Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές της Κυριακής 11/10

Αυστρία: Προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές της Κυριακής 11/10
Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με μεγάλη διαφορά και στην τελευταία δημοσκόπηση για τις μεθαυριανές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη
Με τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται με μεγάλη διαφορά και στην τελευταία δημοσκόπηση, 1,133 εκατομμύριο πολίτες της αυστριακής πρωτεύουσας καλούνται μεθαύριο, Κυριακή, στις κάλπες για να εκλέξουν τα 100 μέλη της τοπικής Βουλής -- που είναι συγχρόνως και δημοτικό συμβούλιο -- στις εκλογές για το ομόσπονδο κρατίδιο και τον δήμο της Βιέννης.
Στις παράλληλες εκλογές για τα συμβούλια στα 23 διαμερίσματα της Βιέννης καλούνται συνολικά 1,362 εκατομμύριο ψηφοφόροι, καθώς πέραν των πολιτών με αυστριακή υπηκοότητα, σε αυτές δικαίωμα ψήφου έχουν και οι πολίτες των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Η τελευταία δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Oesterreich, εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 42% -- έναντι του 39,6% που είχαν αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές στη Βιέννη τον Οκτώβριο του 2015 - που είναι υπερδιπλάσιο εκείνου του δευτέρου κόμματος, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο φέρεται να βελτιώνει σημαντικά τη δύναμή του, από το 9,24% το 2015, στο εντυπωσιακό 19%.
Πέραν της αδιαμφισβήτητης ανάδειξής τους και πάλι σε πρώτη δύναμη με μεγάλη πλειοψηφία, πιθανή, στη βάση του εκλογικού νόμου που ισχύει στη Βιέννη, εμφανίζεται τώρα, σύμφωνα και με την σημερινή δημοσκόπηση, μία απόλυτη πλειοψηφία εδρών για τους Σοσιαλδημοκράτες.
Είναι ενδεικτικό ότι στη Βιέννη οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν, μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία, ήδη εδώ και σχεδόν 100 χρόνια -- από το 1918 με μόνες εξαιρέσεις τα χρόνια του Αυστροφασισμού (1934-1938) και της γερμανοναζιστικής κατοχής (1938-1945) -- ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη», λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός τους.
Στην τρίτη θέση της τελευταίας δημοσκόπησης, με ποσοστό 13% (11,8% το 2015), βρίσκονται οι Πράσινοι οι οποίοι στη μεν Βιέννη συγκυβερνούν με τους Σοσιαλδημοκράτες, σε δε ομοσπονδιακό επίπεδο βρίσκονται σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα, και ακολουθεί το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με μία "καταστροφική" πτώση από το 31% το 2015 σε μόλις 11%.
Πέμπτο, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το νεοφιλελεύθερων τάσεων κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με 7% (6,2% το 2015), ενώ, για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του πρώην αρχηγού των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελαρίου της Αυστρίας Heinz-Christian Strache -- το οποίο διασπάστηκε από το Κόμμα των Ελευθέρων και ως "Ομάδα" φέρει το όνομά του -- το ποσοστό στη δημοσκόπηση είναι 5%, που αποτελεί και το εκλογικό μέτρο για την είσοδο ενός κόμματος στην τοπική Βουλή (δημοτικό συμβούλιο).
Στις τελευταίες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με αρχηγό του τον Strache δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, και νικητής τους ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τον ήδη από το 1994 δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη Michael Heuple.
Το 2015, ήταν η τρίτη στη σειρά φορά μετά το 2005 και το 2010, που ο τότε αρχηγός των Ελευθέρων, ο Heinz-Christian Strache, διεκδικούσε την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου στην αυστριακή πρωτεύουσα, αποτυγχάνοντας τελικά και στις τρεις προσπάθειές του.
Βαθιά ήταν η ανακούφιση που επικράτησε τότε για το γεγονός πως, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία των Ελευθέρων, κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση από μέρους τους της μεσούσης τότε προσφυγικής κρίσης, τα αποτελέσματα των εκλογών διέψευσαν πανηγυρικά όλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων.
Ο Strache διετέλεσε αργότερα αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2019, όταν αυτή κατέρρευσε λόγω του διαβόητου σκανδάλου δωροδοκίας και πολιτικής συναλλαγής, γνωστό ως "Υπόθεση Ίμπιζα", στο οποίο φέρεται να ενέχεται άμεσα ο ίδιος.
Ο νικητής των εκλογών του 2015, ο σοσιαλδημοκράτης Michael Heuple, παραμένοντας τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος, είχε προχωρήσει σε έναν συνασπισμό - όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά -- με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.
Όπως είχαν προαναγγείλει τότε και οι δυο τους, ο μεν Michael Heuple παραιτήθηκε τον Μάιο του 2018 και τον διαδέχθηκε - μετά την εκλογή του στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών -- ο σημερινός δήμαρχος και κυβερνήτης Michael Ludwig, η δε Μαρία Βασιλάκου αποσύρθηκε από την πολιτική ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2019.
Ωστόσο, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων στη Βιέννη παραμένει έως σήμερα στην εξουσία, κάτι που πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, εάν αυτό βέβαια είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.
Πολύ διαφορετικά αντιμετώπισαν τα επί μέρους υποψήφια κόμματα την διαμορφωθείσα κατάσταση, εξαιτίας του κορωνοϊού, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το έως τώρα μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στον Δήμο και στην τοπική Βουλή της Βιέννης, να έχει παραμείνει στον "κλασικό προεκλογικό αγώνα με έντονη επαφή με τους πολίτες".
Από την πλευρά τους, τόσο τα δύο κόμματα του συνασπισμού στο δημοτικό συμβούλιο και στην τοπική κυβέρνηση - Σοσιαλδημοκρατικό και Πράσινοι - όσο και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης - το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) -είχαν καταφύγει από την αρχή σε νέες στρατηγικές, εξαιτίας της πανδημίας.
Για τα κόμματα αυτά, οι μεγάλες συγκεντρώσεις και οι κατ΄ οίκον επισκέψεις σε ψηφοφόρους, ανήκουν πλέον στο παρελθόν ή βρέθηκαν υπό αμφισβήτηση ως προς τη δυνατότητα πραγματοποίησής τους, λόγω κορωνοϊού.
Αντί αυτού, επικεντρώθηκαν σε μικρότερα μεγέθη συγκεντρώσεων στο ύπαιθρο και παρουσία τους στον Διαδίκτυο, όπως επίσης σε προεκλογική διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα κλασικά μέσα ενημέρωσης, με τους Σοσιαλδημοκράτες να έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό από την παραδοσιακή τεράστια συγκέντρωση τους μπροστά στα γραφεία του κόμματος, που πραγματοποιούσαν την Παρασκευή πριν από τις εκλογές.
Την ιδέα να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Viktor Adler, εκεί όπου στο παρελθόν ολοκλήρωνε την προεκλογική του εκστρατεία, δεν εγκατέλειψε τελικά ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Heinz-Christian Strache, και εμφανίστηκε προχθές εκεί με την "Ομάδα" του, μπροστά σε περίπου 300 οπαδούς του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης