Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βορίδης: Τον Ιανουάριο 2021 ολοκληρώνονται οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού»

Βορίδης: Τον Ιανουάριο 2021 ολοκληρώνονται οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού»
Βορίδης: Στο 100% οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού»
Στο 100% θα φτάσουν οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες του «Ιανού», όπως εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη.
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί «γενναία» προκαταβολή, ενώ υπολογίζει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021.
Το μέγεθος της καταστροφής αποτιμάται στα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη.
Ο υπουργός τόνισε μάλιστα, ότι εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής και προκειμένου να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας που απαιτείται, πέραν του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού που εργάζεται αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός έχει στελεχωθεί με ακόμα 70 γεωτεχνικούς, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα και τη στελέχωσή του στη Θεσσαλία (όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ζημιές) με 50 εποχικούς γεωτεχνικούς.
Σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Πάνα, σχετικά με την ενίσχυση της επιτραπέζιας ελιάς, ο Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί ήδη σχετικό αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένει να ολοκληρωθεί και ο σχετικός έλεγχος πριν ανακοινώσει το ακριβές ποσό και εν συνεχεία αποστείλει το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι με το πέρας αυτής της δύσκολης και περίεργης χρονιάς, το προϊόν θα ανακτήσει την εξαιρετική του δυναμική.
Μάλιστα, με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Πάνα, ο κ. Βορίδης εξήρε ιδιαιτέρως τη σημασία του αιτήματος που έχει υποβάλει το υπουργείο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του ελαιολάδου και της ελιάς διπλής κατεύθυνσης, με το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας ότι εφόσον εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά που οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας λαμβάνουν ενίσχυση.
Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, θέμα που έθεσε στον υπουργό η βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ετοιμάζεται ήδη αποζημίωση για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί, η οποία θα ανακοινωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα και θα είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τους κοινοτικούς όρους, κάνοντας χρήση των σχετικών αποζημιωτικών εργαλείων που διαθέτει το υπουργείο.
Στην πρόταση της κας Τζάκρη να ενταχθούν στις καλυπτόμενες ζημίες του ΕΛΓΑ, οι ζημιές των αγροτικών προϊόντων από αίτια που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ο υπουργός τόνισε ότι «δυστυχώς όταν σχεδιάστηκε το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρχε πράγματι ειδικό μέτρο και πρόβλεψη - αυτό είχε σχεδιαστεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας από τους τότε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - για ποσά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση λόγω κλιματικής αλλαγής, για ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής ή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, ότι δεν άφησε ποσά μέσα στο συγκεκριμένο μέτρο.
Αφαιρέθηκαν τα ποσά από το συγκεκριμένο μέτρο και επομένως, το μέτρο αυτό δεν ενεργοποιήθηκε τότε.
Τώρα εκείνο το οποίο πρόκειται να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανασφάλεια - που ούτως ή άλλως υπάρχει στη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και πράγματι εντείνεται λόγω διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε και δημιουργούν πιέσεις και στον ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά βεβαίως εν συνέχεια και στον προϋπολογισμό - είναι ότι στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μελετάμε τώρα και το οποίο θα παρουσιάσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα επαναφέρουμε ένα μέτρο το οποίο θα έχει ειδικές προβλέψεις για το ζήτημα της αντιμετώπισης των ζημιών από τέτοιου είδους φαινόμενα».
Σε ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σχετικά με την πρόοδο στα μέτρα και τις δράσεις για την αναμόρφωση και επαναλειτουργία του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας το οποίο είχε επισκεφθεί ο υπουργός στις 19 Ιουνίου του 2020, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προμελέτη η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 15 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα υπάρξει αίτημα για μεταφορά πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών, η μελέτη της τελικής υλοποίησης και η προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο.
«Υπολογίζουμε ότι θα μας πάρει τέσσερις έως έξι μήνες προκειμένου να υλοποιηθεί η εργασία αυτή.
Επομένως έχουμε έναν προγραμματισμό συγκεκριμένο, σύμφωνα με αυτά που έχουμε πει, τον οποίο τον 'τρέχουμε'.
Έχει ξεκινήσει και 'τρέχει'».
Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι θα υπάρξει και μεταφορά πιστώσεων ύψους 60 χιλιάδων ευρώ για την εκτέλεση σειράς άμεσων εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο, γνωστοποιώντας ότι τα μελισσοκομικά σεμινάρια έχουν ήδη ανατεθεί στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών που λειτουργεί παρόμοια προγράμματα.
Απαντώντας στον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης για την αξιοποίηση και ολοκλήρωση του Φιλιατρινού Φράγματος, ο κ. Βορίδης σημείωσε με νόημα ότι η ένταξη του έργου πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου του 2019, κατά την προεκλογική περίοδο, έπειτα από μία αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 4,5 ετών επισημαίνοντας ότι για να προχωρήσει το έργο περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι απαλλοτριώσεων και για την ολοκλήρωση του απαιτείται να συμπληρωθούν οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα για το σύνολο της προς απαλλοτρίωση έκτασης.
Τόνισε μάλιστα, ότι το υπουργείο έχει ήδη κτηματογραφήσει τα 342 στρέμματα τα οποία είναι πλήρη, με εγκεκριμένα κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες.
«Υπολείπονται 228 στρέμματα για να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα για την προς απαλλοτρίωση περιοχή.
Εμείς γρήγορα, δηλαδή στις 29-4-2020, λάβαμε απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο.
Λάβαμε απόφαση με την Πράξη 12, με την οποία έγινε η υπαγωγή του συγκεκριμένου έργου στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και δόθηκε με αυτό εξουσιοδότηση στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων για το εν λόγω έργο.
Σημαίνει ότι έχουμε βάλει το έργο αυτό στην ταχεία διαδικασία» σημείωσε ο κ. Βορίδης και τοποθέτησε χρονικά τη δημοπράτηση του υποέργου στο πρώτο τετράμηνο του 2021.
«Άρα, συμπερασματικά, το παρακολουθούμε, το προχωρούμε, έχει απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο, έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιτάχυνσης και σας έχω δώσει και το χρονοδιάγραμμα του έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός, αναφερόμενος στην ενίσχυση του μελισσοκομικού τομέα με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε ότι εξετάζεται το ύψος της διαταραχής που υπέστη εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και προανήγγειλε την ενίσχυσή τους.
Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος μάλιστα και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών, τόσο του κρητικού, όσο και συνολικά του ελληνικού μελιού, παρότρυνε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ευρύτερες συνεργασίες.
«Τα ΠΟΠ προϊόντα αποκτούν ένα νόημα όταν έχουν ένα ορισμένο μέγεθος, μια ορισμένη ποσότητα.
Το να κάνουμε ΠΟΠ με εντελώς τοπικά χαρακτηριστικά, έχει μεν μια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ταυτόχρονα δημιουργεί και έναν εμπορικό περιορισμό.
Άρα, θέλει μια ευρύτερη συνεννόηση, προκειμένου να έχουμε και κρίσιμες ποσότητες, ώστε το ΠΟΠ αυτό προϊόν να αποκτά ανταγωνιστικά και εξαγωγικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο και μια πορεία που θα διαφανεί ο εξαγωγικός και ανταγωνιστικός χαρακτήρας της ελληνικής γεωργίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης