Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μία εταιρεία ΑΠΕ η πολυτιμότερη ενεργειακή στις ΗΠΑ, ξεπέρασε ExxonMobil και Chevron

Μία εταιρεία ΑΠΕ η πολυτιμότερη ενεργειακή στις ΗΠΑ, ξεπέρασε ExxonMobil και Chevron
Για πρώτη φορά εταιρεία ΑΠΕ γίνεται η πιο πολύτιμη εταιρεία ενέργειας στις ΗΠΑ
Μετά από δεκαετίες αφοσίωσης στα ορυκτά καύσιμα, η Wall Street φαίνεται να «αγκαλιάζει» τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με την εταιρεία NextEra -ένας μεγάλος παίκτης στην αιολική και ηλιακή ενέργεια- να ξεπερνά σε χρηματιστηριακή αξία τις κολοσσιαίες ExxonMobil και Chevron.
Η κεφαλαιοποίηση της NextEra ξεπέρασε τα 145 δισεκ. δολάρια σε σύγκριση με περίπου 140 δισεκ. των Chevron της ExxonMobil, μια άλλη ένδειξη της συρρίκνωσης του ενεργειακού γίγαντα του Τέξας, μετά και την αφαίρεση της μετοχής της από τον Dow Jones ύστερα από περισσότερα από 90 χρόνια.
Η άνοδος της NextEra και άλλων εταιρειών ΑΠΕ δεν είναι απλώς μια τάση που θα περάσει, δήλωσε ο Peter McNally, ειδικός ενέργειας στην ερευνητική εταιρεία Third Bridge.
Η NextEra που δημιουργήθηκε το 1925 στην Φλόριντα, όπου συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρισμό σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, επενδύει στην ηλιακή και αιολική ενέργεια από το 1990.
Πλέον, με τα τεχνολογικά άλματα στις ΑΠΕ, οι επενδύσεις της αποδίδουν.
«Η εναλλακτική ενέργεια γίνεται τώρα πιο ανταγωνιστική σε σχέση ε τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άνθρακα και φυσικού αερίου», δήλωσε ο McNally.
«Εάν ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 10 χρόνια, πιθανότατα θα είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα, επειδή το κόστος παραγωγής ενέργειας από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια είχε γίνει τώρα πολύ φθηνότερο».
Η NextEra είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική και μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στην κλιματική αλλαγή και επενδύουν όλο και περισσότερο σε εταιρείες που υιοθετούν την ιδέα ότι οι ΑΠΕ θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ενεργειακή εξίσωση.
Ένα ανάλογο κλίμα έκανε την Tesla την πιο πολύτιμη εταιρεία αυτοκινήτων από άποψη αγοραίας αξίας, ξεπερνώντας τη General Motors και τη Ford, παρόλο που οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες πωλούν πολλά περισσότερα αυτοκίνητα.
Το 2019, η NextEra ανέφερε κέρδη 3,8 δισεκ. δολαρίων από έσοδα 19 δισεκ. δολαρίων.
Κατά την ίδια περίοδο, η ExxonMobil ανέφερε κέρδη 14,3 δισεκ. δολαρίων από έσοδα 265 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πτώση της ExxonMobil συμπίπτει με μια ασαφή προοπτική για τις τιμές του πετρελαίου μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την επακόλουθη αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν κάνει τις στρατηγικές αποφάσεις της ExxonMobil τα τελευταία χρόνια να φαίνονται ιδιαίτερα κακές.
Ο πετρελαϊκός γίγαντας επένδυσε σχεδόν 80 δισεκ. δολάρια μεταξύ 2017 και 2019, με το ένα τρίτο να αφορά επενδύσεις σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ.
Ωστόσο με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι στόχοι αυτοί της ExxonMobil δεν ισχύουν πλέον και η εταιρεία μείωσε τον προϋπολογισμό του κεφαλαίου της για φέτος.
Αντίθετα, η NextEra επωφελήθηκε από τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταθερή χρήση.
Περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων της συνδέονται με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μεταξύ αυτής της σταθερής πηγής εσόδων και της εμπειρογνωμοσύνης της στον τομέα της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και της ενεργειακής αποθήκευσης, η NextEra «βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για αυτή τη μετάβαση σε ένα κόσμο ανανεώσιμων πηγών παραγωγής και χωρίς εκπομπές», δήλωσε ο Andrew Bischof, αναλυτής της Morningstar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης