Διεθνή

Deutsche Welle: Ανησυχία και διεθνείς αντιδράσεις από την παρέμβαση Erdogan στις τoυρκοκυπριακές εκλογές

Deutsche Welle: Ανησυχία και διεθνείς αντιδράσεις από την παρέμβαση Erdogan στις τoυρκοκυπριακές εκλογές
Μόλις 5 ημέρες πριν από τις εκλογές για ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανησυχεί η ανακοίνωση Erdogan - Tatar για άνοιγμα των Βαρωσίων - Για «μαύρη σελίδα» μιλά ο Akinci
Ανησυχία και αντιδράσεις σε Νέα Υόρκη και Λευκωσία επέφερε η ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan και του «πρωθυπουργού» των Toυρκοκυπρίων Ersin Tatar για άνοιγμα από αύριο 8/10, του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης από το 1974 πόλης των Βαρωσίων.
Η ανακοίνωση Erdogan-Tatar, η οποία γίνεται πέντε μέρες πριν από τις εκλογές για ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, υποχρέωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres να εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχία για την Τουρκική εξαγγελία και να τονίζει την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών καλώντας όλα τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο.  

Προεκλογική φιέστα  
Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ανακοινώθηκε στην διάρκεια ειδικής τελετής στην Άγκυρα από τον Tayyip Erdogan στην παρουσία του Ersin Tatar.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η παραλία της πόλης των Βαρωσίων θα ανοίξει από αύριο ενώ αναμένεται να γίνουν επιδιορθώσεις και στις δύο μεγαλύτερες λεωφόρους της πόλης, με τον ίδιο τον Erdogan να δηλώνει ότι οι εργασίες ασφάλτωσης θα ολοκληρωθούν εντός ημερών.
Σημειώνεται ότι κατά την δηλώσεις του, ο Tayyip Erdogan τόνισε πως οι ενέργειες στο Βαρώσι δεν επηρεάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πόλης γεγονός που αποδυναμώνει τα επιχειρήματα των Ελληνοκυπρίων περί παραβίασης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.  

Κρίση και αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα  
Η χθεσινή ανακοίνωση-φιέστα προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση στα κατεχόμενα, η οποία κλιμακώθηκε αργά χθες το βράδυ μετά την απόφαση του Koudret Ozersai να αποχωρήσει από την λεγόμενη κυβέρνηση εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα πολιτική κρίση στην τ/κ πλευρά.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Mustafa Akinci μίλησε για μαύρη σελίδα στην δημοκρατία αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τουρκική παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές μέσω των ενεργειών στα Βαρώσια.
Για παρέμβαση και χειραγώγηση έκανε λόγο και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Tufan Erhiurman, ο οποίος ζήτησε από τους Τουρκοκύπριους να δώσουν την απάντηση τους.  

Καταδίκη και ετοιμότητα για διάλογο από Λευκωσία  
Σημειώνεται ότι η Λευκωσία τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό αγώνα για αποτροπή της ανακοίνωσης ανοίγματος της πόλης.
Οι ενέργειες περιλάμβαναν επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αξιωματούχους της ΕΕ, την Angela Merkel αλλά και τον Ρώσο ΥΠΕΞ Sergei Lavrov.
Της ανακοίνωσης Erdogan-Tatar ακολούθησε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο καταδίκασε τις Τουρκικές ενέργειες διαμηνύοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης