Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε τροχιά 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση – Τα προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης... έρχεται το κορωνο-μνημόνιο

Σε τροχιά 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση – Τα προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης... έρχεται το κορωνο-μνημόνιο
Το κορωνο-μνημόνιο έρχεται
Δουλειά στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιάνουν σταδιακά από σήμερα τα γκρουπ της μόνιμης ομάδας των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ξεκινώντας τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Τα δημοσιονομικά μεγέθη, το τραπεζικό σύστημα («κόκκινα» δάνεια), οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να είναι τα βασικά προς συζήτηση θέματα, ενώ βάρος θα δοθεί και στην απόφαση του ΣτΕ για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σχετικά με το ύψος της τελικής δαπάνης.
Υπενθυμίζεται ότι στην 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών υπήρξε ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, αφού δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο για το αν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα αναδρομικά και για τις επικουρικές και τα δώρα, γεγονός που θα ανέβαζε το δημοσιονομικό κόστος στα 2 δισ. ευρώ.
 
Στις 19 Οκτωβρίου ξεκινάει η 8η αξιολόγηση σε επίπεδο επικεφαλής θεσμών 

Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημική κρίση τα νήματα πίσω από τις διαπραγματεύσεις θα εξακολουθούν να κινούνται από Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη και θα παραμείνουν έτσι, ακόμα και όταν η αξιολόγηση περάσει σε ανώτερο επίπεδο την επόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και τη σκυτάλη από την τεχνική αντιπροσωπεία παραλάβουν οι τέσσερις υψηλόβαθμοι επικεφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό συμβαίνει λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει η οικονομία της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες των χωρών της ευρωζώνης. Επειδή ακριβώς ελέγχεται και παρακολουθείται για τις μεταρρυθμίσεις που παραδίδει, οι οποίες εξαργυρώνονται με μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ξένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα ραντάρ πάνω από την Αθήνα πρέπει να ενισχυθούν μετά την άσχημη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε δημοσιονομικό πεδίο.
Για τους εταίρους η κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός στην ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς «γκρίζα», αλλά πολύ χειρότερη από αυτή.
 
Ανησυχία για τον προϋπολογισμό 2021

Υπάρχει ήδη μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους των Ευρωπαίων, η οποία οφείλεται στο δυσμενές σενάριο που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και το οποίο, εκτός από την πρόβλεψη για ισχνή ανάπτυξη, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 από 6,23% του ΑΕΠ το 2020 ή 10,643 δισ. ευρώ (πάντα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας). Είναι ένα έλλειμμα-μαμούθ ακόμα και εντός του πλαισίου της «ρήτρας διαφυγής» και θα πρέπει από τώρα να ληφθούν κάποια «διορθωτικά» μέτρα, ώστε να μην ξαναμπεί στο κάδρο η Ελλάδα και εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους.
Μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο η γνώμη της Κομισιόν (μέσα στον Νοέμβριο) για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2021 αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μάλλον κάθεται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα έχοντας αντιληφθεί τον δημοσιονομικό μαραθώνιο που έχει μπροστά της.
Και σαν μην έφτανε μόνο αυτό, ήρθε και η πρόταση-βόμβα του Συμβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει τη χαριστική βολή, καλώντας την Κομισιόν να συνδέσει τα λεφτά (δάνεια και επιχορηγήσεις) από το Ταμείο Ανάκαμψης με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις.

Οπερ και εγένετο....

Οι δυσμενείς όροι για την εκταμίευση των δόσεων από το Ταμείο είναι γεγονός και η Ελλάδα για να πάρει την προκαταβολή της ευρωπαϊκής βοήθειας των 5,5 δισ. ευρώ (δεύτερο τρίμηνο του 2021), ώστε να πιάσει μεγαλύτερες ταχύτητες στην ανάπτυξη (η προσδοκία είναι για 7,5%), θα πρέπει να παραδώσει συγκεριμένες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σε συγκεκριμένους χρόνους.
Ειδάλλως θα υπάρχει δημοσιονομικός κόφτης για τις δόσεις.
Πότε θα ενεργοποιείται;
Μετά από αρνητική γνωμοδότηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) της Ε.Ε. για «μη ικανοποιητική εκπλήρωση ορόσημων και στόχων».
Επίσης παραμένει το δικαίωμα άσκησης βέτο από ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη στην περίπτωση που θεωρήσουν ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις από την «ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων».
Επισημαίνεται ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν τα σχέδιά τους στην Επιτροπή από τις 15 Οκτωβρίου έως και την 30ή Απριλίου του 2021, που είναι ο χρόνος για τα τελικά σχέδια.
Η προκαταβολή θα καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα.
 
Το κορωνο-μνημόνιο

Δίνοντας μια γεύση από το ευρωπαϊκό «κορωνο-μνημόνιο» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης από το διαδικτυακό συνέδριο για την πανδημία (3ο Evidence Based Online Conference) ανέδειξε τις επικίνδυνες στροφές που κρύβουν οι όροι εκταμίευσης αυτών των χρημάτων.
«Δεν θα είναι καθόλου εύκολο», είπε ο κ. Σκυλακάκης και για να δείξει το ποσό διαφέρει από τα ΕΣΠΑ, είπε πως δεν θα φτάνει στο νέο Ταμείο να πληρώσεις το έργο, θα πρέπει να επιτύχεις και τους στόχους με τους οποίους συνδέεται.
Στα νέα προγράμματα κατάρτισης, είπε ως παράδειγμα, για να γίνουν πληρωμές θα πρέπει να περάσουν οι ιδιώτες σοβαρές εξετάσεις πιστοποίησης και να αποδείξουν ενδεχομένως πώς κάποιοι βρήκαν και μία θέση στην αγορά εργασίας.
«Χρειάζεται λοιπόν μια μικρή επανάσταση» είπε.
Εξήγησε επίσης στο ίδιο παράδειγμα πως ακριβώς επειδή διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει το κράτος την κατάρτιση, «δεν θα τα δώσουμε» τα λεφτά αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, γιατί «δεν μπορούμε να στείλουμε τον λογαριασμό στον Ελληνα φορολογούμενο».
Το σχέδιο, κατέληξε, «επιβάλλει μια πειθαρχία που δεν την είχαμε στις ιδιωτικές επενδύσεις».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης