Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημαντικό το οικονομικό κόστος στο διμερές εμπόριο λόγω της κρίσης μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας - Απώλειες 750 εκατ ευρώ από τις εξαγωγές

Σημαντικό το οικονομικό κόστος στο διμερές εμπόριο λόγω της κρίσης μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας - Απώλειες 750 εκατ ευρώ από τις εξαγωγές
Οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες στην Τουρκία είναι Titan, Chipita, Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΕ, Πλαστικά Κρήτης, Alumil, Isomat, Palaplast
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζει το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Τουρκίας εξαιτίας της κρίσης που προέκυψε από την πρόσφατη κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το κυριότερο οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε κυρίως ως αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ελαχιστοποίηση των ταμειακών της διαθεσίμων.
Η τουρκική λίρα σήμερα είναι ένα σθενές νόμισμα που η αξία του τελευταίο 7μηνο είχε απώλεειες της τάξης του 41%.
Επιπλέον έχει τεράστιο συναλλαγματικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πάρει από τις εμπορικές τράπεζες 220 δισ. ευρώ και τα έχει διαθέσει για να στηρίξει το νόσμισμα της. Εάν συνεχίζει με αυτούς τους ρυθμούς, σε λίγο διάστημα δεν θα διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των δανείων της.
Συνεπώς ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ ή θα πάρει σκληρά εσωτερικά μέτρα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου «αναφορικά με το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδος - Τπουρκίας, το συνολικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, το 2016 έφτασε τα 4,52 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,85 δισ ευρώ αποτελούσαν τις εξαγωγές της Ελλάδας και το 1,69 δισ ευρώ τις εισαγωγές. Το 2019 οι εξαγωγές μας μειώθηκαν και έφτασαν στα 1,970 δισ ευρώ ενώ τους πρώτους 7 μήνες του 2020 κατρακύλησαν στα 790 εκατ. ευρώ. Συκριτικά με το 2019 έχουμε απώλειες περίπου στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το 2016 οι απώλειες φτάνουν το 1,5 δις ευρώ.
Δηλαδή ποσά που θα λείψουν από την ελληνική αγορά.
Αντίστοιχα οι εισαγωγές μας το 2016 ήταν 1,67 δισ ευρώ ενώ τους πρώτους μήνες έφτασαν στα 870 εκατ. ευρώ. Τελικά η Τπυρκία από 2η κατά σειράν χώρα απορρόφησης των ελληνικών προϊόντων, το 2020 καταλαμβάνει την 5η κατά σειράν θέση της κατάταξης των ελληνικών εξαγωγών».
Να σημειωθεί ότι τα βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα από την Ελλάδα, μετά τα πετρελαιοειδή που απορροφά η Τουρκία, είναι το βαμβάκι, βιομηχανικά προϊόντα πλαστικών, αλουμινίου, χαλκοσωλήνες, μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.
Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα περιλαμβάνουν χάλυβα, πλαστικά, οχήματα, έτοιμα ενδύματα, έπιπλα και ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ γενικά μικρή είναι η συμμετοχή των τροφίμων με περίπου 7% στο σύνολο των εξαγωγών.
Οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στη Τουρκία είναι οι:  Titan, Chipita, Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΕ, Πλαστικά Κρήτης, Alumil, Isomat, Palaplast, Eurodrop, Kleeman, Intrakom, Intralot, Intell Solutions, Καρέλια κ.ά.. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων έχει πάντως περιοριστεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank από την ΕτΕ έναντι 2,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, σημαντικές επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα οι τούρκικοι όμιλοι Dogus και Koc.
H Dogus συμμετέχει με 30% στη κοινοπραξία του Αστέρα Βουλιαγμένης, με τα σενάρια για αποχώρηση του να έχουν φουντώσει τις τεέυταίες ημέρες, ενώ από την άλλη ο Όμιλος Koc έχει αγοράσει το 80% της Olympic Commercial & Tourism Enterprises SA που ελέγχει το Avis Budget Group στην Ελλάδα.
Τέλος παρουσία στην Ελλάδα έχουν και οι τουρκικοί όμιλοι Eren Holding, Pak Holdings στη χαρτοποιία, η Polisan στη βιομηχανία χημικών και η κρατική τράπεζα Ziraat.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης