Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προς την κεντροαριστερά κινείται η ΝΔ του Μητσοτάκη, μετεξεταστέα στην ατζέντα της Δεξιάς - Ποιος θα πάρει τις ψήφους της πατριωτικής πτέρυγας;

Προς την κεντροαριστερά κινείται η ΝΔ του Μητσοτάκη, μετεξεταστέα στην ατζέντα της Δεξιάς - Ποιος θα πάρει τις ψήφους της πατριωτικής πτέρυγας;
Ο Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι στην εξουσία θα τον κρατήσει η Κεντροαριστερά και η Νέα Δημοκρατία επίσημα θα έχει γίνει η κορωνίδα του Κέντρου και των παρυφών της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα
Tην συνεχή προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεισδύσει στην Κεντροαριστερά τονίζει ένας μεγάλος κύκλος δεξιών πολιτικών που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον Κώστα Καραμανλή.
Αφορμή για αυτή την παραδοχή δόθηκε σε γνωστό καφέ της Βαλαωρίτου όπου παρέα στελεχών σχολίαζε την επικείμενη αξιοποίηση της πρώην υπουργού και βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως λέγεται στο παρασκήνιο, η κ. Διαμαντοπούλου παρόλο που θα ήθελε να εμπλακεί με την Παιδεία καθώς αποτελεί ένα χαρτοφυλάκιο που ξέρει, προορίζεται για μία τιμητική θέση η οποία έχει να κάνει με την μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΟΣΑ.
Και ρωτούσαν τα στελέχη, δεν θα μπορούσε αυτή η θέση να δοθεί σε ένα δεξιό γνώστη των ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων;
Το μεγάλο φλερτ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κεντροαριστερά και ειδικά το ΚΙΝΑΛ και το πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και φάνηκε, άλλωστε, από την σύνθεση της κυβέρνησης αλλά και τον πρόσφατο ανασχηματισμό που ανακοίνωσε.
Θυμίζουμε ότι σε παλαιότερο κείμενό μας είχαμε κάνει την εξής ανάλυση https://bankingnews.gr/index.php?id=512127.

Οι βασικοί υπουργοί που χειρίζονται τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις είναι πασοκογενείς.
Πιερακκάκης (ψηφιακή διακυβέρνηση), Σκέρτσος (συντονιστής κυβέρνησης), Γεραπετρίτης (όλα τα νομοσχέδια περνάνε από αυτόν), Χρυσοχοίδης (ασφάλεια, τρομοκρατία) , Μενδώνη (Πολιτισμός), Τσακλόγλου (Ασφαλιστικό), Στρατινάκη (Εργασιακά), Παπαθανάσης (επενδύσεις) ενώ ακόμα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος (δήμοι κ.α) που προέρχεται από το ΚΚΕ, ήταν συνεργάτης στενός του Κώστα Λαλιώτη και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου το 2001-2003.
Επίσης, οι Μαστρογεωργίου (γγ. Ενημέρωσης), Σδούκου (γγ. Ενέργειας), Αλεξανδρής (γγ. Δικαιοσύνης) και αυτοί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Οι αρμοί της εξουσίας, όπως έλεγε και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν και είναι πράσινοι.
Θυμίζουμε από το τελευταίο κείμενό μας:  Προεδρία της Δημοκρατίας (Σακελαροπούλου), Τραπεζα Ελλάδας (Στουρνάρας), Επιτροπή Πισσαρίδη (Σπινέλλης, κτλ), Επιτροπή 2021 (Μουζέλης, Τσουκαλάς, Ράπανος) καθώς και πολλές θέσεις θέσεις στο ΥΠ.ΕΞ παραμένουν κρατημένες από πασοκογενή στελέχη.
Εκτός, όμως, από όλες τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίπεδο σύνθεσης κυβέρνησης και άλλων διοικητικών οργανισμών, το αφήγημά του είναι κεντροαριστερό.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό συμφώνησε να παραχωρήσει άρθρο στην Κεντροαριστερή εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών» για το θέμα της Χρυσής Αυγής μαζί με Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη.

Κύκνειο άσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ


Ωστόσο, το αφήγημα αυτό φαίνεται να λειτουργεί διασπαστικά και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν λίγο καιρό διαγράφτηκε ο Σταύρος Κοντονής και παράλληλα μεγαλώνει η ένταση μεταξύ της ηγετικής ομάδας και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Στελέχη με μακρά διαδρομή στο χώρο δεν αισθάνονται ότι θέλουν να συμπράξουν με ένα οικογενειακό κόμμα, όπως έχει καταντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα με «αντιβασιλείς» την Ζανέτ Τσίπρα και τον ξάδερφο «Γιώργο Τσίπρα».
Όλα δείχνουν ότι επίκεινται νέες γκρίνιες και ζυμώσεις στο κόμμα.
Την ίδια ώρα, η Αυγή, η εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις Α.Τσίπρα με ένα πρωτοσέλιδο (που δείχνει ότι για την άνοδο της Χρυσής Αυγής ευθύνεται το δίδυμο Μητσοτάκης-Σαμαράς) έχει συγκεντρώσει πάνω της όλα τα επικριτικά σχόλια ακόμα και στελεχών του κόμματος, ακόμα και δημοσιογράφων που δούλεψαν κάποτε στην πάλαι ποτέ ιστορική εφημερίδα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι σε λίγο καιρό θα δούμε το κύκνειο άσμα του ΣΥΡΙΖΑ, λένε αρκετοί.
Και ο Μητσοτάκης που κινείται;

Μεταξεταστέα η κυβέρνηση στην δεξιά ατζέντα


Μα φυσικά ολοένα και πιο κεντρώα, πιάνοντας πλέον και κεντροαριστερά κρατώντας την Δεξιά μόνο επειδή είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Θυμίζουμε ότι στην ατζέντα της Δεξιάς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει κάτι για να ηρεμήσει το μεγάλο αυτό χώρο.
Το μεταναστευτικό διατηρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα νησιά μπορεί να ηρέμησαν αλλά η ενδοχώρα και τα κέντρα των πόλεων έχουν γεμίσει.
Η ασφάλεια του πολίτη ολοένα και τίθεται σε κίνδυνο.
Θυμίζουμε την περίπτωση των Ρομά που πρωτοστάτησαν σε διαμαρτυρίες επειδή δεν μπορούν να κλέβουν ακίνδυνα…
Στα σχολεία, η αριστερή ΟΛΜΕ ορίζει πότε θα γίνει μάθημα και ουσιαστικά ορίζει το πρόγραμμα του εργαζόμενου γονέα.
Στα εθνικά θέματα, η διπλωματία της ανοχής απέναντι στην Τουρκία έχει δημιουργήσει ενστάσεις και γκρίνια για τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠ.ΕΞ.
Η Εκκλησία αισθάνεται διωγμένη από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της κυβέρνησης στα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοιό.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ατζέντα της Δεξιάς έχει μείνει μεταξεταστέα.

Ορφανή η εθνικιστική-πατριωτική πτέρυγα


Στη Νέα Δημοκρατία λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να συγκρατήσουν αυτόν το κόσμο μέσα στο κόμμα.
Με το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και όλων των βασικών στελεχών τους, ένα μεγάλο ακροατήριο μένει ορφανό.
Αυτοί που θα στραφούνε;
Με βάση τα παραπάνω προβλήματα στην ατζέντα της Δεξιάς και την ορφανή εθνικιστική πτέρυγα, η πιο μεγάλη ομάδα που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπείται από κανέναν, είναι η Δεξιά και μόνο αυτή θα μπορούσε να κάνει ζημία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ζήτημα είναι ποιος θα βγει να αντιπαρατεθεί και να υψώσει ανάστημα σε μία τέτοια πολιτική συγκυρία.
Όποιος θα το έκανε αυτό συστηματικά, υπεύθυνα και με πολιτικό λόγο (τύπου Lepen) θα μάζευε τουλάχιστον για αρχή 10%-15% του εκλογικού σώματος.
Είναι, άλλωστε, ένα ακροατήριο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το θέλει.
Ο Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι στην εξουσία θα τον κρατήσει η Κεντροαριστερά και η Νέα Δημοκρατία επίσημα θα έχει γίνει η κορωνίδα του Κέντρου και των παρυφών της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης