Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Καίριας σημασίας για την Ιταλία η σωστή χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Fitch: Καίριας σημασίας για την Ιταλία η σωστή χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης
Έκθεση της Fitch Ratings για την Ιταλία
Η σωστή χρήση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας («ΒΒΒ-», σταθερό outlook), αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια μπορούν να τονώσουν την οικονομία της Ιταλίας από το σοκ της πανδημίας, με την ανάπτυξη να συμβάλλει με τη σειρά της στη μείωση του υπέρογκου δημοσίου χρέους, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Η βασική οικονομική πρόβλεψη της κυβέρνησης κάνει λόγο για συρρίκνωση 9% του ΑΕΠ το 2020, πριν από αύξηση 6% το 2021 και 3,8% το 2022 -όταν και θα επιστρέψει το ΑΕΠ στα προ-κρίσης επίπεδα.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα επιστρέψει κάτω από 3% το 2023, από 11% του ΑΕΠ φέτος.
Ωστόσο, η Ιταλία δεν θα καταγράψει ένα πλεόνασμα πρωτογενούς προϋπολογισμού έως το 2024, σημειώνεται.
«Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης (PEPP) επέτρεψαν στην Ιταλία να κλειδώσει τα χαμηλά επιτόκια (η μέση διάρκεια των εκκρεμών ιταλικών κρατικών ομολόγων πλησιάζει τα επτά χρόνια), οπότε μια σχετικά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη θα είναι το κλειδί στη σταθεροποίηση και μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις της Fitch για το ΑΕΠ για την Ιταλία δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τον αντίκτυπο των κονδυλίων της ΕΕ, καθώς ο ακριβής χρόνος εκταμίευσης και ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν είναι αβέβαιος.
Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε την ανάπτυξη να ανακάμπτει πιο αργά από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αφήνοντας το τέλος του 2022 το ΑΕΠ κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προβλέπουμε ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί μόνο οριακά κατά τα επόμενα τρία χρόνια σε σύγκριση με την αρχική προβολή του προϋπολογισμού 2021.
Η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα για να αποτρέψει τη μετάδοση από νέες περιπτώσεις COVID-19, ενώ δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς σε όλη τη χώρα. Όμως, η διαρθρωτικά αδύναμη ανάπτυξη είναι μια μακροχρόνια αδυναμία, και εξηγεί εν μέρει γιατί οι προβλέψεις χρέους των αρχών συχνά αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες. (…)
Η ικανότητα απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ από την Ιταλία ήταν ιστορικά χαμηλή (ήταν περίπου 40% για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διαρθρωτικών Επενδύσεων κατά την περίοδο 2014-2020), υποδηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τα οφέλη ανάπτυξης της χρηματοδότησης NGEU», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οίκος.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης