Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός ο Erdogan: Καμία υποχώρηση σε Αιγαίο, Μεσόγειο - Άνοιξαν τα Βαρώσια, NAVTEX για 28/10 – Τι είπαν Μητσοτάκης με von der Leyen και Δένδιας με Cavusoglu

Προκλητικός ο Erdogan: Καμία υποχώρηση σε Αιγαίο, Μεσόγειο - Άνοιξαν τα Βαρώσια, NAVTEX για 28/10 – Τι είπαν Μητσοτάκης με von der Leyen και Δένδιας με Cavusoglu
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν τετ α τετ στο περιθώριο του φόρουμ ασφάλειας «GlobSec 2020» στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας
(upd7) Σε νέες προκλήσεις επιδίδεται η Τουρκία και ο Recep Tayyip Erdogan δυναμιτίζοντας το κλίμα και συντηρώντας την ένταση με την Ελλάδα.
Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τη στιγμή που υποτίθεται ότι πλέον, η διπλωματία έχει λάβει τον λόγο, η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανήμερα της Εθνικής Επετείου στις 28 Οκτωβρίου, ενώ ανοίγει την παραλιακή ζώνη της κλειστής περιοχής στην Αμμόχωστο.
«Δεν θα υποχωρήσουμε με τίποτα σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
Όσοι είδαν την αποφασιστικότητα μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν καταλάβει ότι με εκβιασμούς δεν θα υποχωρήσουμε» δήλωσε σήμερα ο Erdogan.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερα σημασία αποκτά η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, στο περιθώριο του φόρουμ ασφάλειας «GlobSec 2020» στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση τέθηκαν «διεθνή και διμερή θέματα, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στα Βαρώσια.
Το θέμα των Βαρωσίων έθεσε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Κυριάκος Κούσιος: Πρέπει οι εταίροι μας να αντιληφθούν ότι ο κ. Erdogan δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις

Οι εταίροι μας στην Ε.Ε., θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο κ. Erdogan δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις, δήλωσε το απόγευμα (8/10/2020) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.
Από το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου Αμμοχωστιανοί προέβησαν σε διαμαρτυρία για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι:
«Oι Αμμοχωστιανοί, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, παρακολουθούμε με θλίψη, αλλά συνάμα και με αγανάκτηση, τις ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο.
Παρακολουθούμε με αγωνία τον σχεδιασμό της Τουρκίας και αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, διότι πρόθεση μας είναι η επανένωση του νησιού μας μέσα από διαπραγματεύσεις, μέσα από δημιουργικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνημένων γραμμών λύσης, αλλά και κύρια, βάσει των αρχών και αξιών της Ε.Ε..
Όπως ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι κάτω από τετελεσμένα και απειλές.
Η κυβέρνηση δεν έχει παραμείνει ανενεργή. Αντίθετα. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δραστηριοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζουμε τη δραστηριοποίηση μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το θέμα των νέων ενεργειών της Τουρκίας προς του Ευρωπαίους εταίρους μας και θα συζητήσει το θέμα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η απαίτηση μας θα είναι η άρση της παρανομίας και η επάνοδος στις συνομιλίες».
Ερωτηθείς ποιο μήνυμα στέλνει στους Αμμοχωστιανούς ο ίδιος, τόσο ως Αμμοχωστιανός, όσο και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Κούσιος απάντησε: «Ομοψυχία, καρτερικότητα και μαχητικότητα. Διεκδικητικότητα για αυτά που ανήκουν σε εμάς, στους πατεράδες μας και στα παιδιά μας. Δεν πρέπει να διαγράφονται πατρίδες, θα πρέπει να αγωνιστούμε, αλλά είναι βασικό: ενωμένοι όλοι μαζί».
Σε σχετική ερώτηση για το τι αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους εταίρους μας και θα θέσει ωμά ερωτήματα. Η περίοδος χάριτος και για άσκηση διπλωματίας που έχει ζητηθεί, πώς επενέργησε; Η Τουρκία μπορεί να τιθασευτεί με λόγια μόνο; Η Τουρκία έχει ακούσει τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προεδρεύουσας χώρας; Πρέπει λοιπόν οι εταίροι μας να αντιληφθούν, ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις» δήλωσε ο κ. Κούσιος.

Weber (ΕΛΚ) προς Τουρκία: Να επιστραφούν τα Βαρώσια στους νομίμους κατοίκους τους

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο επικεφαλής της Γερμανός Ευρωβουλευτής Manfred Weber κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επιστρέψει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους τους υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Manfred Weber σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, δήλωσε ότι "η Κύπρος υπέφερε τις τουρκικές προκλήσεις και επιθέσεις για πολύ καιρό.
Η ομάδα του ΕΛΚ στο ΕΚ ανησυχεί σοβαρά για τα τουρκικά σχέδια για το `άνοιγμα` των Βαρωσίων".
Σύμφωνα με τον κ. Weber "μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε παραβίαση στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη Βαρώσια και θα υπονομεύσει τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού".
"Απαιτούμε την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ.
Αυτό σημαίνει την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ σύμφωνα με το αυτά τα ψηφίσματα.
Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει ενέργειες που θα έβλαπταν τις προοπτικές για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, και οι οποίες δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή", σημείωσε.

Το τετ α τετ Δένδια με Cavusoglu

Σύντομο τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο του φόρουμ ασφάλειας «GlobSec 2020» που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στη συνάντηση τέθηκαν «διεθνή και διμερή θέματα, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Οι επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, ενώ ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για  τα Βαρώσια.
Η επαφή των δύο υπουργών δεν ήταν επίσημη, αλλά ούτε κι είχε ανακοινωθεί.
Ωστόσο, ήταν από πολλούς αναμενόμενη...
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών και όπως σημειώνουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι η πρώτη που γίνεται σε υψηλό επίπεδο ύστερα από την πρόσφατη περίοδο έντασης.

To σόου Cavusoglu στο φόρουμ ασφάλειας

Νέο επικοινωνιακό σόου έστησε στην  Μπρατισλάβα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στο φόρουμ της Ασφάλειας, Τούρκος υπουργός έβγαλε τρείς χάρτες.
Ο πρώτος ήταν ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης, ο δεύτερος ήταν ένας χάρτης με ελληνική και τουρκική σημαία και ο τρίτος ο χάρτης του Καστελόριζου.
Στόχος του να δείξει «τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή» καθώς ένα νησί μόλις 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρκίας διεκδικεί 40.000 τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα.

Η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν

Το ζήτημα των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν με την οποία είχε τηλεδιάσκεψη σήμερα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
20-10-08_0004__DPT5364
«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια, και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει απαραίτητος.
Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ.
Αμφότεροι προσβλέπουν στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Κομισιόν.

Αναστασιάδης για Βαρώσια: Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής.
Έχει ήδη καταγγείλει τις παραβιάσεις αυτές στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του, στον ΓΓ των ΗΕ, στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ, στους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, καθώς και σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει».
Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι: «Την ίδια ώρα, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς καλούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά και των όσων περιλαμβάνονται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τερματίζοντας τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, προκειμένου να επιτραπεί μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ που στόχο θα έχει την οριστική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και καθορίζονται από σωρεία ψηφισμάτων των ΗΕ και αποφάσεων του ΣΑ των ΗΕ και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Νέα πρόσκληση από Ελλάδα σε Τουρκία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νέα πρόσκληση της Ελλάδας στην Τουρκία για διάλογο.
«Καλούμε την Τουρκία να επανέλθουμε στις διαδικασίες διερευνητικών επαφών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λίγες ώρες πριν ο Erdogan να υλοποιήσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μια «προκλητική» απόφαση που «παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αλλά και με χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό.
Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω.
Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 2020 καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά την Ελλάδα».

Οι NAVTEX της Τουρκίας

Η τουρκική ναυτική οδηγία αρχίζει από τις 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει άλλες δύο ημέρες.
Σύμφωνα με τον χάρτη με τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης το βράδυ της Τετάρτης, η θαλάσσια περιοχή βρίσκεται ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου.
Η Τουρκία ανήγγειλε μία ακόμη άσκηση ανάμεσα από Ρόδο και Καστελόριζο, επιλέγοντας για τρίτη φορά τη συγκεκριμένη περιοχή ανατολικά της Ρόδου, σε διεθνή και Τουρκικά χωρικά ύδατα.
Image

Ανοίγουν τα Βαρώσια

Περίπου στις 12 το μεσημέρι οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν τη δίοδο που οδηγεί στην παραλία των Βαρωσίων.
Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει.
Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και τη σημαία του ψευδοκράτους.
Η απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων, που τροφοδοτεί τα σχέδιά του Σουλτάνου για εποικισμό της Αμμοχώστου και έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας δια στόματος του πρωθυπουργού.
«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απάθεια από Κομισιόν

Πάντως, απολύτως αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται και αντίδραση της Κομισιόν, κυρίως όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Για ακόμα μία φορά η ΕΕ έδειξε ανοχή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στα τετελεσμένα που δημιουργεί η Άγκυρα.
Ο αρμόδιος επίτροπος, Josep Borrell, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «παραμένει απαραίτητος ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας» και ότι η ΕΕ θα ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την ενέργεια.
Στα λόγια έμεινε και το Βερολίνο επισημαίνοντας κάνοντας λόγο για «περιττό και προκλητικό βήμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Peter Stano, επισημαίνοντας ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ παρακολουθούν, παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας» και προσέθεσε ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν πολύ ξεκάθαρα στα συμπεράσματα που αποφασίστηκαν και υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ».
«Τα κράτη-μέλη παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν κατάλληλες αποφάσεις» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης