Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Η πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο για bail-out στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Η πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο για bail-out στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Αυξάνεται ο κίνδυνος για bail out στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βελτίωσαν σημαντικά τα οικονομικά τους μεγέθη στον απόηχο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες και απειλεί με μεγάλο πισωγύρισμα.
Εν μέσω αυξημένων πιθανοτήτων για έναν νέο γύρο εκτεταμένων lockdown, οι τράπεζες απειλούνται με «εκτόξευση» του όγκου των προβληματικών δανείων, ακόμη και 1 τρισεκ. ευρώ στον συνολικό λογαριασμό, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει ένα σοκ 300 δισ. δολαρίων μη εξοφλούμενου χρέους το 2021.
«Θα υπάρξουν τράπεζες που θα υποφέρουν, που δεν θα έχουν αρκετά κεφάλαια ή που θα είναι είτε κοντά, είτε κάτω από τα κεφαλαιακά όρια», υποστήριξε ο Thorsten Beck, καθηγητής στο Business University του Λονδίνου.
«Μια λύση καθαρά του ιδιωτικού τομέα πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να βγούμε από την κρίση με ισχυρό τραπεζικό τομέα».
Οι ευρωπαϊκές μετοχές του Stoxx 600 (χάνουν 39% μέχρι στιγμής φέτος) τελούσαν υπό διαπραγμάτευση στο 75% του book value τους στις αρχές της χρονιάς -πλέον είναι κάτω από το ήμισυ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τράπεζες έλαβαν ήδη αρκετούς γύρους στήριξης, περιλαμβανομένης της άδειας που έδωσε η ΕΚΤ να αξιοποιήσουν κεφαλαιακά μαξιλάρια και μεγαλύτερη ελευθερία ως προς το πώς θα καταγράψουν λογιστικά τα δάνεια που έχουν κρατική εγγύηση.
Την ίδια στιγμή οι εποπτικές αρχές απαγόρευσαν τις πληρωμές μετόχων μέχρι τα τέλη της χρονιάς για να συντηρηθούν τα κεφάλαια.
Επί του παρόντος, οι αξιωματούχοι πετούν το ντενεκεδάκι παρακάτω, καθώς η ΕΚΤ διατηρεί τα μέτρα στήριξης.
Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να φανεί η πραγματικότητα.
«Κυβερνήσεις και τράπεζες κρατούν εταιρείες εν ζωή, κάποιες φορές τεχνητά, μέσω μορατόριουμ και εξαιρέσεων», δηλώνει ο Reinhard Dammann, Γάλλος δικηγόρος που συμβουλεύει την Κομισιόν σε θέματα πτωχεύσεων.
Για τους πολιτικούς τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου μπορεί να σημαίνουν νέες δύσκολες αποφάσεις.
Ήδη στην ΕΕ έσπασαν το ταμπού και δανείζονται από κοινού αλλά μια συζήτηση για την ίδρυση ευρωπαϊκής bad bank αντιμετωπίστηκε εξ αρχής με σκεπτικισμό.
Η πιο καθαρή κόκκινη γραμμή θα είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.
Αφότου έριξαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια πριν από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πλήρωναν στο μέλλον τον λογαριασμό σε μελλοντικές διασώσεις.
Οι κανόνες που υιοθετήθηκαν τότε, όμως, άφησαν παράθυρο για ενέσεις κρατικού χρήματος, μια επιλογή που ήδη χρησιμοποίησαν Ιταλία και Γερμανία.
Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι θα καταστρώσει νέα στρατηγική για την εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενου χρέους, τονώνοντας την δευτερογενή αγορά και αναμορφώνοντας το πτωχευτικό πλαίσιο.
«Οι αρχές πρέπει να ετοιμαστούν για κακά πράγματα που θα συμβούν.
Πρέπει να ξοψέχουν χρόνο για να προετοιμάσουν ένα είδος οχήματος διαχείρισης ενεργητικού σε περίπτωση που το χρειαστούν. Με πολύ μυστικότητα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πως θα σχεδιάσουν διασώσεις σε περίπτωση που καταλήξουν εκεί», δήλωσε ο Paul Tucker, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. 
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης