Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η Κίνα ενεργοποιεί το όπλο του γιουάν – Κορωνοϊός και Brexit απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Rabobank: Η Κίνα ενεργοποιεί το όπλο του γιουάν – Κορωνοϊός και Brexit απειλούν την παγκόσμια οικονομία
Στο θέατρο της αγοράς συναλλάγματος μαίνεται άλλος ένας πόλεμος, αυτός μεταξύ του γιουάν και του δολαρίου, με τον κορωνοϊό και το Brexit να αποτελούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Το όπλο του γιουάν έχει επιστρατεύσει η Κίνα, ενώ παράλληλα σημαντικές συνέπειες έχει για την παγκόσμια οικονομία η αδυναμία να βρεθεί μια λύση σε ό,τι αφορά το Brexit, αλλά και η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, όπως υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Στο θέατρο της αγοράς συναλλάγματος μαίνεται άλλος ένας πόλεμος, αυτός μεταξύ του γιουάν και του δολαρίου.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το δολάριο κάπως αποδυναμώθηκε.
Συνέβαλαν σε αυτό η καθίζηση στην τουριστική κίνηση και το πανδημικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, του γιουάν είχε αρχίσει και καταγράφει κέρδη.
Στη συνέχεια, το Σαββατοκύριακο, όπως συμβαίνει συνήθως, η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) κατήργησε ένα μέτρο το οποίο εφάρμοζε επί διετίαν και το οποίο ήταν σχεδιασμένο ώστε να ενισχύσει το γιουάν:
Αφαιρούσε το 20% κατά trading με γιουάν, στην αγορά συναλλάγματος.
Η κατάργηση του μέτρου έκανε, βέβαια, το γιουάν φθηνότερο.
Επίσης, αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η PBOC δεν θέλει μια ταχεία ανατίμηση του νομίσματος ή μονόπλευρα στοιχήματα.
Υπογραμμίζει επίσης για δέκατη φορά ότι δεν πρόκειται για ελεύθερη αγορά:
Πόσοι από τους αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος που έλεγαν ότι το γιουάν θα συνεχίσει να κινείται προς 6,50 βραχυπρόθεσμα δεν μπόρεσαν να θυμηθούν αυτό το γεγονός;
Όπως οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν εδώ και καιρό, ο μόνος τρόπος για να επιβληθεί μια τεχνητή σταθερότητα σε ένα νόμισμα με μια τόσο μεγάλη οικονομία για όλους τους υπόλοιπους παγκοσμίως είναι να αποδεχθούν απλώς τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» - σε αυτήν την περίπτωση τα τεράστια εξαγωγικά πλεονάσματα της Κίνας παίζουν τον ρόλο τους.
Ίσως εάν ένα δολάριο έφτανε να αποτιμάται στα 5-6 γιουάν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Αλλά χωρίς να υπάρχει κάποιο σημάδι ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, η πολιτικοί της Κίνας κινούνται προς άλλη κατεύθυνση - και έτσι είναι αλυσίδες εφοδιασμού.
Στο μεταξύ, οι αλυσίδες εφοδιασμού φαίνεται πως σταδιακά αποχωρούν από την Κίνα – αν και βρισκόμαστε σε φάση αναμονής καθώς πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.
Όπως επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα, σήμερα 12 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία των 90 ημερών μετά την εφαρμογή του νόμου περί αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ των ΗΠΑ.
Έτσι αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή κυρώσεων.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να κλείσει εκ νέου τις παμπ – κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρό κύμα αντιδράσεων.
Η Κίνα έχει επίσης να αντιμετωπίσει ένα νέο ξέσπασμα του ιού στο Qingdao.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες, ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μέρες σε επιφάνειες όπως στα χαρτονομίσματα – ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Και κάπως έτσι οι κεντρικές μας τράπεζες θα έχουν πλέον μια άλλη δικαιολογία για να βυθιστούν απότομα στον γενναίο νέο κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων.
Μην ανησυχείτε: αυτό δεν θα αφορά την αντικατάσταση μετρητών.
Κατά τ’ άλλά, ο ΠΟΥ απλώς δεν υποστηρίζει πλέον τα lockdowns «επειδή κάνουν μόνο τους φτωχούς φτωχότερους».
Βέβαια, ο ΠΟΥ ήταν αυτός που δεν χαρακτήριζε την Covid-19 πανδημία για εβδομάδες και υποστήριζε πως οι μάσκες δεν χρειάζονταν.
Tώρα αλλάζει στάση και σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα:
«Αναπτύξτε καλύτερα συστήματα…
Εργαστείτε μαζί και μάθετε ο ένας από τον άλλο».
Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο του Brexit έχει επέλθει αδιέξοδο.
Δεν είναι σαφές εάν ή πώς θα μπορέσει ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας να συμφωνήσει σε αμοιβαία αποδεκτούς όρους σχετικά με τα ψάρια και τις κρατικές ενισχύσεις, με τον πρόεδρο Macron της Γαλλίας να επιμένει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης