Διεθνή

Βρετανία: Διγλωσσία για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

tags :
Βρετανία: Διγλωσσία για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ
Την ώρα που Βρετανός πρωθυπουργος Johnson δηλώνει έτοιμος για αποτυχία των συνομιίλων ο επικεφαλής των διαπραγματευτών για το Brexit David Frost καλεί την ΕΕ να σεβαστεί την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου
Επισπεύδοντες αλλά και δίγλωσσοι εμφανίζονται οι Βρετανοί στις συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τη μία πλευρά δηλώνουν έτοιμοι για την αποτυχία των συνομιλιών και ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη μεταβατική περίοδο με όρους Αυστραλίας, όπως επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ενώ, από την άλλη, ο επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών για το Brexit David Frost καλεί την ΕΕ να σεβαστεί την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου για το πέρας των συνομιλιών που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.


Boris Johnson: Με όρους... Αυστραλίας είναι έτοιμη η χώρα να ολοκληρώσει τη μεταβατική περίοδο με την ΕΕ, σε περίπτωση no deal Brexit

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα 7/10, ότι είναι «έτοιμη» για μια αποτυχία των εμπορικών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς πλησιάζει το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, παρά τον κίνδυνο μιας απότομης διατάραξης του εμπορίου την 1η Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson «υπογράμμισε τη σαφή δέσμευσή μας να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» και ότι "εντούτοις, η Βρετανία είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη μεταβατική περίοδο με όρους Αυστραλίας (που ισοδυναμεί με «μη συμφωνία»), αν δεν καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία", αναφέρει η Downing Street σε ανακοίνωσή της.

Frost (Βρετανία): Βλέπω «ζώνη προσγείωσης» για την εμπορική συμφωνία, αλλά η ΕΕ πρέπει να βιαστεί

«Ζώνη προσγείωσης» για μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ότι βλέπει ο επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών για το Brexit David Frost την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα επισήμανε ότι με βάση την προθεσμία που έθεσε στις 15 Οκτωβρίου Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson επιχειρεί να πιέσει του συνομιλητές του στην ΕΕ για σύντομη επίτευξη συμφωνίας.
Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα διέπει τις εμπορικές συναλλαγές αξίας περίπου 900 δις. δολάρια (697 δισεκατομμύρια λίρες) μετά τις 31 Δεκεμβρίου -όταν δηλαδή τελειώσουν οι τρέχουσες μεταβατικές ρυθμίσεις- αν και παραμένουν «αγκάθια» σε θέματα όπως η αλιεία, τα ζητήματα του ανταγωνισμού και διακυβέρνησης.
«Το περίγραμμα της ζώνης προσγείωσης και η φύση της συμφωνίας είναι αρκετά ξεκάθαρο, αν οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», δήλωσε ο David Frost, σε μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων.
Ωστόσο, ο Frost προειδοποίησε την ΕΕ ότι η προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου που έθεσε ο Johnson στις 7 Σεπτεμβρίου παραμένει σε ισχύ. Η ΕΕ πρόκειται να αξιολογήσει την πρόοδο μιας συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της 15-16 Οκτωβρίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η «πόρτα της Βρετανίας δεν θα ήταν ποτέ κλειστή» και ότι θα χρειαστεί να ακολουθήσει τεράστιο ως προς την κατάρτιση των τελικών κειμένων μετά τις 15 Οκτωβρίου εάν επιτευχθεί συμφωνία.
«Καθώς πλησιάζουμε στο πέρας της προθεσμίας - και είναι ήδη πολύ κοντά - θα πρέπει να συμβουλεύσω τον πρωθυπουργό σχετικά με το εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της δήλωσής του ή μη και θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή», κατέληξε ο Frost.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης