Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετ΄ εμποδίων η εκεχειρία στο Nagorno Karabakh – Βομβαρδισμός με 7 νεκρούς στο Αζερμπαϊτζάν, νέα τουρκική παρέμβαση κατά της Αρμενίας

Μετ΄ εμποδίων η εκεχειρία στο Nagorno Karabakh – Βομβαρδισμός με 7 νεκρούς στο Αζερμπαϊτζάν, νέα τουρκική παρέμβαση κατά της Αρμενίας
Εύθραυστη η προσωρινή εκεχειρία στο Nagorno Karabakh – Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ανταλλάσσουν κατηγορίες για την παραβίασή της
(upd) Εύθραυστη αποδεικνύεται η εκεχειρία στο Nagorno Karabakh, αφού οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή (11/10/2020) με βομβαρδισμό της πόλης Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν με απολογισμός επτά νεκρούς.
Η Τουρκία κάλεσε τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στην Αρμενία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το μεσημέρι του Σαββάτου 10/10.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Αρμένιο πρωθυπουργό αλλά έθεσε συγκεκριμένους όρους, λέγοντας πως αυτούς οι συνομιλίες δεν θα ήταν καρποφόρες.
Πάντως από την πλευρά του ο Αρμένιος επικεφαλής του Nagorno Karabakh χαρακτήρισε την κατάσταση πιο ήρεμη την Κυριακή (11/10) αλλά και ταχέως μεταβαλλόμενη.
Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία της Αρμενίας, πως Τουρκία και Ισραήλ αποστέλλουν στρατιωτικά drones στο Μπακού με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επτά οι νεκροί και 33 τραυματίες σε βομβαρδισμό

«Νέα πυραυλική επίθεση από τις αρμενικές δυνάμεις σε κατοικημένη ζώνη στην Ganja, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, 7 νεκροί και 33 τραυματίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter, δημοσιοποιώντας  και φωτογραφίες από καταστροφές.
Ωστόσο, διέψευσε το υπουργείο Άμυνας της αυτονομιστικής περιφέρειας του Nagorno Karabakh στη συνέχεια πως βομβάρδισε την Ganja.
«Είναι απόλυτο ψέμα», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως «σέβεται τη συμφωνία ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός» ενώ κατηγόρησε την αζερινή πλευρά ότι έπληξε «το Στεπανακέρτ, το Χαντρούτ, το Μαρτούνι και άλλες κατοικημένες ζώνες».
Image
Σημειώνεται ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία για να επιτραπεί η ανταλλαγή των σορών στρατιωτών και αιχμαλώτων τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι του Σαββάτου 10/10 (11:00 ώρα Ελλάδας), όμως τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται ότι δεν την τηρούν.
Το Stepanakert, πρωτεύουσα του Nagorno Karabakh, που τελεί υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών, έγινε στόχος βομβαρδισμών στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται εκεί και έκαναν λόγο για 3- 4 κύματα βομβαρδισμών ακολουθούμενα από περίπου 10 εκρήξεις.
Επτά βαριές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 23.30 τοπική ώρα το Σάββατο 10/10, σείοντας όλη την πόλη.
Αμέσως μετά, οι σειρήνες ήχησαν για αρκετά λεπτά καλώντας τους κατοίκους να πάνε στα υπόγεια και στα καταφύγια.
Εξάλλου το μεσημέρι του Σαββάτου 10/10 μπορεί να τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός στο Nagorno Karabakh, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησαν οι εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες  για νέες επιθέσεις σε κατοικημένες ζώνες, αποδεικνύοντας ότι η εν λόγω εκεχειρία είναι εύθραυστη.
Image
Προσπάθεια να μπει ένα  τέλος μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών στο Nagorno Karabakh έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 10/10 (11:00 ώρα Ελλάδος), καθώς τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, λίγα λεπτά μετά ακολούθησαν εκ νέου αλληλοκατηγορίες για νέες επιθέσεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι «οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση στις 12:05», δηλαδή μετά την έναρξη της εκεχειρίας που είχε οριστεί για το μεσημέρι, τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας).
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως «ο εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες ζώνες».
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, o Artsun Hovhannisyan, ανέφερε στο Facebook ότι οι αζερικές ένοπλες δυνάμεις δεν έπληξαν την πόλη Καπάν, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, αλλά άλλες, όμορες κοινότητες, όπως το χωριό Αρτσβανίκ. Έκανε μάλιστα λόγο για «ένα θύμα», σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.
Ωστόσο, σχεδόν αμέσως το Μπακού διέψευσε την πληροφορία, χαρακτηρίζοντας «προβοκάτσια του εχθρού» τις καταγγελίες της Αρμενίας και υποστήριξε ότι οι αρμενικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στον οικισμό Χαντρούτ, στα βόρεια της πόλης Τζεϊραγίλ.
Image
Υπενθυμίζεται ότι την κατάπαυση του πυρός, με εφαρμογή από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 στις 12:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή του Nagorno Karabakh, συμφώνησαν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov.
Ωστόσο τα πολεμικά αεροσκάφη προς τη νότια πλευρά του Nagorno Karabakh εντατικοποίησαν τις επιθέσεις τους.
Οι μονάδες του Στρατού Άμυνας Artsakh σταμάτησαν όλες τις επιθέσεις, προκαλώντας μεγάλες ανθρώπινες απώλειες.
Το Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε ακόμη και την ύστατη στιγμή πριν την εκεχερεία να αλλάξει τα δεδομένα λίγο πριν την εκεχειρεία.
Όπως έκανε γνωστό ο Sergey Lavrov  τα ξημερώματα 10/10, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν περισσότερο από 10 ώρες, «μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις...», προσθέτοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.
Επίσης, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, όπως ανέφερε ο Lavrov , συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.
Από την πλευρά τους, οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Zohrab Mnatsakanyan και Jeyhun Bayramov αντίστοιχα, δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.
Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες στη Μόσχα που κράτησαν παραπάνω από 10 ώρες ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου,  όταν Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Nagorno Karabakh, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται.

Aliyev (Αζερμπαϊτζάν): Μόνο υπό ορισμένους όρους συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας

 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev δήλωσε  ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan εν μέσω της έντασης στο Nagorno Karabakh, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτές οι συνομιλίες επί του παρόντος δεν θα ήταν καρποφόρες.
«Δεν αποκλείω αυτήν την πιθανότητα, αλλά υπό ορισμένους όρους.
Σε αυτή τη φάση, δεν θεωρώ ότι θα ήταν παραγωγικές, το αντίθετο.
Η αρμενική ηγεσία θα πρέπει τελικά να κατανοήσει ότι είναι αδύνατον να μιλήσει με το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των τελεσιγράφων, των προσβολών και του εκβιασμού», είπε ο Aliyev σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι RBK.
Ο Αζέρος πρόεδρος υποστήριξε ότι η κοινή δήλωση Μπακού-Γερεβάν, που υιοθετήθηκε μετά τις συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στη Μόσχα, συνεπάγεται την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από το Nagorno Karabakh.
Διευκρίνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν επέμεινε να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων επειδή καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση του Pashinyan είναι εύθραυστη.
Ο Aliyev χαρακτήρισε θετικό τον ρόλο της Τουρκίας στη διένεξη, λέγοντας ότι απέτρεψε την παρέμβαση τρίτων χωρών στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «θα έπρεπε να διαδραματίσει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης και της διευθέτησης» της κρίσης στο Nagorno Karabakh.
Image

Cavusoglu: Η Ρωσία να πιέσει την Αρμενία για την εκεχειρία στο Nagorno Karabakh

Να πιέσει την Αρμενία προκειμένου να συμμορφωθεί με τους όρους της εκεχειρίας, ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov ο Τούρκος  υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, όπως έγινε γνωστό από την Άγκυρα.
Η κατάπαυση του πυρός, που συμφωνήθηκε μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα είχε ως στόχο να σταματήσει τις μάχες για να επιτρέψει στις αρμενικές δυνάμεις στο Nagorno Karabakh και τον στρατό των Αζέρων να ανταλλάξουν κρατούμενους και νεκρούς πολέμου.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε έντονα την πυραυλική επίθεση των Αρμενίων στη Γκάνα, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, το πρωί της Κυριακής (11/10/2020) όπως αναφέρει το Reuters.
Image

Ανησυχία στην ΕΕ για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας

Τη «βαθύτατη ανησυχία της» εκφράζει η ΕΕ μετά τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Nagorno Karabakh, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
«Σημειώνουμε με βαθύτατη ανησυχία αναφορές που κάνουν λόγο για τη συνέχιση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, κυρίως κατά αμάχων και για απώλειες αμάχων», επισήμανε σε ανακοίνωση του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.  

Τι ισχύει με την κατάπαυση του πυρός


Το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στο Nagorno Karabakh  θα επιτρέψει στα εμπόλεμα μέρη να ανταλλάξουν κρατούμενους και νεκρούς.
Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, στις οποίες συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, καθώς και ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Τρεις υπουργοί - του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Ρωσίας βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων.
Η Ρωσία διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή στην επίλυση της σύγκρουσης στο Nagorno Karabakh.
Αυτές είναι οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας από την αρχή της σύγκρουσης.
Image
Ο Lavrov βγήκε στις 03:00 τα ξημερώματα 10 Οκτωβρίου και δήλωσε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε στο ακόλουθο έγγραφο:
Ως απάντηση στην έκκληση του Putin μετά από συμφωνία με Aliyev -Αζερμπαϊτζάν και τον Pashinyan - Αρμενία, τα μέρη συμφώνησαν να υπάρξει εκεχειρία στις 10 Οκτωβρίου για την ανταλλαγή κρατουμένων.
Δεύτερον, θα συμφωνηθούν επιπλέον συγκεκριμένες παράμετροι.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, με τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ, αρχίζουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση ανέφερε ο Lavrov.
To πιο σημαντικό, τα μέρη επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ.
Ο στόχος αυτών των μελλοντικών διαπραγματεύσεων είναι ένας ειρηνικός διακανονισμός στο Nagorno Karabakh.
Στις Βρυξέλλες, οι προετοιμασίες είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη για τη συνάντηση των 27 υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ.
Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12 Οκτωβρίου 2020 και θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοράμπ Μνατσακανάν θα βρεθεί ξανά στη Μόσχα τη Δευτέρα - έχει ήδη προγραμματιστεί διμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Αρμενίας.
Nagorno Karabakh: Εύθραυστη η εκεχειρία -  Αλληλοκατηγορίες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν - Επτά νεκροί, σύμφωνα με το Μπακού

Αρμενία: Τουρκία και Ισραήλ μεταφέρουν στρατιωτικά drones στο Αζερμπαϊτζάν

Τουρκία και Ισραήλ μεταφέρουν μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στο Αζερμπαϊτζάν με το πρόσχημα του ανθρωπιστικού φορτίου καταγγέλλει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.
«Τα μαχητικά UAV μεταφέρονται στο Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία και το Ισραήλ με το πρόσχημα του ανθρωπιστικού φορτίου», ανέφερε η Γραμματέας Τύπου του Αρμενικού Υπουργείου Άμυνας, Shushan Stepanyan επικαλούμενη τον στρατιωτικό μελετητή, Artsrum Hovhannisyan.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν απάντησε σε αυτούς τους ισχυρισμούς από την Αρμενία, όπως αναφέρει το ΑΜΝ.
Τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Αρμενία έχουν ανταλλάξει κατηγορίες τις τελευταίες 24 ώρες για παραβίαση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία ότι εξαπέλυσε πυραύλους προς την πόλη της Γκάντζα, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας άλλα 28.
Το Ερεβάν αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς και κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι στοχεύει την πρωτεύουσα του Karabakh, Στεπανακέρτ, με πυραύλους και το πυροβολικό.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης