Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Alpha bank; - Στις 20/10 οι προσφορές για το Galaxy

Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Alpha bank; - Στις 20/10 οι προσφορές για το Galaxy
Και ενώ η Alpha bank συνεχίζει να διατηρεί το κεφαλαιακό της προβάδισμα αυτό δεν έχει μεταφραστεί στην χρηματιστηριακή αξία
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Alpha bank ήταν σηματωρός για πολλά χρόνια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κυρίως λόγω μιας διαφοράς που είχε έναντι των άλλων τραπεζών, τα ισχυρά της κεφάλαια.
Η νέα διοίκηση Ψάλτη έχει προσπαθήσει πολύ κάτω από αντίξοες συνθήκες να διασφαλίσει ότι ο ισολογισμός θα εξυγιανθεί και η τράπεζα θα συνεχίζει να διαθέτει το πλεονέκτημα των κεφαλαίων, να σημειωθεί ότι σε σύνολο 8,5 δισεκ. το κεφαλαιακό μαξιλάρι είναι 3,1 δισεκ. αλλά με αναπροσαρμοσμένο SREP ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Ποια είναι τα θετικά και αρνητικά της Alpha bank;

Πρωτίστως διαθέτει κεφάλαια 8,5 δισεκ. και κεφαλαιακό μαξιλάρι 3,1 δισεκ. και ταυτόχρονα το χαμηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 3,1 δισεκ.
Η τιτλοποίηση προβληματικών δανείων 10,6 δισεκ. ονόματι Galaxy, θα επιφέρει μια κεφαλαιακή επιβάρυνση 2 δισεκ. ευρώ περίπου.
Οι προσφορές θα υποβληθούν 20 Οκτωβρίου με την Pimco και την DK να είναι οι δύο βασικότεροι διεκδικητές με την Pimco όμως να έχει κάποιο προβάδισμα.
Και ενώ η Alpha bank συνεχίζει να διατηρεί το κεφαλαιακό της προβάδισμα αυτό δεν έχει μεταφραστεί στην χρηματιστηριακή αξία που ανέρχεται σε 810 εκατ ευρώ βρίσκεται στην 3η θέση…
Πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy να υπάρξει κάποιας μορφής χρηματιστηριακή ανάκαμψη στην μετοχή της Alpha bank.
Ένα επιπλέον στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι ότι ενώ διαθέτει τον χαμηλότερο DTC στα 3,1 δισεκ. (θετικός παράγοντας) εμφανίζει το χαμηλότερο coverage ratio 44,4% έχει λάβει τις χαμηλότερες προβλέψεις.
Μια ιδιαιτερότητα της bad bank την οποία μπορεί να εξετάσει η Alpha bank είναι ότι εφόσον κριθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια σενάριο βασικό… και προχωρήσει η πρόταση – σενάριο υψηλής αβεβαιότητας - … θα ευνοηθούν οι τράπεζες με χαμηλό δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
 
                                     Alpha bank
Θετικά

Αρνητικά

Κεφάλαια 8,5 δισ με tangible book 5,8 δισ

Μόλις 810 εκατ κεφαλαιοποίηση

Το χαμηλότερο DTC 3,1 δισ

Αρνητικές επιδόσεις από το εξωτερικό

Το κεφαλαιακό μαξιλάρι 3,1 δισεκ. ευρώ

Τα NPEs μαζί με νέα NPEs Covid από 8,5 έως 11 δισ
Τιτλοποίηση Galaxy 10,8 δισ
Senior bond 3,7 δισ
Προσφορές 20/10


Το
coverage ratio NPEs στο 44,4%
Ρευστότητα 40,9 δισ καταθέσεις / 11,9 δισ ΕΚΤ

Η λιανική τραπεζική παρήγαγε ζημίες
NPEs 8,5 δισ μετά Galaxy

Σε moratorium 4,7 δισ δάνεια

Management IFRS9 απομείωση κεφαλαίων 1,1 δισ έως 2023

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης