Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση Barnier για συμβιβασμό ΕΕ - Βρετανίας για την αλιεία

tags :
Έκκληση Barnier για συμβιβασμό ΕΕ - Βρετανίας για την αλιεία
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Michel Barnier, ζήτησε από τα κράτη μέλη να βρουν έναν συμβιβασμό στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Michel Barnier, ζήτησε από τα κράτη μέλη να βρουν έναν συμβιβασμό μεταξύ τους για την αλιεία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, οι οποίες φθάνουν στο πιο κρίσιμο σημείο τους, έγινε γνωστό σήμερα από ευρωπαϊκές πηγές.
Ο Michel Barnier απηύθυνε αυτή την πρόσκληση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης χθες, Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τους πρεσβευτές των κρατών μελών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η ΕΕ πρέπει να φανεί αποφασιστική στις άλλες ευρωπαϊκές προτεραιότητές της στη διαπραγμάτευση: τις κρατικές ενισχύσεις και τη διακυβέρνηση της μελλοντικής συμφωνίας.
"Αν θέλουμε μια συμφωνία, πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για την αλιεία. Χρειαζόμαστε έναν συμβιβασμό που θα κοινοποιήσουμε στη Βρετανία στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας", δήλωσε ο Barnier, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέφερε διπλωματική πηγή.
"Είπε ότι είναι φυσιολογικό, στη διαπραγμάτευση, να προσαρμόζουν λίγο τις θέσεις", η ευρωπαϊκή πλευρά όπως και η βρετανική πλευρά, πρόσθεσε ευρωπαϊκή πηγή.
Η αλιεία είναι ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών από την έναρξη, τον Μάρτιο, των διαπραγματεύσεων. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για σχεδόν πέντε κράτη μέλη όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.
Οι Ευρωπαίοι αρχικά ήλπιζαν να διατηρήσουν την πρόσβαση των ψαράδων τους στα βρετανικά ύδατα, τα οποία είναι πλούσια σε ψάρια, μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, η Βρετανία θέλει να περιορίσει αυτήν την πρόσβαση και προτείνει την αναδιαπραγμάτευση κάθε χρόνο των αλιευτικών δικαιωμάτων στα ύδατά της, αίτημα που η ΕΕ θα απορρίψει.
Ο Michel Barnier συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με τους υπουργούς Αλιείας των πλέον ενδιαφερόμενων χωρών για να αξιολογήσει τα "περιθώρια διαπραγμάτευσης".
Οι Βρετανοί "χρειάζονται νίκη και πιθανότατα θα πρέπει να είναι στην αλιεία", τόνισε η διπλωματική πηγή.
"Η πρόσβαση δεν θα είναι 100% η ίδια", παραδέχθηκε άλλος διπλωμάτης. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη μείωση των αλιευτικών δυνατοτήτων για τους Ευρωπαίους στα βρετανικά ύδατα και οι Βρετανοί θα πρέπει να αποποιηθούν δικαιώματα στα ευρωπαϊκά ύδατα", πρόσθεσε.
Οι πηγές που ρωτήθηκαν εξηγούν ότι ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να προϋποθέτει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των κρατών μελών που επιθυμούν να διατηρήσουν μια πρόσβαση στα βαθιά βρετανικά ύδατα, και άλλων που επιθυμούν να αλιεύουν στα παράκτια ύδατα, συμπεριλαμβανομένων των αγγλονορμανδικών νησιών.
Ο Michel Barnier θα ενημερώσει σήμερα κατά τη διάρκεια ακρόασης κεκλεισμένων των θυρών τους Γάλλους βουλευτές.
Το Brexit θα είναι ένα από τα κύρια θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου, την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson θεωρεί ως λήξη της προθεσμίας για την επίτευξη συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης