Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στα Κατεχόμενα την Κυριακή 11/10 - Κρίσιμη μάχη Akinci - Tatar για το μέλλον της Κύπρου

Εκλογές στα Κατεχόμενα την Κυριακή 11/10 - Κρίσιμη μάχη Akinci - Tatar για το μέλλον της Κύπρου
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι σε περίπτωση μη επανεκλογής του Akinci θα ενισχυθεί ο κίνδυνος διχοτόμησης
Ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρα αποκτούν οι «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, εν μέσω της γεωπολιτικής αναταραχής στην ανατολική Μεσόγειο και της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία κορυφώθηκε με το άνοιγμα των Βαρωσίων στην περίκλειστη Αμμόχωστο.
Η εκλογική μάχη στα Kατεχόμενα συνιστά αναμέτρηση μεταξύ των δυνάμεων που επιδιώκουν ομοσπονδιακή λύση και των δυνάμεων που επιδιώκουν οριστική διχοτόμηση του νησιού.
Οι υποψήφιοι «πρόεδροι» είναι 11, ωστόσο η μάχη θα δοθεί μεταξύ του «προέδρου» Mustafa Akinci, o οποίος τάσσεται υπέρ της επανένωσης στο πλαίσιο Ομοσπονδίας και στον «πρωθυπουργό» Ersin Tatar, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό του Erdogan.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι σε περίπτωση μη επανεκλογής του Akinci θα ενισχυθεί ο κίνδυνος διχοτόμησης.

Προεκλογικό δώρο στον Τatar το άνοιγμα των Βαρωσίων

Η πραγματοποίηση της προς εξαμήνου εξαγγελίας της Άγκυρας για το άνοιγμα των Βαρωσίων ερμηνεύεται ως δώρο του προέδρου Erdogan στον εκλεκτό του για το χρίσμα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τatar στις εκλογές της Κυριακής, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
H είδηση της αποχώρησης και του ερευνητικού Μπαρμπαρός από τη ΑΟΖ της Κύπρου, που μετέδωσαν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης σηματοδοτεί την απόσυρση και του τελευταίου τουρκικού πλοίου από την περιοχή. Κάτι που αν δεν γινόταν στην σκιά του ανοίγματος μέρους της Αμμοχώστου μετά από 46 χρόνια στους εποίκους θα έδινε πολλές ελπίδες για ευοίωνη έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπρ

H εκλογική διαδικασία

Όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, πρόκειται για την 10η διαδικασία ανάδειξης «προέδρου» του ψευδοκράτους, με τους περισσότερους υποψήφιους «προέδρους», 11, από τους οποίους οι 7 κατέρχονται ως ανεξάρτητοι και οι 4 ως κομματικοί.
Η προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα ολοκληρώνεται αύριο στις 6 το απόγευμα, κι από τότε θα ισχύουν οι απαγορεύσεις για διαφημίσεις και προβολή προεκλογικών μηνυμάτων, προεκλογικές εκδηλώσεις κ.ά.
Σημειώνεται “ότι λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου προεκλογικές συγκεντρώσεις και συναθροίσεις.
Η προεκλογική διεξήχθη περισσότερο μέσω των ΜΜΕ, των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και περιορισμένες επισκέψεις σε επαγγελματικούς και άλλους οργανισμούς και χώρους.
Ο αριθμός των ψηφοφόρων σε αυτές τις «εκλογές» είναι 198.867. Οι 738 κάλπες θα λειτουργήσουν μεταξύ των ωρών 08.00 και 18.00 και γύρω στις 22.00 αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για την εκλογή του νέου Τ/κ ηγέτη και για το δημοψήφισμα.
Το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» με ανακοίνωσή του χθες κάλεσε για ακόμη μια φορά τους ψηφοφόρους να υπακούσουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προσέλθουν στις κάλπες φορώντας μάσκα και τηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση ενώ θα μπορούν να ψηφίσουν φορώντας γάντια που θα τους δοθούν εκεί, τα οποία θα πετάξουν μετά σε ειδικούς κάδους.
Υπενθυμίζεται ότι και για τις «εκλογές» και για το δημοψήφισμα απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Αναφέρεται επίσης ότι λόγω της πανδημίας δεν έχουν αποσταλεί οι «εκλογικοί κατάλογοι» και οι ψηφοφόροι καλούνται να μάθουν πού ψηφίζουν ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή σε τηλέφωνα του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου».
Σημειώνεται ότι οι Τ/κ ψηφίζουν με σφραγίδα που γράφει «ναι» στο κουτί κάτω από το όνομα του υποψηφίου που επιλέγουν. Την ίδια σφραγίδα θα χρησιμοποιήσουν και για το αν εγκρίνουν ή όχι το δημοψήφισμα.
Ανά «επαρχία», στην Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης