Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο Elevate Greece: Πρέπει να στηρίξουμε το οικοσύστημα των startups - Το επιχειρείν θα γίνει μάθημα στα σχολεία

Μητσοτάκης στο Elevate Greece: Πρέπει να στηρίξουμε το οικοσύστημα των startups - Το επιχειρείν θα γίνει μάθημα στα σχολεία
Oμιλία στην εκδήλωση της επίσημης έναρξης της πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις με την επωνυμία Elevate Greece απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,
Oμιλία στην εκδήλωση της επίσημης έναρξης της πλατφόρμας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις με την επωνυμία Elevate Greece, μέρος της οποίας είναι και η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στη στήριξη του οικοσυστήματος των ελληνικών startup, αλλά και στην εξοικείωση της νέας γενιάς με το επιχειρείν.
«Σήμερα είμαι δίπλα χαρούμενος.
Ως πρωθυπουργός γιατί δημιουργούμε κεντρική προεκλογική μας δέσμευση.
Είμαι πολύ ικανοποιημενος για έναν ακόμη λόγο.
Ως άνθρωπος που είχε ασχοληθεί πριν μπει στην πολιτική με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, βλέπω ότι αρχίζει να κλείνει ένας κύκλος που κάποιοι επιχειρήσαμε να ανοίξουμε πριν από 20 χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.
Χρειάστηκε να περάσουμε από βαθιά κρίση για να επαναξιολογήσουμε προτεραιότητες και να ξεπηδήσει οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που αποκτά σάρκα και οστά και καταφέρνει να έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες, είπε ο πρωθυπουργός, σημείωνοντας πως δεν είναι η δουλειά του κράτους να υποκαταστήσει την επιχειρηματικότητα, την ευρηματικότητα που βρίσκεται στο κέντρο της έννοιας της καινοτομίας.
«θα μπορούμε να έχουμε για πρώτη φορά στη διάθεσή μας ένα μητρώο επιχειρήσεων που θα πληρούν ένα βασικό ορισμό τι συνιστά νεοφυής καινοτόμος επιχείρηση» προσέθεσε.
Τόνισε πως υπάρχουν πολλές τέτοιες επιχειρήσεις που πληρούν αυτά τα κριτήρια και μπορούν να ενταχθούν στο μητρώο το οποίο θα έχει αξία και δύναμη μόνο αν αποκτήσει μεγάλο αριθμό συμμετοχών.
Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι επιπρόσθετο κίνητρο για επιχειρήσεις να θέλουν να ενταχθούν στο μητρώο για να καλύψουν ένα μέτρο των μισθοδοτικών τους αναγκών, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Περαιτέρω ανέφερε πως «έχουμε κάνει πολλά ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε αυτό νέο οικοσύστημα καινοτομίας» και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και παγκόσμιας καινοτομίας.
«Ως κυβέρνηση κεντρικά έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να μειώσουμε συνολικά το κόστος εργασίας.
Αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης.
Γιατί πολλές φορές άκουγα από νεοφυείς επιχειρήσεις ότι έχαναν ανθρώπους γιατί έφευγαν στο εξωτερικό.
Η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 και η δρομολόγηση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είναι δύο σημαντικά βήματα.
Και βέβαια έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε.
Η νέα γενιά πρέπει να εξοικειωθεί με το επιχειρείν, το οποίο θα γίνει μάθημα στα σχολεία» εξήγησε.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην «εμβληματική επένδυση την οποία ανακοίνωσε η microsoft, με τελικό σκοπό να δημιουργήσει 3 data centers στη χώρα μας».
«Επένδυση που έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί όταν μια εταιρεία τέτοιας εμβέλειας επενδύει στην Ελλάδα σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη συνολική.
Ένδειξη τι μπορέι να πετύχει η χώρα.
Είναι ένα σημαντικό μήνυμα σε όσα νέα παιδιά έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και αρχίζουν να σκέφτονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Επειδή ποτέ κανείς δεν ξέρει μια νέα ιδέα που μπορεί να φτάσει, θυμήθηκα αυτή τη φωτογραφία, είναι της Microsoft το 1978 μουσάτοι, απεριποίητοι με μία ερώτηση.
Θα είχατε επενδύσει σε αυτή την ομάδα;
Αυτοί που επένδυσαν έβγαλαν πολλά χρήματα» συνέχισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε:
«Κανείς δεν εγγυάται την επιχειρηματική επιτυχία στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης.
Ούτε είναι δουλειά της κυβέρνησης.
Δουλειά όμως της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον, να χτίσει το οικοσύστημα.
Εμείς δημιουργούμε την υποδομή, το θέατρο.
Οι ηθοποιοί που θα παίξουν την παράσταση είστε εσείς».

Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων - Elevate Greece

Το Elevate Greece αποτελεί την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.
Αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.
Βασικός στόχος του είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο.
Θα καταγράφεται επίσης η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που πληρούν 2 βασικά χαρακτηριστικά: α) της καινοτομίας και β) της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος και θα κρίνονται από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Elevate Greece, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σημείωσε το εξής:
«Μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Το Elevate Greece είναι το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων προσφέροντας εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης