Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Όσοι ρυθμίσουν τα δάνειά τους, θα αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Όσοι ρυθμίσουν τα δάνειά τους, θα αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες
Για την αναστολή πλειστηριασμών για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, αυτή παρέχεται ήδη από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, έως το τέλος του έτους
Όσοι ρυθμίσουν τα δάνειά τους, θα αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλη Κατρίνη για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.
Ο κ. Σταϊκούρας, εξήγησε επίσης το πλαίσιο της προστασίας πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, αλλά και το ιστορικό της νομοθεσίας σχετικά με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.
Επίσης, απέρριψε τον ισχυρισμό του. κ. Κατρίνη, σχετικά με το ότι η σημερινή Κυβέρνηση κατήργησε την προστασία της 1ης κατοικίας.
"Αυτό είναι ανακριβές", ανέφερε.
"Η αλήθεια είναι ότι, από τον Φεβρουάριο του 2019, δεν υφίσταται προστασία της 1ης κατοικίας.
Παλαιότερα, υπήρχε πράγματι προστασία, με το Νόμο 3869/2010.
Νόμος όμως που είχε σημαντικά κενά και εμφάνισε πολλές αδυναμίες.
Και αυτό γιατί:
1ον. Παρείχε «απλόχερα» προστασία τόσο της 1ης κατοικίας όσο και ολόκληρης της περιουσίας σε όλους ανεξαιρέτως, χωρίς κανέναν έλεγχο και κανένα κριτήριο, με την υποβολή μόνο μιας αίτησης.
Δεν φρόντισε ο τότε Νομοθέτης να υπάρχουν ειδικές δικλείδες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
2ον. Παρείχε τη δυνατότητα ρύθμισης μόνο των δανείων.
Όμως οι πολίτες είχαν ανάγκη για τη ρύθμιση και των υπολοίπων οφειλών τους, ειδικά αυτών προς το Δημόσιο.
Έτσι, ακόμη και αν λάμβαναν μια ρύθμιση του δανείου τους, στην πράξη αδυνατούσαν να την εξυπηρετήσουν, εξαιτίας των λοιπών οφειλών που δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν.
Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο Ν. 3869/2010 δεν έδινε μια συνολική, βιώσιμη λύση στο πρόβλημα υπερχρέωσης του νοικοκυριού.
Απλά μετέθετε το πρόβλημα στις επόμενες γενεές.
Στη συνέχεια, στα τέλη του 2015, συμφωνήθηκε, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η λήξη προστασίας της 1ης κατοικίας.
Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε ο Νόμος 4346/2015, ο οποίος έθεσε ως καταληκτική προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργεί την προστασία, με το νόμο 4592/2019.
Άρα, παύει η όποια προστασία 1ης κατοικίας εκείνη την ημερομηνία.
 
Για να έρθω τώρα στο ερώτημά σας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε, τον περασμένο Ιούλιο, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.
Πρόγραμμα που αφορά τη στήριξη, με κρατική επιδότηση, της μηνιαίας δόσης δανείου σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 9 μηνών, λαμβάνοντας, για πρώτη φορά μέριμνα, και για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Αυτό το πρόγραμμα αντικατέστησε το προηγούμενο – μη επιτυχημένο – πλαίσιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ πέτυχε!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέσα σε 65 ημέρες λειτουργίας του, έχουν υποβληθεί 138.590 αιτήσεις.
Στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης, μέσα σε 13 μήνες, υποβλήθηκαν περίπου 7.000 αιτήσεις.
Συγκρίνοντας τα δύο προγράμματα, διαπιστώνεται ότι στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ υποβλήθηκαν 19 φορές περισσότερες αιτήσεις, στο 1/6 του χρόνου.
Η Κυβέρνηση, μάλιστα, παρέτεινε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Αυτή είναι πραγματική προστασία της 1ης κατοικίας, για τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, με έργα, και όχι με λόγια!

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της πρώτης ερώτησής σας, οι ρυθμίσεις δανείων που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος θα διενεργηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, όπως ρητά ορίζει ο Νόμος.
Επί του παρόντος, βρισκόμαστε στη φάση υποβολής αιτήσεων, ακολούθως θα έρθει η φάση ρύθμισης δανείων και μετά θα προβούμε στη φάση της κρατικής επιδότησης.
Το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020, και στα 280 εκατ. ευρώ για το 2021.
Είναι προφανές ότι όσοι ρυθμίσουν τα δάνειά τους, θα αποφύγουν δυσμενείς συνέπειες.
Και θα καταφέρουν να τα ρυθμίσουν, λόγω της γενναίας επιδότησης που δίνουμε.
Τέλος, για να απαντήσω στην αναφορά σας για όσους έλαβαν δάνειο με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου, επισημαίνω ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο δεν δύνανται να λάβουν 2η κρατική ενίσχυση.
Γι’ αυτό και τα εν λόγω δάνεια έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.
Χθες όμως, ανακοινώσαμε κάτι αρκετά γενναιόδωρο, που το ζητούσατε και εσείς και γενικότερα η Αντιπολίτευση: οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να ρυθμιστούν, πλέον, σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Όσον αφορά στην δεύτερη ερώτησή σας, για την αναστολή πλειστηριασμών για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, αυτή παρέχεται ήδη από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, έως το τέλος του έτους.
Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο υπήρξε συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση νομοθέτησε για αναστολή, ενός έτους, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες – από τον ΙΑΝΟ – περιοχές.  
Με τα παραπάνω μέτρα και με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, η Κυβέρνηση στηρίζει με έμπρακτο τρόπο τους πολίτες, σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Πέρα από τα ανωτέρω προσωρινά μέτρα, η Κυβέρνηση θα θεσπίσει, άμεσα, το νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας.
Εκεί εντάσσονται μέτρα κοινωνικής προστασίας, έτσι ώστε οι πολίτες έμπρακτα να διασώσουν την 1η κατοικία τους.
Συγκεκριμένα, θεσπίζουμε μια νέα εξωδικαστική διαδικασία για τα νοικοκυριά – σε αντιδιαστολή με τον Νόμο Κατσέλη, που υποχρέωνε να προσφύγουν στα δικαστήρια και να περιμένουν έως και 12 έτη για να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους.
Με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, οι πολίτες μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τα χρέη τους, προς τράπεζες και Δημόσιο, σε έως 240 δόσεις – αριθμό διπλάσιο από τις 120 δόσεις που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Με τον τρόπο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, η μηνιαία δόση που θα καλούνται να καταβάλουν οι οφειλέτες θα περιορίζεται στο μισό.
Παράλληλα, παρέχουμε επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας στα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, υποστηρίζοντας την προσπάθειά τους να είναι συνεπή με τις υποχρεώσεις τους.
Εάν όμως κάποιο νοικοκυριό, έχει πλήρη οικονομική αδυναμία και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καμία ρύθμιση, του δίνουμε τη δυνατότητα να απαλλαγεί από όλα τα χρέη του.
Λαμβάνουμε μάλιστα μέριμνα ώστε το σπίτι του να το αγοράσει ένας Φορέας και να του το παραχωρήσει, ώστε να παραμείνει σε αυτό.
Έτσι, δεν θα φύγει ο ευάλωτος από το σπίτι του.  
Και εφόσον το ευάλωτο νοικοκυριό ανακάμψει οικονομικά στο μέλλον, έχει την αποκλειστική δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του.
Με το Νόμο αυτό δίνουμε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μια πραγματική και ουσιαστική 2η ευκαιρία.
Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει, με αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, το ευαίσθητο ζήτημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Και θα συνεχίσει να το κάνει, διασφαλίζοντας τη στήριξη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά διατηρώντας παράλληλα την αναγκαία και πολύτιμη κουλτούρα πληρωμών", κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης