Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μειωμένα κέρδη για τις τράπεζες ΗΠΑ και Καναδά τα επόμενα χρόνια – Έρχονται συγχωνεύσεις

Fitch: Μειωμένα κέρδη για τις τράπεζες ΗΠΑ και Καναδά τα επόμενα χρόνια – Έρχονται συγχωνεύσεις
Έκθεση της Fitch Ratings για τις αμερικανικές και καναδικές τράπεζες
Οι τράπεζες στη Βόρεια Αμερική θα έρθουν αντιμέτωπες με μειωμένη κερδοφορία κατά τα επόμενα χρόνια, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings, εξαιτίας της δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Με βάση, μάλιστα, τα μηνύματα από Federal Reserve και Bank of Canada, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης δεν αναμένεται να καταργηθούν πριν την επόμενη διετία.
«Οι προκλήσεις που εμφανίστηκαν πριν από την πανδημία, όπως τα χαμηλά επιτόκια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός/οι δαπάνες για υψηλότερη τεχνολογία και η ενοποίηση στον κλάδο, αναμένεται να επιταχύνουν και εν τέλει να αποτελέσουν προκλήσεις για τις αξιολογήσεις των τραπεζών.
Οι άνευ προηγουμένου αποκρίσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανησυχιών, έχουν ενισχύσει και επιταχύνει αυτές τις προκλήσεις κερδοφορίας, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω ενοποίηση του κλάδου και αναθεωρήσεις των τρεχόντων επιχειρηματικών μοντέλων.
Τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας του συστήματος, σε συνδυασμό με την ανταλλαγή μηνυμάτων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας του Καναδά σχετικά με τα ποσοστά που παραμένουν χαμηλά για ακόμη περισσότερο, παρουσιάζουν στρατηγικές προκλήσεις και προκλήσεις απόδοσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθενέστερα κέρδη με την πάροδο του χρόνου.
Οι τράπεζες της Βόρειας Αμερικής αντιμετωπίζουν επίσης επιταχυνόμενο ανταγωνισμό από ομότιμους μη τραπεζικούς οργανισμούς, καθώς και μεταβαλλόμενη συμπεριφορά πελατών, τάσεις που υπήρχαν ήδη πριν από την πανδημία, και αυτές θα ενισχύσουν τη σημασία των δαπανών τεχνολογίας.
Η ανάγκη -και η αυξημένη δυσκολία- για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν αυτές τις τάσεις σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον, πιθανότατα θα δημιουργήσουν “νικητές” που θα δουν σχετικά σταθερά ή θετικά αποτελέσματα βαθμολογίας πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και “χαμένους” που θα μπορούσαν να βιώσουν ταραχές μακροπρόθεσμα», σχολιάζει ο οίκος.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης