Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον και από τον Ιβάν Σαββίδη για την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Ενδιαφέρον και από τον Ιβάν Σαββίδη για την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τους υποψήφιους αγοραστές του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τους υποψήφιους αγοραστές του 67% των μετοχών του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης καθώς την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 17:00 ώρα Ελλάδος θα αποτυπωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Απομένουν συνολικά 65 ώρες για την ολοκλήρωση των εταιρικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της χώρας λόγω και της γεωγραφικής του θέσεως.
Ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt στο παρελθόν έχει αναφερθεί αρκετές φορές για τη σημασία του λιμανιού για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού να γίνει με έναν τρόπο που θα την καταστήσει ελκυστική ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt επανέλαβε τον στρατηγικό ρόλο αυτής της πόλης ως περιφερειακού κόμβου ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, με ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια».

Σε δυο φάσεις ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δυο φάσεις: Στην πρώτη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και στη δεύτερη φάση η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.
Στην πρώτη φάση, τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία στις 16 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος).
Να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι ανοικτή μπορεί να υποδεχθεί αρκετές εταιρείες αλλά η δεύτερη φάση απαιτεί δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού θα κάνει αισθητή την παρουσία της και ο όμιλος Goldair.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Καλλίνικος Καλλίνικος ως Εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Goldair και Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Goldair Cargo s.a φέρεται αποφασισμένος για τη συμμετοχή του στη διαγωνιστική διαδικασία ενώ υπάρχει κι η προοπτική να κατέβει στο διαγωνισμό με επιφανή επιχειρηματικά ονόματα με έντονη δραστηριότητα στο τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το παρόν στη διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να δώσει και η κοινοπραξία SEGT που απέκτησε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συμμετέχει η εταιρεία Belterra Investments, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη .
Πάντως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την παρουσία αμερικανικών επιχειρήσεων για την απόκτηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι αμερικανικοί όμιλοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη θα είναι τουλάχιστον δύο, καθώς εκτός από την επενδυτική εταιρεία BlackSummit Financial Group είναι πιθανό να υπάρξει και δεύτερη συμμετοχή από τις ΗΠΑ στο διαγωνισμό.

Τα περιουσιακά στοιχεία του “Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε

Η εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε». έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και του μικρότερου λιμένα της Μάκρης, που βρίσκονται στη βορειοανατολική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δυνάμει Σύμβασης Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ασκεί επίσης διοικητικές αρμοδιότητες στον Λιμένα Καμαριώτισσας και στο αλιευτικό καταφύγιο Θέρμες, στη Σαμοθράκη.
Η Σύμβαση Παραχώρησης έχει διάρκεια 60 έτη από την υπογραφή της και λήγει την 21η Μαρτίου του 2063.
Οι κύριες δραστηριότητες της Ο.Λ.Α. Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων και αποθήκευση αυτών, καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών.
Ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης διαθέτει εκτεταμένες υποδομές για υποστήριξη επιπρόσθετων μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων, χύδην φορτίου και επιβατών.
Ο λιμένας Καμαριώτισσας ενώνει ακτοπλοϊκά τη Σαμοθράκη με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τα άλλα δύο λιμάνια (καταφύγια) εξυπηρετούν τοπικές κυρίως ανάγκες.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει τις εταιρείες Deloitte Business Solutions Α.Ε. and Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. ως από κοινού χρηματοοικονομικούς συμβούλους, τις εταιρείες Your Legal Partners, Δρακόπουλος & Βασαλάκης Δικηγορική Εταιρεία και Αλεξίου - Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ως από κοινού νομικούς συμβούλους, την εταιρεία Doxiadis Associates ως τεχνικό σύμβουλο και την εταιρεία Port Consultants Rotterdam BV ως εμπορικό σύμβουλο στο πλαίσιο της Διαγωνιστικής Διαδικασίας και της Συναλλαγής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης