Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι κίνδυνοι των τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων - Απαιτούνται υψηλότερες άμυνες

Οι κίνδυνοι των τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων - Απαιτούνται υψηλότερες άμυνες
Ανοίγει η πόρτα για σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο
Ανοίγει η πόρτα για σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, από την Ιταλία έως την Ισπανία και από τη Γερμανία και τη Γαλλία έως την Ελβετία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα ένα καλύτερο και πιο λειτουργικό τραπεζικό σύστημα.
Η χαμηλή κερδοφορία, το τεχνολογικό έλλειμμα και ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων απειλούν να χτυπήσουν ακόμη και τους ισχυρότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σε αυτό το περιβάλλον, είναι δελεαστικό για όσους βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση να προσπαθήσουν να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους.
Αλλά οι διοικήσεις πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά προτού προσπαθήσουν να δημιουργήσουν νέες χρηματοπιστωτικές αυτοκρατορίες.
Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης ανυπομονούν να στηρίξουν τις τράπεζές τους, που κάποτε κατατάσσονταν στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ελίτ, και να εξαλείψουν τις αδυναμίες τους.
Τα τραπεζικά δάνεια χρηματοδοτούν περισσότερο από το 80% των εταιρειών και των νοικοκυριώνστη ζώνη του ευρώ.
Η Ευρώπη, όμως, δεν θα μπορέσει να αντέξει ένα νέο χτύπημα στον τραπεζικό τομέα.
Χωρίς τέλος στη νομισματική χαλάρωση που έχει συντρίψει τα περιθώρια κέρδους, μια κατακερματισμένη αγορά με πάρα πολλά υποκαταστήματα τραπεζών αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις.
Τα κόκκινα δάνεια που προκύπτουν από την ύφεση που προκάλεσε η Covid-19 θα οδηγήσουν σε άθλιες αποδόσεις.
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται ο ανταγωνισμός από εταιρείες fintech.
Δυστυχώς, παρότι ορισμένες συγχωνεύσεις ενδέχεται να ενισχύσουν τις αποδόσεις και να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών, η δημιουργία οικονομίας κλίμακας στον χρηματοπιστωτικό τομέα πότε στο παρελθόν δεν βοήθησε την οικονομική δραστηριότητα.
Η ανάλυση της Credit Suisse Group AG δείχνει ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων –ένας δείκτης κερδοφορίας– το 2019 ήταν υψηλότερη μεταξύ των μικρότερων τραπεζών από ό,τι στις μεγαλύτερες.
Το άλλο πρόβλημα με τις συγχωνεύσεις είναι ότι οι περισσότερες τράπεζες πρέπει να λύσουν τα υφιστάμενα προβλήματά τους.
Διαφορετικά, μετά τις συγχωνεύσεις, απλώς θα τα φορτώσουν σε κάποιον άλλο οργανισμό.
Τα έξοδα παραμένουν επίμονα υψηλά σε ολόκληρο τον κλάδο, ενώ τα υφιστάμενα τεχνολογικά συστήματα είναι απαρχαιωμένα.
Αυτά τα δύο προβλήματα, λοιπόν, καλύτερα να είναι λυμένα πριν από οποιαδήποτε συγχώνευση.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η πιθανή συγχώνευση της γαλλικής BNP Paribas SA και της μικρότερης, επίσης γαλλικής, Societe Generale SA.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley λένε ότι μια τέτοια συγχώνευση θα επέτρεπε «σημαντική» μείωση του κόστους σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά λιανικής και μια κάποια εξοικονόμηση σε ό,τι αφορά τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής.
Οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν εν μέρει τη συμφωνία με την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως οι δραστηριότητες της SocGen στη Ρωσία.
Ένα μερίδιο αγοράς περίπου 20% δεν πρέπει να ανησυχεί τις γαλλικές αρχές ανταγωνισμού.
Ωστόσο, η καλύτερη και πιο σταθερή BNP θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ενοποίησης.
Σημειώνεται πως η SocGen «κάθεται» σε ένα σωρό σύνθετων, επικίνδυνων συναλλαγών.
Για να ενθαρρύνουν αυτούς τους τύπους συμφωνιών, οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν χρήση ενός λογιστικού παραδόξου – ευρύτερα γνωστό ως αρνητική καλή πίστη.
Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής μπορεί να παρακρατήσει τη διαφορά της υποτιμημένης αγοραίας αξίας της τράπεζας-στόχου και της λογιστικής αξίας της.
Αυτό διογκώνει το κεφάλαιο της συγχωνευμένης τράπεζας και μειώνει το κόστος μιας συμφωνίας για τους μετόχους, αλλά δεν είναι πανάκεια.
Με εκτιμήσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η αύξηση κεφαλαίου μέσω αυτού του λογιστικού κόλπου αφήνει τη διευρυμένη τράπεζα εκτεθειμένη σε μελλοντικές απομειώσεις.
Εάν τα θεμελιώδη του στόχου αποδειχθούν χειρότερα από τα υποτιθέμενα κατά την αγορά και στη συνέχεια η υπεραξία μειωθεί, θα μειωθεί το κεφάλαιο της συγχωνευμένης τράπεζας.
Αυτό θα ήταν ανησυχητικό εάν η Deutsche Bank AG αγόρασε την Commerzbank AG, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse.
Η υπεραξία της Commerzbank μπορεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του βασικού κεφαλαίου της Deutsche Bank, ανάλογα με το ασφάλιστρο που προσφέρεται σε μια συγχώνευση.
Για λόγους δικαιοσύνης, ορισμένες συγχωνεύσεις έχουν νόημα.
Οι δύο μεγαλύτερες προσφορές φέτος - η εξαγορά της UBI από την Intesa Sanpaolo SpA στην Ιταλία και η αγορά της Bankia SA από την Caixabank SA στην Ισπανία - βασίζονται εν μέρει στην αρνητική καλή πίστη και εξακολουθούν να διέπονται από ισχυρή οικονομική λογική.
Υπάρχουν, βέβαια, περιθώρια και για άλλες συγχωνεύσεις, ενώ η κατακερματισμένη τραπεζική αγορά της Γερμανίας είναι ώριμη για μια γενική αναθεώρηση.
Ακόμη και ένας συνδυασμός μεταξύ των ελβετικών κολοσσών UBS Group AG και Credit Suisse αξίζει να εξεταστεί.
Φυσικά, η τραπεζική ενοποίηση θα γίνει πιο επιτακτική παρά ποτέ όταν υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης