Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα πυροδοτεί την ένταση, απειλές και εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η Ελλάδα πυροδοτεί την ένταση, απειλές και εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, πως οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν κατόπιν ελληνικού αιτήματος
Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις συνομιλίες με την Ελλάδα με αφορμή συνέντευξη του Νίκου Δένδια για τη διεξαγωγή του διαλόγου με την Άγκυρα.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Akosy  ισχυρίζεται, πως οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 μετά από αίτημα της Ελλάδας  και κατηγορεί την Αθήνα για έλλειψη ειλικρίνειας.
«Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας.
Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ευθύνεται η Τουρκία έχει ως στόχο να παραπλανήσει το κοινό», σημειώνει ο Aksoy ενώ αναφερόμενος στα Βαρώσια, επισημαίνει πως «είναι γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τη διεθνή ασφάλεια και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι «οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα λειτουργήσουν».
Κατηγορεί δε την Ελλάδα για έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς «αφενός, λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, και από την άλλη συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση».

Δένδιας: Η Τουρκία να αποδείξει ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο

 H Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές», επισήμανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα «δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη, πρέπει να είναι γενική και διαρκής».
Όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, η Ελλάδα υποδέχθηκε ως ένα πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση την απόσυρση του Orus Reis, ενώ «μένει να φανεί αν η προσωρινή διακοπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει μόνιμη».
«Ωστόσο, η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και οι Navtex που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο.
Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς».
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι προσβλέπει στην έναρξη των διερευνητικών επαφών.
«Ο επόμενος γύρος θα γίνει στην Τουρκία που θα πρέπει να προτείνει και ημερομηνίες».
«Έχουμε καταστήσει εξίσου σαφές ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016.
Δηλαδή επί της μοναδικής μας διαφοράς: της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», τονίζει και προσθέτει ότι αυτό καταγράφηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής όπου για πρώτη φορά που σε ένα επίσημο έγγραφο της Ε.Ε. αναφέρεται με τόσο κατηγορηματικό τρόπο στο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.
Σχετικά με τη συμφωνία στο NATO για μηχανισμό αποφυγής εντάσεων, ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι «αφορά σε μέτρα τεχνικού χαρακτήρα, στην οποία ρητά αναφέρεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών» και ξεκαθαρίζει ότι στις συζητήσεις με τον κ. Stoltenberg η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι οι απειλές πολέμου και οι συνεχείς προκλήσεις δεν προέρχονται από μια τρίτη χώρα, αλλά από ένα μέλος του NATO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης