Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η πανδημία δεν μείωσε το «ξέπλυμα» χρήματος στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Scope: Η πανδημία δεν μείωσε το «ξέπλυμα» χρήματος στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Σχόλιο της Scope Ratings για το «ξέπλυμα» χρήματος
Ούτε η πανδημία του κορωνοϊού δεν στάθηκε ικανή να μειώσει το «ξέπλυμα» χρήματος (ML) από επιτήδειους μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών, σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.
Όπως εκτιμά, ο στόχος αύξησης των κερδών χωρίς όμως παράλληλα να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος για την προέλευση του χρήματος, δεν ευνοεί μακροπρόθεσμα τις τράπεζες.
Η σχετική νομοθεσία στην Ευρώπη έχει ενισχυθεί από το 2017, ειδικά μετά τα Panama Papers, οι τράπεζες έχουν οξύνει την εστίαση και τη συνεργασία τους, όπως και οι εποπτικοί φορείς των τραπεζών οι οποίοι πρέπει, όμως, μα ασχοληθούν περισσότερο με τα θέματα του «μαύρου» χρήματος και της τρομοκρατίας (κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται για τρομοκρατία).
Η πέμπτη οδηγία της ΕΕ κατά του ML, εγκρίθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος και απαιτεί περισσότερη συνεργασία μεταξύ τραπεζών και εποπτών.
«Αλλά η αποτελεσματικότητα της εποπτείας των στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι άνιση και γενικά κάτω από τα πρότυπα προληπτικής εποπτείας.
Υπάρχει συνεργασία, αλλά η σκληρή ιδιωτικότητα στους νόμους της Ευρώπης καθιστά δύσκολη την κοινή χρήση ύποπτων ονομάτων από εθνικές εποπτικές αρχές.
Και δεν υπάρχει πανευρωπαϊκή ενιαία εποπτική αρχή.
Φυσικά, οι τράπεζες έχουν επαγρυπνιστεί σε σχέση με τον κίνδυνο ML, αλλά
εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. (…)
Ας μην προσποιηθούμε ότι το ξέπλυμα χρημάτων είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.
Τα Ηνωμένα Έθνη
Το Office on Drugs and Crime εκτιμά ότι τα χρήματα από ξέπλυμα είναι ισοδύναμα μεταξύ 2% και 5% του παγκόσμιου ΑΕγχΠ κάθε χρόνο.
Οι επόπτες μπορούν να τιμωρήσουν τις τράπεζες που ασχολούνται με ML και άλλες
απάτες, ανακαλώντας τραπεζικές άδειες.
Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης