Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαγός: Τη Δευτέρα 12/10 θα είμαι στο δικαστήριο - Η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του

Λαγός: Τη Δευτέρα 12/10 θα είμαι στο δικαστήριο - Η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς το παρόν δεν έχει λάβει τα  απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ι. Λαγού
Στο Εφετείο θα παραστεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ο Γιάννης Λαγός, όπως υποστηρίζει, στην περίπτωση που το τεστ κορωνοϊού στο οποίο υπεβλήθη βγει αρνητικό.
«Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορωνοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο.
Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν ΟΛΑ. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Διαψεύδει το Ευρωκοινοβούλιο ότι έχει λάβει τα έγγραφα - Τι προβλέπει η διαδικασία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα και οι οποίες ανέφεραν ότι έχει λάβει από την Ελλάδα τα έγγραφα που απαιτούνται για να εκκινήσει η διαδικασία άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή  Λαγού, επικαλούμενο παρανόηση ανεπίσημης ενημέρωσης.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα τέτοιο αίτημα.
Αφού οριστικοποιηθούν οι ποινές, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Έθνος.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρωτοβουλία για να ζητηθεί η άρση της ασυλίας βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει στον ασκούντα την ποινική δίωξη εισαγγελέα πλημμελειοδικών (άρθρο 27 ΚΠΔ) ή, κατά περίπτωση, στον εισαγγελέα ειδικών καθηκόντων (εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, άρθρο 33 ΚΠΔ, εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς άρθρο 35 ΚΠΔ).
Η αίτηση του εισαγγελικού λειτουργού και η σχετική δικογραφία υποβάλλεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος καθίσταται αρμόδιος για τη διαβίβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της Χώρας ή (κατά κανόνα) ο εντεταλμένος από αυτόν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενεργεί όπως και στις περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου (άρθρο 83 § 1 του Κανονισμού της Ελληνικής Βουλής), δηλαδή προβαίνει στον έλεγχο της δικογραφίας και τη διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφαρμόζοντας αναλογικά την Εγκύκλιο 4/2003 του Εισαγγελέα Α.Π. Δημητρίου Λινού.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή JURIτου Ευρωκοινοβουλίου ελέγχει το αίτημα.
Ακολουθεί η ψήφος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα δώσει την οριστική έγκριση για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή.

Χρυσόγονος: «Ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής ακόμη και αν φυλακιστεί»

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος τοποθετήθηκε σχετικά με την τύχη του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού.
Ο κ. Χρυσόγονος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε πως ο Γιάννης Λαγός, ακόμη και στην περίπτωση που φυλακιστεί, μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή, θα μισθοδοτείται δηλαδή κανονικά.
«Για την έκπτωση από το αξίωμα χρειάζεται αμετάκλητη καταδίκη» εξηγεί ο καθηγητής.
Παράλληλα, ο καθηγητής συμπλήρωσε πως «θα γίνει άρση ασυλίας αλλά για την έκπτωση από το αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη».
Ο κ. Χρυσόγονος διευκρίνισε πως, ακόμη και αν ο καταδικασθείς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, συλληφθεί και φυλακιστεί, θα εξακολουθεί να έχει θεωρητικά το αξίωμά του στην Ευρωβουλή, καθώς στην πράξη δεν θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης