίσει το πλαίσιο με την Ελλάδα του διαλόγου που θα ξεκινήσει.
Η Ελλάδα συζητάει μόνο θαλάσσιες δικαιοδοσίες και η Τουρκία ζητάει διάλογο για όλα τα θέματα.
Η επανεμφάνιση του Oruc Reis είναι η κλασσική συνταγή όπου μέσω της διπλωματίας των κανονιοφόρων και της διπλωματίας των NAVTEX η Τουρκία προσπαθεί να ασκήσει πίεση ώστε η Ελλάδα να έρθει στον διάλογο για όλα τα θέματα.
Η Τουρκία ζητάει εφ΄ όλης της ύλης διάλογο για να κερδίσει τους 2-3 στόχους που έχει θέσει.
Δεν μπορεί να εμφανιστεί σε ένα διάλογο μόνο για ένα θέμα.
Η πρόταση να υπάρξει μια διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο αρχικά θα επικεντρωθεί σε Τουρκία και Ελλάδα και μελλοντικά θα διευρυνθεί και με άλλες χώρες ώστε να επέλθει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την διάσκεψη είναι προφανές ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να κερδίσει θαλάσσια δικαιοδοσία αλλά ταυτόχρονα θα εγκαταλείψει την ΑΟΖ με την Λιβύη ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στα θαλάσσια σύνορα που θα είναι προϊόν διαλόγου και όχι προκλητικής επιβολής όπως έκανε μέχρι τώρα η Τουρκία.

Τα 6 σημεία που αιτιολογούν την επανεμφάνιση του Oruc Reis κατά την Τουρκία

Στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Άγκυρα μεταξύ άλλων επικαλείται:
1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».
2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».
3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».
4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».
5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ Άγκυρα αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.
6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.
Ελληνοτουρκικά: Τι συνέβη επί 35 μέρες στο Αιγαίο με το Oruc Reis |  sportime.gr
Σικέ η κόντρα με την Ελλάδα

Με βάση ορισμένες ερμηνείες που δεν θα πρέπει να τις υποτιμήσουμε η κόντρα Τουρκίας και Ελλάδος προσομοιάζει με σικέ δηλαδή κόντρα με προσυμφωνημένο αποτέλεσμα.
Το Oruc Reis χρησιμοποιήθηκε αρχικώς για να ανοίξει ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας εν μέσω απειλών ότι η Σύνοδος Κορυφής θα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία κάτι όμως που διαψεύστηκε πανηγυρικά.
Μέσα από την πρώτη εμφάνιση του Oruc Reis και την πίεση που ασκήθηκε στην Τουρκία δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε Ελλάδα και Τουρκία να συμφωνήσουν ότι πρέπει να πάνε σε διάλογο.
Η επανεμφάνιση του Oruc Reis έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα ώστε ο διάλογος να είναι εφ΄ όλης της ύλης όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Να τονιστεί ότι Γερμανία και ΗΠΑ μίλησαν αρχικά – στην φάση της επανεμφάνισης του Oruc Reis – για αμφισβητούμενα ύδατα… από πότε το Καστελόριζο είναι αμφισβητούμενα ύδατα;
Γιατί είναι σικέ;
Πως μπορεί να πειστεί η κοινή γνώμη ώστε η Ελλάδα από θιασώτης του διαλόγου μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες να μετατραπεί σε οπαδό του διαλόγου για όλα τα θέματα;
Δημιουργείται πάλι ένα σικέ σκηνικό έντασης, η κοινωνία αρχίζει να προβληματίζεται με την ένταση, να λειτουργούν αμυντικά αντανακλαστικά, την ίδια ώρα χρησιμοποιείται ο διεθνής παράγοντας ως μέσο ανάδειξης της σοβαρότητας της κατάστασης… και στο τέλος… η Ελλάδα προσέρχεται σε διάλογο όχι μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά και για άλλα ζητήματα.

Ελλάδα και Τουρκία δεν πάνε σε πόλεμο αλλά σε διάλογο εφ΄ όλης της ύλης

Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν πάνε σε πόλεμο, ούτε σε ένοπλη σύρραξη, ούτε σε θερμό επεισόδιο αλλά δραματοποιούν την κατάσταση για να διαμορφώσουν την νέα διπλωματική σκακιέρα που σχηματοποιείται και να προετοιμάσουν το έδαφος για τις μελλοντικές υποχωρήσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδος.
Έχουμε δει και στο παρελθόν αυτό το σικέ παιχνίδι εντυπώσεων στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα.
Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας και στο τέλος ο Trump συναντήθηκε με τον Kim τον βορειοκορεάτη.
Η ένταση ενίοτε χρησιμοποιείται για να δραματοποιήσει μια κατάσταση, να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά και να διαμορφώσει το πλαίσιο της επόμενης ημέρας.
Η Τουρκία θέλει διάλογο για 8 θέματα με στόχο να πετύχει το 1 ή 2 ή 3 μελλοντικά.
Η Ελλάδα θα δεχθεί διάλογο για περισσότερα θέματα για να ξεκαθαρίσει μια και καλή όλα τα ομιχλώδη και γκρίζα σημεία των διαφωνιών με την Τουρκία.  

Τα 8 ζητήματα που θέτουν οι τούρκοι

-Αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και υφαλοκρηπίδα, να καθοριστούν στο πλαίσιο της τουρκικής αντίληψης ότι η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή αλλά διαθέτει την μικρότερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες καθώς και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και οι υφαλοκρηπίδες έχουν καθοριστεί από την διεθνή συνθήκη για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982 του ΟΗΕ καθώς και από τον Χάρτη της Σεβίλλης που ωστόσο δεν είναι νομικό κείμενο.
Και η συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχουν αναγνωριστεί από την Τουρκία αλλά επί της ουσίας καθορίζουν ΑΟΖ και στα νησιά, πάνω σε αυτό το καθεστώς αναγνωρισμένο διεθνώς στηρίζεται η Ελλάδα.

-ΑΟΖ Καστελόριζου.
Η Τουρκία σχεδόν καθημερινά επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί ένα νησί που διαθέτει 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γη, απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η Τουρκία θα ήθελε να πάρει το 90% της ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά κατά ορισμένους τούρκους το 60% ή 24 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θα κάλυπταν τις τουρκικές απαιτήσεις.

-Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχουν έως και 18 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο που έχουν στρατιωτικοποιηθεί παράνομα κόντρα σε ότι έχει συμφωνηθεί με την Συνθήκη της Λωζάνης.
Μάλιστα οι τούρκοι υποστηρίζουν ότι η στρατιωτικοποίηση έχει σκοπό η Ελλάδα να επιτεθεί στην Δυτική Τουρκία.
Βέβαια το επιχείρημα της Τουρκίας είναι αβάσιμο, η Τουρκία προκάλεσε την Ελλάδα με την παρουσία της 4ης Στρατιάς ή Στρατιά του Αιγαίου.

-Μεταφορά νησιών στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης
Η Τουρκία ονομάζει σε συντομογραφία τα νησιά που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης ως EGAYDAAK.
Η Τουρκία επιμένει λοιπόν ότι αυτά τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες έχουν μεταφερθεί παράνομα στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα στηρίζεται στην Συνθήκη των Παρισίων που είναι μια ακόμη συνθήκη που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

-Χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια στο Ανατολικό Αιγαίο.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ανατολικό Αιγαίο θα έπρεπε να είναι 3 ναυτικά μίλια όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης και όχι 6 ναυτικά μίλια.
Να σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα επέκτεινε σε 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο θα καταλάμβανε το 73% της θάλασσας και σχεδόν το 88% της ΑΟΖ.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όχι μόνο λόγω της αναφοράς ότι αποτελεί αιτία πολέμου casus belli αλλά και λόγω του γεγονότος ότι θα περιοριστούν τα διεθνή ύδατα προκαλώντας προβλήματα στην διεθνή ναυσιπλοΐα και στους πολεμικούς στόλους διαφόρων χωρών.

-Η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν μπορεί τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να είναι 6 ναυτικά μίλια και ο εναέριος χώρος στα 10 ναυτικά μίλια.
Ζητούν να επιστρέψει στα 6 ναυτικά μίλια ο εναέριος χώρος.

-Η Τουρκία θέλει να έχουν δικαίωμα οι τουρκοκύπριοι στην συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.
Αυτό το θέμα ετέθηκε στην Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία αποσύρθηκε.
Για το θέμα αυτό η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί να ξεκινήσει ένας διάλογος με στόχο μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό που παραμένει ανεπίλυτο και αγεφύρωτο εδώ και 10ετίες.

-Η Τουρκία ζητάει να αναγνωριστεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ως τουρκική.
d 1
Οι βασικοί στόχοι

ΑΟΖ Καστελόριζου, αποστρατιωτικοποίηση και συνεκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι οι 3 βασικές προτεραιότητες της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης