Τελευταία Νέα
Διεθνή

RealClearPolitics: Είναι δυνατόν ο Trump να επαναλάβει τη νίκη του 2016; - Κλειδί η συμμετοχή και η ηλικία των ψηφοφόρων

RealClearPolitics: Είναι δυνατόν ο Trump να επαναλάβει τη νίκη του 2016; - Κλειδί η συμμετοχή και η ηλικία των ψηφοφόρων
Ο εφιάλτης της Clinton με τους ψηφοφόρους χαμηλού εισοδήματος και μόρφωσης  το 2016 μπορεί να επαναληφθεί εάν υπάρξει χαμηλός αριθμός νέων ψηφοφόρων
Η ηλικιακή σύνθεση του εκλογικού σώματος και ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων (όσων δηλαδή εγγραφούν για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους) που χρησιμοποιουν οι δημοσκόποι ενδέχεται να έχουν οδηγήσει σε μια λανθασμένη εικόνα για την άνετη εκλογική επικράτηση του Biden έναντι το Trump.
Τα δημοκοπική στοιχεία λένε ότι ο Biden προηγείται διαρκώς έναντι του προέδρου Trump στις δημοσκοπήσεις: ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του RealClearPolitics του δίνει προβάδισμα 9,7% ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εκλογές του 2016, η Clinton είχε παρόμοιο προβάδισμα ένα μήνα προτού ανοίξουν οι κάλπες πριν από τέσσερα χρόνια σε ορισμένες τουλάχιστον πολιτείες όπως αυτή της Πενσιλβάνια.
Το 2016 με βάση το μοντέλο εκλογικής πρόβλεψης του FiveThirtyEight οι πιθανότητες να κερδίσει την βασική αυτή Πολιτεία ήταν 77% (αλλά την έχασε).
Αυτό το δεδομένο δίνει στην τελικά πορεία προς την κάλπη της 3ης Νοεμβρίου ακόμη πιο αβέβαιο αποτέλεσμα.
Στο στρατόπεδο του Biden θεωρούν ότι τα δημογραφικά στοιχεία των ψηφοφόρων του είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του Clinton.
Ακαδημαϊκοί και μελετητές της πολιτικής στρατηγική και στις δύο παρατάξεις δεν είναι σίγουροι εάν υπάρχει επανάληψη του 2016.
Τα βασικά ερωτήματα είναι εάν τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων εμφανίζουν μεροληψία και αν έχουμε εισέλθει σε μια εποχή, τουλάχιστον με τον Donald Trump να διεκδικεί την επανεκλογή, όπου κανόνες συλλογής των δημοκοπικών δεδομένων συσκοτίζουν το πραγματικό δεδομένο: ποιος θα πάει στην πραγματικότητα να ψηφίσει.
Στη γλώσσα των δημοσκόπων το πρόβλημα μεταφράζεται ως εξής: Το δείγμα των ερωτώμενων ταυτίζεται με τον αριθμό όσων πραγματικά θα ψηφίσουν;
Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Youngstown State University Paul Sracic αμφισβητεί την ακρίβεια των μοντέλων πρόβλεψης της εκλογικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του 2016 το μέτωπο των «γαλάζιων» πολιτειών εμφανιζόταν αρραγές και η νίκη της Clinton στην Πενσιλβάνια σίγουρη. Αλλά το ένστικτό του έλεγε άλλα…
«Ήξερα ότι ο Trump θα τα πήγαινε καλά με τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, αλλά οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι αυτοί θα έκαναν τη σημαντική διαφορά σε αρκετές από τις πολιτείες που αμφιταλαντεύονται», επισήμανε ο Sracic.
«Όπως αποδείχθηκε, οι δημοσκοπήσεις ήταν λανθασμένες επειδή τα δείγματα δεν σταθμίστηκαν με βάση την εκπαίδευση, και ως εκ τούτου υποτίμησαν τους ψηφοφόρους του ‘‘μπλε κολάρου’'».
Το δείγμα των ψηφοφόρων
Αυτό παραμένει ένα «σκοτεινό» σημείο των δημοσκοπήσεων το 2020.
Οι έρευνες οποίες δείχνουν καλύτερες επιδώσεις του ο Biden από αυτές του Obama το 2012 στηρίζονται σε ένα μοντέλο πρόγνωσης βάσει του οποίου το 33% του εκλογικού έτους (ήτοι όσοι έχουν εγγραφεί) θα είναι κάτω των 39 ετών.
Αυτή η στατιστική υπόθεση στην πρόβλεψη της εκλογικής συμπεριφοράς .όσον αφορά τη σύνθεση του εκλογικού σώματος κάτω των 40 ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τον Biden, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η υπόθεση αυτή αντικατοπτρίζει με ακρίβεια το ποσοστό των νέων ψηφοφόρων που πραγματικά θα ψηφίσουν.
«Τα άτομα που πρόκειται να ψηφίσουν το 2020 μπορεί να μην έχουν εγγραφεί ακόμη σε ορισμένες πολιτείες », εξηγεί ο Sracic επισημαίνοντας την αβεβαιίτητα όσον αφορά τη σύνθεση του εκλογικού σώματος.
«Το πλέον δύσκολο στρώμα ψηφοφόρων το οποίο μπορεί να εξεταστεί σε ένα μοντέλο πρόβλεψης της εκλογικής συμπεριφοράς είναι νέαι ψηφοφόροι - δεδομένου ότι τόσο μεγάλο μέρος των δημοκοπικών δεδομένων προέρχεται από προηγούμενες εκλογές».
Συμπερασματικά: Η διάρθρωση του δείγματος των σφυγμομέτρων μπορεί να δημιουργεί λανθασμένη εικόνα για την πραγματική εκλογική συμπεριφορά
Image
Image

Σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο όπως φαίνονται στον πίνακα ο Biden προηγείται κατά 9,7% του Trump στις 9 Οκτωβρίου 2020. Οι διαφορές κινούνται μεταξύ 9% και 12%. Ο Biden φαίνεται να παγιώνει μια διαφορά σημαντική αλλά μακριά από τη διαφορά των 16% που είχε καταγραφεί από το CNN για το διάστημα 10/1 - 10/4.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε επίπεδο πολιτειών δείχνουν ένα πιο αμφίρροπο αποτέλεσμα καθώς ως γνωστόν το κλειδί για την κατάκτηση της προεδρίας είναι η κατάκτηση των πολιτειών όπου υπάρχει μικρή διαφορά (swing states) καθώς χρειάζεται ο απαραίτητος αριθμός εκλεκτόρων.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης