Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιστολή - διαμαρτυρία Γερουσιαστών στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο

Επιστολή - διαμαρτυρία Γερουσιαστών στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο
Με επιστολή που έστειλαν στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Erdogan
Την παρέμβαση του προέδρου Donald Trump για το θέμα των Βαρωσίων στην Κύπρο ζητούν οι γερουσιαστές Bob Menendez και Chris van Hollen.
Με επιστολή που έστειλαν στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Erdogan προκειμένου να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.
Η επιστολή των γερουσιαστών Bob Menendez και Chris van Hollen
Αγαπητέ πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την πρόθεση να ανοίξει η παραλία των Βαρωσίων στην Κύπρο κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της μακροχρόνιας πολιτικής της χώρας μας.
Σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πρόεδρο Erdogan για να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Επίσης σας παροτρύνουμε να εργαστείτε μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του Οργανισμού για τα Βαρώσια.
Μέσω των πράξεων του στα Βαρώσια και της στήριξης του στο Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση στο Νακόρνο Καραμπάχ, ο πρόεδρος Erdogan εργάζεται πυρετωδώς για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος την ώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με άλλα γεγονότα. Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να καταστήσουν σαφές ότι έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον για τα γεγονότα σε όλη την περιοχή. Αυτό ξεκινά από τη δική σας εμπλοκή και την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών.
Υποστηρίζουμε επιστροφή στο διάλογο μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η κίνηση του Erdogan στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για διπλωματική πορεία.
Σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια καταδίκης αυτών των πράξεων. Επίσης, οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων του ψηφίσματος 550 του 1984 που ζητεί τη μεταφορά της διοίκησης της πόλης στον ΟΗΕ και του 789 του 1992. Χωρίς τέτοια ισχυρά μηνύματα από τα Ηνωμένα Έθνη η Τουρκία θα αισθανθεί ενδυναμωμένη να κάνει και άλλα βήματα τα οποία θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ελπίδες για τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε στενή σχέση με τον πρόεδρο Erdogan και ότι επικοινωνείτε συχνά μαζί του. Υποστηρίζουμε την συνεργασία με ξένους ηγέτες αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σας παρακαλώ να εργαστείτε με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να χρησιμοποιήσετε τη φιλία σας με τον πρόεδρο Erdogan για να του ζητήσετε να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να σταματήσει να πλήττει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης