Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Oruc Reis έφερε ρευστοποιήσεις σε τράπεζες έως -7% και ΧΑ -2,16% στις 637 μον. – Πωλήσεις από HSBC, UBS, JPMorgan

Το  Oruc Reis έφερε ρευστοποιήσεις σε τράπεζες έως -7% και ΧΑ -2,16% στις 637 μον. – Πωλήσεις από HSBC, UBS, JPMorgan
Αδυναμία της αγοράς να υπερβεί τις 650 μονάδες καθώς γεωπολιτικές ανησυχίες, πανδημία και τράπεζες αυξάνουν την αβεβαιότητα
(upd16)Με ισχυρή πτώση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 637 μονάδες, μετά τα σωρευτικά κέρδη +4,12% της προηγούμενης εβδομάδας με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες έως -7% αλλά και στo σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips λόγω των ελληνοτουρκικών ....με την επανεμφάνιση του Oruc Reis.
Να σημειωθεί, ότι σήμερα 12 Οκτωβρίου 2020 πωλητές εμφανίστηκαν στις ελληνικές τράπεζες στην μεν Alpha bank η HSBC με 1,8 εκατ μετοχές, η UBS με 1,1 εκατ μετοχές και 200 χιλ. τεμάχια η J P Morgan. 
Στην Eurobank, πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν από την J P Morgan με 150 χιλ και ακολούθησαν UBS και Barclays.

Κλιμακώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με την ελληνική πλευρά να εκδίδει αντι-Νavtex, με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τουρκική Navtex.
Η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας τορπιλίζει τις διερευνητικές επαφές, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου ζητούσε από την χώρα να απέχει από ενέργειες που θα δυναμιτίσουν το κλίμα ενώ ενδιαφέρον αποκτά η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι στα Βαρώσια της κατεχόμενης Αμμοχώστου της Κύπρου, η Τουρκία και η Ρωσία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν βάση στρατιωτική και ναυτική ώστε να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή και μεταξύ άλλων να έχουν πρόσβαση στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.
Εμφανή ήταν η αδυναμία της αγοράς να υπερβεί τις 650 μονάδες καθώς πέρα από τις γεωπολιτικές ανησυχίες κυριαρχεί η αβεβαιότητα τόσο με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία όσο και το θολό τοπίο στις τράπεζες
Στον αντίποδα, σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, βρίσκεται η ελληνική αγορά ομολόγων, λόγω των αγορών από την ΕΚΤ, με το 10ετές στο 0,81% ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και στις υπόλοιπες αγορές στην Ν. Ευρώπη με το 10ετές ιταλικό σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,68%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.

Οι τράπεζες, μετά τα σωρευτικά κέρδη του τραπεζικού Δείκτη -6,67% της προηγούμενης εβδομάδας επέστεψαν με ισχυρές πιέσεις με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η  Eθνική -6,62% και ακολούθησαν Eurobank -6,03%, Alpha Bank -4,22% και Πειραιώς -3,88%.
Επίσης, με απώλειες -6,05% έκλεισε το Cairo Mezz ενώ το fund Lansdowne προχώρησε σε μείωση της short θέσης του στο 0,77%, από 0,82% προηγουμένως.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ -4,17%, ΕΧΑΕ -4,11%, Viohalco -3,89%, Ελλάκτωρας -3,86%..... ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο Coca Cola +0,23% και ΟΤΕ +0,08%.
Η πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών θα βρεθεί στο μικροσκόπιο τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής δανειστών κατά το πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης στο διάστημα 19 και 20 Οκτωβρίου 2020.
Η πρόταση της ΤτΕ κρύβει πολύ παρασκήνιο, αντιδράσεις, ενώ οι τραπεζίτες μπορεί εμφανώς να το υποστηρίζουν αλλά ανεπισήμως δεν το εγκρίνουν.
Την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την bad bank με προβληματισμό, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται πολλά σχόλια για την bad bank αν και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει επίσημη διαπραγμάτευση.
Πάντως στην κυβέρνηση προετοιμάζονται κια για την επέκταση του Ηρακλή με Ηρακλή 2 αυξάνοντας τις κρατικές εγγυήσεις από 12 σε 20 δισεκ. ευρώ σε επόμενη φάση...
Σύμφωνα με την πρόταση της ΤτΕ  σχεδιάζεται μια κρατικοδίαιτη bad bank – κακής τράπεζας – στην οποία θα ενταχθούν έως και 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια ζητώντας από το ελληνικό κράτος να καταβάλλει έως 8 με 10 δισεκ. όπου μαζί  με τα προβληματικά δάνεια της PQH ( η εταιρία που έχει απορροφήσει όλες τις bad bank όπως Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α ) θα ελέγχεται από την ΤτΕ
Για μια ακόμη φορά το ελληνικό κράτος, ο έλληνας φορολογούμενος θα υποστεί την ζημία.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,62% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,68%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -5,90%% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,35%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,16% στις 637 μονάδες έχοντας υψηλό στις 647,45 μονάδες και χαμηλό 636,19 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και όγκου 132 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 850 χιλ. ευρώ και η Jumbo 32 χιλ. τεμάχια αξίας 460 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 637 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 625 μονάδες και ακολουθούν οι 610-600 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 297 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 300 μονάδων και ακολουθούν οι 290 μονάδες και οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες  

Τραπεζικά νέα

Ενώ υπάρχουν σοβαροί ανασταλτικοί παράγοντες για συγχωνεύσεις που κυριάρχησαν επί 8 χρόνια στην Ελλάδα, πλέον στην Φρανκφούρτη αρχίζουν να εξετάζονται – αν και ακόμη δεν έχουν ωριμάσει – ορισμένα σχέδια τα οποία θα ακυρώσουν την αρχιτεκτονική του 2012, θα επιτρέχουν συγχωνεύσεις ώστε να μειωθούν οι 4 συστημικές τράπεζες σε 3 ή 2 και να υλοποιηθούν και αυξήσεις κεφαλαίου….. όπως αναλύει στο bankingnews κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης…
Για ορισμένους κύκλους, σήμερα μια τράπεζα δεν θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια από αύξηση κεφαλαίου γιατί δεν έχει επιχειρηματικό σχέδιο φιλικό στους επενδυτές να παρουσιάσει.
Οι συγχωνεύσεις όμως θα ήταν ένα καλό επενδυτικό και στρατηγικό σχέδιο που θα προσέλκυε κεφάλαια.
Ωστόσο πρώτα θα ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών.
Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021 οπότε και οι 4 μεγάλες τράπεζες πρέπει να έχουν NPEs ratio δηλαδή δείκτη προβληματικών ανοιγμάτων προς τα συνολικά δάνεια κάτω από 5%.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την επέκταση του Ηρακλή 2 δηλαδή με νέες τιτλοποιήσεις και παρεχόμενες εγγυήσεις ενώ είναι ασαφές εάν θα ευδοκιμήσει η πρόταση της ΤτΕ για την bad bank
Αν και εδώ κυριαρχεί η υπόθεση εργασίας και όχι η πληροφόρηση ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι συνδυασμοί συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών;
Η Εθνική με την Eurobank και η Πειραιώς με την Alpha bank;
Όλα αυτά αποτελούν ακόμη εικασίες.
Θα πρέπει να αναλυθούν οι δομές κεφαλαίων, ισολογισμών, δανείων, τραπεζικής ανάλυσης του κινδύνου, οι στρατηγικές, οι αλληλοσυμπληρώσεις δραστηριοτήτων και πολλά άλλα.
Το bankingnews λίαν συντόμως θα παρουσιάσει μια τέτοια έρευνα για τις μελλοντικές συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών αναλύοντας τα θετικά και αρνητικά.

Οι εξελίξεις στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εμπόδια έχουν ανακύψει στην διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής την οποία πουλάει σε ποσοστό 80% η Εθνική τράπεζα.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το CVC είχε υποβάλει προσφορά πριν μήνες, στα 480 εκατ. ευρώ στην Εθνική τράπεζα για την ασφαλιστική και η προσφορά αυτή είχε απορριφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Η νέα προσφορά του αμερικόνικου  fund CVC είναι χαμηλότερη στα καθώς αναφέρεται ότι έχει προσφέρει 440 εκατ.
Το βασικό δίλημμα είναι πως η Εθνική τράπεζα και το διοικητικό συμβούλιο θα αποδεχθούν μια προσφορά που είναι μικρότερη από αυτή που είχαν απορρίψει πριν μήνες;
Για την διοίκηση Μυλωνά της Εθνικής τράπεζας το δίλημμα είναι υπαρκτό, από την μια η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 να έχει κλείσει η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Από την άλλη η διαδικασία πώλησης προσκρούει είτε στο εμπόδιο της χαμηλής προσφοράς, είτε στην εναλλακτική της εισαγωγής στο χρηματιστήριο με IPO που θεωρείται εγχείρημα πολύ υψηλού ρίσκου.
Επίσης, η Εθνική τράπεζα αναμένει εντός της εβδομάδας και την τελική πρόταση για την Vivartia από το CVC ως προς το σκέλος των δανείων που έχει χορηγήσει περίπου 110 εκατ σε σύνολο 423 εκατ ευρώ.
Στο ζήτημα της Vivartia η κατάσταση φαίνεται πιο καθαρή με την πιθανότητα για deal να είναι μεγάλη.
Να σημειωθεί ότι το CVC έχει υποβάλλει προσφορά να εξαγοράσει την Vivartia έναντι 175 εκατ ενώ οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου από τα 25 εκατ που προτείνεται για τον κλάδο εστίασης.
Το CVC δεν έχει ζητήσει haircut στα δάνεια των τραπεζών αλλά τροποποίηση ορισμένων όρων.

Η επικαιρότητα

Σαρώνει παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού, αν και αισιοδοξία διατυπώνεται τόσο για τα εμβόλια όσο και για τα θεραπευτικά σχήματα, με αφορμή και την περίπτωση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος όχι μόνο ανταποκρίθηκε στη θεραπεία, αλλά δηλώνει και έτοιμος να αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Πάντως, τα μηνύματα παραμένουν δυσοίωνα για τους επόμενους μήνες ιδιαίτερα από τη στιγμή που μελέτες υποστηρίζουν πως ο ιός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες, όπως π.χ. χαρτονομίσματα, γυαλί και ατσάλι, έως και 28 ημέρες.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, αν και διαμηνύουν πως δεν προτίθενται – τουλάχιστον όσο η επιδημία διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα – να προχωρήσουν σε γενικευμένα και οριζόντια lockdown, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,078 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 37,56 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται στα 26 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς αυξάνεται τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων, δεδομένα που αποτυπώνουν την πίεση που ασκείται στο δημόσιο σύστημα υγείας και που αποτελούν και τον κυριότερο παράγοντα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα σε καθημερινή βάση, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν μεν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και να προειδοποιούν για τον κίνδυνο η επιδημία να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, όπου και αναφέρονται τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα που καταγράφονται σε όλη την χώρα σε ημερήσια βάση (τις πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 1.979 μολύνσεις) ενώ ως οι πιο επιβαρυμένες περιοχές εμφανίζονται τα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά καθώς και πολλοί δήμοι της Δυτικής Αττικής.
Σε μια προσπάθεια καλύτερης παρακολούθησης της επιδημίας τίθεται από σήμερα σε ισχύ ο χάρτης υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας, στον οποίο αποτυπώνεται η επιδημιολογική εικόνα κάθε περιφέρειας της χώρας.
Βάσει της επιδημιολογικής εικόνας κάθε Περιφέρειας, ισχύουν και ανάλογα περιοριστικά μέτρα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22.358 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 452.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές – Ράλι στην Κίνα

Ράλι καταγράφουν σήμερα 12/10 τα κινεζικά χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,26%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +2,64%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,17% ενώ δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα με κέρδη +0,49%
 
Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 12/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί, καθώς καλπάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού ενώ η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 δημιουργεί περισσότερες πιθανότητες για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες για ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου φαίνεται να εξασθένησαν το σαββατοκύριακο, καθώς τόσο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ν. Pelosi, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας απέρριψαν την πρόταση των 1,8 τρισ. δολαρίων από τον Λευκό Οίκο.
Ισχυρότερη του αναμενομένου είναι η ανάκαμψη που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Bank of America, αλλά αυτή είναι μια πλασματική εικόνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,01% και  ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,01% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,60%, ο S&P στο +0,90% και ο Nasdaq στο +1,4% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -2% (20,41 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα  
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0860 ευρώ, με πτώση -6,62% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 993 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5170 ευρώ, με πτώση -4,22%, με όγκο 8,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 798 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,09 ευρώ, με πτώση -3,88% με όγκο 1,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3524 ευρώ, με πτώση -6,03% με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,47 ευρώ, με πτώση -2,08% και με κεφαλαιοποίηση 210 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1690 ευρώ, με πτώση -5,38% και όγκο 157 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ.ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Viohalco, Ελλάκτωρας, ΓΕΚΤΕΡΝΑ...
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο  Coca Cola και ΟΤΕ.  
H Coca Cola έκλεισε στα 21,60 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση στα 8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,72 ευρώ, με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,29 ευρώ, με πτώση -4,17% και αποτίμηση 1,23 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,26 ευρώ, με πτώση -3,21% και κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,35 ευρώ, με πτώση -2,57% και αποτίμηση 2,85 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 940 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,77 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 9,92 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,64 ευρώ με πτώση -3,12% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,68 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 711 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0950 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0274 ευρώ, με πτώση -5,52% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,81% - Σε νεό ιστορικό χαμηλό και το 10ετές ιταλικό ομόλογο στο 0,68%

Νέα βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά όπως και στην ιταλικά αγορά με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12,5 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 9/10 η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε άλλες εκδόσεις ομολόγων. .
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,81% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,68%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,87% με το αμερικανικό 10ετές 0,78% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 13 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,05% και απόδοση πώλησης 0,03%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,09%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό 0,34% στις 9 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,62% με απόδοση αγοράς 0,63% και απόδοση πώλησης 0,61%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,72% με απόδοση αγοράς 0,73% και απόδοση πώλησης 0,71%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020 στο 0,71%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,81% με απόδοση αγοράς 0,81750% και απόδοση πώλησης 0,8050%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,38 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 155,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%
Το ιστορικό χαμηλό 1,24% σημειώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 135 μονάδες βάσης από 144 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,34% ή 134 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ιταλικό ομόλογο στο 0,70% - Βελτίωση στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. 

Νεο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,68% ενώ συνεχίζονται οι αγορές στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης απόρροια των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Οκτωβρίου 2020 στο 0,68%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/10/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,68% καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό σήμερα 12 Οκτωβρίου 2020.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης