Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναμονή... άλλους 6 μήνες για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ - Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τα σχέδια και καθυστερεί τη ζωτική ρευστότητα εν μέσω πανδημίας

Αναμονή... άλλους 6 μήνες για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ - Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τα σχέδια και καθυστερεί τη ζωτική ρευστότητα εν μέσω πανδημίας
Το πρώτο εξάμηνο του 2021, το νωρίτερο, οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν προχρηματοδότηση έως και 10% του συνολικού ποσού που εγκρίθηκε στα αντίστοιχα σχέδιά που έχουν υποβάλει
Τον οδικό χάρτη για την παροχή της ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζει το Reuters, καθώς τόσο οι αγορές όσο και οι κυβερνήσεις αναμένουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την απόφαση των ηγετών της ΕΕ τον Ιούλιο του 2020, οιχώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προχωρήσουν σε κοινό δανεισμό και στη συνέχεια θα δαπανήσουν 750 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους από τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της Ένωσης, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.
Αναλυτικά οι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που δίνει το Reuters:

1. Πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά των ενισχύσεων;
Από τα 750 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η ΕΕ, τα 360 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν σε φτηνά δάνεια και 312,5 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις.
Τα υπόλοιπα 77,5 δισ. θα δαπανηθούν σε άλλα προγράμματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στις οικονομίες.

2. Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις;
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διαμορφώσουν συνεκτικά πακέτα μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων που θα υλοποιηθούν με ορίζοντα το 2026.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγξει αυτά τα σχέδια για το εάν συνάδουν με τις τις ετήσιες συστάσεις της προςκάθε χώρα της ΕΕ.

3. Πού θα κατευθυνθούν οι πόροι
Τουλάχιστον το 37% των χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να προορίζονται για έργα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τουλάχιστον το 20% για την ψηφιοποίηση της λειτουργίας των οικονομιών.
Η ρευστότητα θα παρέχεται για έργα που ξεκίνησαν από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

4. Τα χρονοδιαγράμματα και ο τύπος που θα χρησιμοποιηθεί για την κατανομή των πόρων
Από τα 312,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν ως επιχορηγήσεις, το 70% θα διατεθεί το 2021 και το 2022.
Οι κατανομές θα είναι ανάλογες με τον πληθυσμό κάθε χώρας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της και το μέσο ποσοστό ανεργίας κατά την περίοδο 2015-2019.
Για το υπόλοιπο 30%, που θα δοθεί το 2023, αντί του ποσοστού ανεργίας 2015-2019, θα χρησιμοποιηθεί η απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2020 και η σωρευτική απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ που καταγράφηκε κατά την περίοδο 2020-2021».

5. Πότε θα ληφθεί η ρευστότητα
Το πρώτο εξάμηνο του 2021, το νωρίτερο, οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν προχρηματοδότηση έως και 10% του συνολικού ποσού που εγκρίθηκε στα αντίστοιχα σχέδιά που έχουν υποβάλει.

6. Οι προθεσμίες για την υποβολή των σχεδίων
Τα σχέδια θα υποβληθούν επίσημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2021, αλλά οι κυβερνήσεις μπορούν να αρχίσουν να τα αποστέλλουν από τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να είναι δυνατόν να συζητηθούν με την Επιτροπή και να είναι έτοιμα προς έγκριση μόλις τα χρήματα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας των νομικών διαδικασιών.
Η ΕΕ στοχεύει να ξεκινήσει επίσημα η παροχή ρευστότητας στις οικονομίες της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021, αλλά αυτή η ημερομηνία εξαρτάται από τα κοινοβούλια των 27 κρατών που θα κυρώσουν το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ μέχρι τότε, ώστε η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει το πρόγραμμα δανεισμού της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης