Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Αποσύνδεση αγορών και πραγματικής οικονομίας – Σε κίνδυνο η ανάκαμψη, ρίσκο για τις τράπεζες

ΔΝΤ: Αποσύνδεση αγορών και πραγματικής οικονομίας – Σε κίνδυνο η ανάκαμψη, ρίσκο για τις τράπεζες
Άρθρο στο blog του ΔΝΤ
Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι συγκρίσιμη μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν περιοριστεί με τη βοήθεια της άνευ προηγουμένου δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρεται σε άρθρο (του Tobias Adrian) στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Βέβαια, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι πολλές οικονομίες είχαν προϋπάρχουσες ευπάθειες οι οποίες πλέον εντείνονται, αντιπροσωπεύοντας δυνητικά εμπόδια στην ανάκαμψη.
«Η ανάκαμψη στις αγορές και η χαλάρωση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών ωφέλησαν όχι μόνο τις προηγμένες οικονομίες, αλλά και τις αναδυόμενες αγορές.
Επιπλέον, σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, οι αναδυόμενες αγορές αυτή τη φορά μπόρεσαν να ανταποκριθούν μειώνοντας τα επιτόκια πολιτικής, εισάγοντας ρευστότητα και, για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Η σημαντική βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών συνέβαλε στη διατήρηση της ροής των πιστώσεων προς την οικονομία, αλλά οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», αναφέρει ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας όμως την αποσύνδεση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και της αδύναμη οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτό το κενό μπορεί σταδιακά να μειωθεί εάν η οικονομία ανακάμψει γρήγορα, υπογραμμίζει.
«Όσο οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την υποστήριξη πολιτικής, οι τιμές περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να παραμείνουν αυξημένες για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, και ειδικά εάν η οικονομική ανάκαμψη καθυστερήσει, υπάρχει ο κίνδυνος απότομης προσαρμογής των τιμών των περιουσιακών στοιχείων ή περιόδων αστάθειας».


Οι αδυναμίες του εταιρικού τομέα είναι στα ύψη και αυξάνονται και άλλο

Τα μέτρα πολιτικής επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε μετρητά κατά τη διάρκεια του οικονομικού τερματισμού, αναλαμβάνοντας περισσότερο χρέος.
Αν και αυτός ο πρόσθετος δανεισμός βοήθησε στην αποφυγή ενός κύματος πτώχευσης στα πρώτα στάδια της κρίσης, έχει επίσης οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των εταιρικών χρεών.
Αλλά πολλές από αυτές τις εταιρείες είχαν ήδη πολύ υψηλά επίπεδα χρέους πριν από την κρίση, και τώρα το χρέος σε ορισμένους τομείς φθάνει σε νέα υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι φερεγγυότητας ενδέχεται να έχουν μετατοπιστούν στο μέλλον και οι ανανεωμένες πιέσεις ρευστότητας θα μπορούσαν εύκολα να μετατραπούν σε χρεοκοπίες, ειδικά εάν η ανάκαμψη καθυστερήσει.


Η ανθεκτικότητα των τραπεζών θα δοκιμαστεί

Ο τραπεζικός τομέας εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ισχυρότερα αποθέματα κεφαλαίων και ρευστότητας από ό, τι στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία τους επέτρεψε να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος μέχρι στιγμής, καθώς οι τράπεζες συνέχισαν να παρέχουν πίστωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι ορισμένα τραπεζικά συστήματα ενδέχεται να υποφέρουν από σημαντικές ελλείψεις κεφαλαίου, επειδή ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών και νοικοκυριών δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα δάνειά τους (ακόμη και μετά τη λογιστικοποίηση των μέτρων πολιτικής που εφαρμόζονται επί του παρόντος) και η κερδοφορία εξασθενεί.


Οι προκλήσεις χρηματοδότησης των αναδυόμενων αγορών

Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, οι αναδυόμενες αγορές και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις χρηματοδότησης.
Η παγκόσμια χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών βελτίωσε γενικά τις προοπτικές για τις ροές χαρτοφυλακίου προς τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές και σταθεροποίησε την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι τόσο βαριά χρεωμένες που αντιμετωπίζουν επικείμενη δυσχέρεια χρέους, λόγω του κόστους δανεισμού σε απαγορευτικά επίπεδα.

Οι πολιτικές

«Κοιτώντας μπροστά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ακολουθήσουν προσεκτικά την απάντησή τους για να χτίσουν μια ασφαλή γέφυρα για ανάκαμψη.
Θα αντιμετωπίσουν έντονες αντισταθμίσεις μεταξύ βραχυπρόθεσμης στήριξης και μεσοπρόθεσμων κινδύνων μακροοικονομικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πρέπει να παρακολουθούν στενά τυχόν πιθανές ακούσιες συνέπειες της άνευ προηγουμένου υποστήριξής τους.
Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει κατάλληλη για να διατηρήσει την ανάκαμψη.
Η υποστήριξη ρευστότητας θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί, ακόμη και αν η τιμολόγηση θα πρέπει να προσαρμοστεί σταδιακά ώστε να παρακινήσει την επιστροφή στην κανονική χρηματοδότηση της αγοράς.
Ένα ισχυρό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι κρίσιμο για τη μείωση των προεξοχών του χρέους και την επίλυση μη βιώσιμων επιχειρήσεων.
Πρέπει να επεκταθεί η πολυμερής υποστήριξη σε χώρες με χαμηλό εισόδημα με χρηματοδοτικές δυσκολίες.
Αφού τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, μια ισχυρή ατζέντα χρηματοοικονομικής μεταρρύθμισης θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση των αποθεμάτων ασφαλείας των τραπεζικών κεφαλαίων, στην ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας για τον περιορισμό της ανάληψης κινδύνων».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης