Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία, Εσθονία, Λετονία, Τσεχία: Ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από τη Λευκορωσία, λόγω εντάσεων

Γερμανία, Εσθονία, Λετονία, Τσεχία: Ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από τη Λευκορωσία, λόγω εντάσεων
Εσθονία, Λετονία, Γερμανία και Τσεχία ανακαλούν τους πρεσβευτές τους που υπηρετούν στη Λευκορωσία
Η Εσθονία, η Λετονία, η Γερμανία και η Τσεχία ανακοίνωσαν σήμερα 7/10, την ανάκληση των πρεσβευτών τους που υπηρετούν στη Λευκορωσία για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λιθουανίας.
Οι ανακλήσεις αυτές αποφασίστηκαν έπειτα από παρόμοια απόφαση της Πολωνίας και της Λιθουανίας, σε μια συγκυρία εντάσεων με το Μινσκ μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.
"Η Εσθονία θεωρεί ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Λευκορωσία στη Λιθουανία και την Πολωνία είναι αβάσιμες, αδικαιολόγητες και λυπηρές", δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Urmas Rainslaou.
"Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που έλαβε η Λευκορωσία, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις", δήλωσε.
Ο Λετονός ομόλογός του, Edgar Rinkevitz, δήλωσε μέσω Twitter ότι η χώρα του θα κάνει το ίδιο "σε αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Η Γερμανία δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό, ενώ μια εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: "Εξετάζουμε μια αντίδραση σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία και τη Λιθουανία".
Η Λιθουανία και η Πολωνία, και οι δύο μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όμορες χώρες της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την ανάκληση των πρεσβευτών τους.
Η απόφαση αυτή ελήφθη ως αντίδραση για την ανάκληση από τη Λευκορωσία των πρεσβευτών της στο Βίλνιους και τη Βαρσοβία, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων που κατηγορούνται για εκλογική νοθεία και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Λευκορωσία ζήτησε επίσης από τη Λιθουανία και την Πολωνία να μειώσουν τον αριθμό των διπλωματών τους που υπηρετούν στη χώρα αυτή.
Οι τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής --Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία -- ήταν οι πρώτες χώρες της ΕΕ που επέβαλαν κυρώσεις στον Alexander Lukashenko και άλλους Λευκορώσους αξιωματούχους.
Με τη Λευκορωσία να ταλανίζεται από σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές και τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του Λουκασένκο και κορυφαίων αξιωματούχων του, ο Lukashenko στράφηκε στη Ρωσία για οικονομική και διπλωματική υποστήριξη προκειμένου να διατηρήσει την 26χρονη παραμονή του στην εξουσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης