Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBRD: Προειδοποίηση προς τις τουρκικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

tags :
EBRD: Προειδοποίηση  προς τις τουρκικές τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια
Η επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να αναδείξει το πρόβλημα των NPLs για τις τράπεζες της Τουρκίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRDη οποία προτείνει τη δημιουργία  bad bank για τα επισφαλή δάνεια
Tα επισφαλή δάνεια θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις τουρκικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στη χώρα, γεγονός που απειλεί να αναστρέψει την τάση μείωσης της αναλογίας των «κόκκινων» δανείων στα βιβλία των τραπεζών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD).
«Το ζήτημα των NPLs είναι ένας ελέφαντας στο δωμάτιο», δήλωσε ο Roger Kelly, επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD στην Κωνσταντινούπολη. 
Η άνοδος του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης αυξάνει τον κίνδυνο ανάληψης δανείων υψηλού ρίσκου και επάγεται ότι πολλά από τα επισφαλή δάνεια είναι σχετικά πρόσφατα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας στηρίχθηκε στις τράπεζες, ειδικά εκείνες τελούν υπό υην έλεγχο του κράτους, για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα μέσω της αύξησης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, καθώς η έναρξη κρίσης της πανδημίας επιδείνωσε μια ήδη αρνητική προοπτική για την τουρκική οικονομία.
Για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση των NPLs, η EBRD πρότεινε να δημιουργηθεί μία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για τα επισφαλή δάνεια (μια bad bank). 
Η EBRD που έχει παρείχε υποστήριξη άνω των 13 δισ. δολαρίων στη χώρα κατά την τελευταία δεκαετία, δήλωσε ότι θα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει σε ένα σχήμα που θα ενίσχυε την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
Παρά την πτώση της λίρας και το κύμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό της συνολικής πίστωσης μειώθηκαν μόλις 4,1% στα τέλη Αυγούστου από 5,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Τη ίδια ώρα, περισσότερα δάνεια ενδέχεται να καταστούν μη εξυπηρετούμενα καθώς η πιστωτική επέκταση επιστρέφει στα κανονικά της επίπεδα, τα επιτόκια αυξάνονται και η κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, δήλωσε η Kelly.
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τουρκικών τραπεζών διευρύνθηκε κατά 34% φέτος έως τον Οκτώβριο, ωθώντας ανοδικά τις εισαγωγές και επιδεινώνοντας το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας. 
Σε αυτό συνέβαλε επίσης στην πτώση του λίρας κατά 25% φέτος, η χειρότερη επίδοση ύστερα από αυτή της Βραζιλίας μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. 

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης