Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάκαμψη στη Wall λόγω Trump - Προανήγγειλε στήριξη στις αεροπορικές και μέτρα τόνωσης της οικονομίας - Κέρδη +1,74% ο S&P 500, στο +0,17% ο DAX

Ανάκαμψη στη Wall λόγω Trump - Προανήγγειλε στήριξη στις αεροπορικές και μέτρα τόνωσης της οικονομίας - Κέρδη +1,74% ο S&P 500, στο +0,17% ο DAX
Ανάκαμψη στη Wall Street λόγω Trump
Ανάκαμψη καταγράφηκε σήμερα 7/10 στις αμερικανικές αγορές μετά τη χθεσινή πτώση, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε μέσω twitter στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες και περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ στην Ευρώπη επικράτησαν μεικτές τάσεις και νευρικότητα.
Ωστόσο δεν είναι σαφές ωστόσο αν αυτό σημαίνει πως ο Trump υπαναχωρεί από τις χθεσινές δηλώσεις του για παύση των συνομιλιών με τους Δημοκρατικούς αναφορικά με το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει την στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια για τις μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το προηγούμενο πακέτο στήριξης.
Παράλληλα ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell, δήλωσε χθες 6/10 ότι η οικονομία χρειάζεται πιο επιθετική δημοσιονομική και νομισματική τόνωση για μια οικονομική ανάκαμψη που έχει ακόμη «πολύ δρόμο».
Επίσης ο Powell προειδοποίησε ότι αν και η οικονομική ανάκαμψη έχει υπάρξει ισχυρότερη από το αναμενόμενο, η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.
Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών ανακάμπτει ταχύτερα του αναμενομένου, εκτίμησαν μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Federal Reserve (Fed) κατά τη συνεδρίαση 15-16 Σεπτεμβρίου 2020.
Βέβαια, τα μέλη υπογράμμισαν τις αδυναμίες, οι οποίες παραμένουν εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ανησυχούν ότι η έλλειψη περαιτέρω δημοσιονομικών κινήτρων, που έπαιξαν σημαντικός ρόλο στην τόνωση της οικονομίας τους τελευταίους μήνες, θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας.
Τα πρακτικά δείχνουν ότι τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν πως οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει ελαφρώς, αλλά και ότι η πανδημία θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον.
«Οι μικρές επιχειρήσεις και οι αγρότες ενισχύθηκαν από την υποστήριξη και η οικονομία ανέκτησε περισσότερες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο μέχρι τον Αύγουστο.
Η απουσία περαιτέρω δημοσιονομικής στήριξης θα επιδεινώσει τις οικονομικές δυσκολίες σε κοινότητες μειονοτήτων και χαμηλού εισοδήματος», ανέφεραν τα πρακτικά.
«Οι επιχειρηματικές επενδύσεις άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, αν και άνισα μεταξύ των βιομηχανιών.
Τα μέλη αναμένουν την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις οικονομικές προοπτικές ως πολύ αυξημένη, με την πορεία της οικονομίας να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του ιού ·από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν άτομα, επιχειρήσεις και δημόσιοι αξιωματούχοι ·και από την αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας μέτρα για την αντιμετώπισή του».
Στο μέτωπο της πανδημίας ραγδαία εξαπλώνεται παγκοσμίως ο κορωνοϊός, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα κράτη και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους επόμενους μήνες, όταν και αναμένεται νέα επίθεση του ιού με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί είναι μια ανάσα από τους 211.000 και τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 7,5 εκατομμύρια.
Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός καθώς σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο εδώ και εβδομάδες αναφέρονται αυξημένα κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον περασμένο Απρίλιο ενώ ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να προλάβουν την περαιτέρω διασπορά του ιού, τη στιγμή που 6 στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί με τα μέτρα κατά της επιδημίας.
Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική και στην Ινδία ενώ θετικά είναι τα νέα από την Κίνα όπου ο κορωνοϊός εδώ και μήνες παραμένει σε ύφεση.
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από την επιστημονική κοινότητα, καθώς ένα από τα τέσσερα εμβόλια που αναπτύσσει η Κίνα φαίνεται σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες να είναι και αποτελεσματικό και ασφαλές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,05 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 35,8 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, προσεγγίζουν τα 25 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,91% στις 28.303 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,74% στις 3.419 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,88% στις 11.364 μονάδες
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 28,08 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη +0,17% στις 12.928 μονάδες
Image
Image
 
Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης του προέδρου Trump να τερματίσει τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Image
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez αποκάλυψε ένα τριετές πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, ύψους 72 δισ. ευρώ, ώστε να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη.
Ο Sanchez  δήλωσε πως η κυβέρνηση θα δαπανήσει το ποσό στο διάστημα 2021-2023, σε μια δημοσιονομική "επίθεση" η οποία θα πρέπει να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 2,5% περίπου και να καταστήσει την οικονομία περισσότερο ψηφιακή και πράσινη.
Σε σύναψη συμφωνίας για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που προορίζεται να βελτιώσει την εποπτεία και να μειώσει τις συγκρούσεις συμφερόντων μετά το σκάνδαλο της Wirecard, οδηγήθηκαν τα κόμματα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας.
Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters, το λεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο δράσης «Wirecard», δίνει στη εποπτική αρχή Bafin αυξημένα δικαιώματα ελέγχου και απαιτεί από τις εταιρείες να αλλάζουν τις λογιστικές τους εταιρείες μετά από 10 χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Scholz και η υπουργός Δικαιοσύνης Christine Lambrecht αναμένεται να παρουσιάσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στις 7 Οκτωβρίου 2020.
Ποσό - ρεκόρ από το κρατικό ταμείο πλούτου της, θα διαθέσει η νορβηγική κυβέρνηση αυτό το έτος (2020), και θα συνεχίσει να τονώνει την οικονομία με ιστορικά ποσά το 2021, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει σημειωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η πλουσιότερη οικονομία της Σκανδιναβίας προβλέπει ότι το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,9% φέτος (2020), σε σχέση με το 2,9% για το 2019.
Μέχρι το 2021 το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3%.
Οι αποσύρσεις από το ταμείο πρόκειται να ανέλθουν στο ιστορικό υψηλό των 46 δισ. δολαρίων το 2020 και στις 371 δισ. κορόνες το 2021.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.
Ειδικότερα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 1,5%.
Την μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2016 κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα, (Σεπτέμβριος 2020)
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 7,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγουμένου έτους (2019), έναντι της αύξησης κατά 5,2% τον Αύγουστο 2020.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Tesco, η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία λιανικής με βάση τις πωλήσεις, ανακοίνωσε πτώση 15,6% των βασικών κερδών, με την αύξηση των πωλήσεων εξαιτίας της πανδημίας, να αντισταθμίζεται από το υψηλότερο κόστος και τις απώλειες στην Tesco Bank.
Ο όμιλος, του οποίου ηγείται από την αρχή του μήνα ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ken Murphy, εμφάνισε λειτουργικά κέρδη προ εκτάκτων ύψους 1,037 δισ. στερλίνες στο διάστημα των 26 εβδομάδων μέχρι τις 29 Αυγούστου, χαμηλότερα από τις 1,229 δισ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 7,6% στο α΄ εξάμηνο, ενώ είχαν αυξηθεί 8,7% στο α΄ τρίμηνο, ενώ η απάντηση στην πανδημία οδήγησε σε κόστος 533 εκατ. στερλίνων.
Η Tesco Bank εμφάνισε ζημιές 155 εκατ. στερλίνες και αναμένονται ζημιές 175.200 εκατ. στερλίνων για το σύνολο της χρήσης.
Η γερμανική BMW ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του ομίλου παγκοσμίως αυξήθηκαν 8,6% στα 675.680 οχήματα στο γ΄ τρίμηνο.
Οι πωλήσεις στο εννεάμηνο του έτους μειώθηκαν 12,5% σε ετήσια βάση, τόνισε η εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων, προσθέτοντας ότι αυτό αποτυπώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Total SE ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει το 20% ενός πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου που βρίσκεται στη Μεσόγειο, κοντά στις νότιες ακτές της Γαλλίας.
Ο ενεργειακός κολοσσός δήλωσε πως το project με την ονομασία Eolmed, έχει χωρητικότητα 30 MW.
Η επένδυση της Total θα ενισχύσει τη θέση της στον αναδυόμενο κλάδο της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, τόνισε η εταιρεία.

Κέρδη στην Ασία

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις ΗΠΑ μετά τη χθεσινή απόφαση του προέδρου Trump να διακοπούν οι συνομιλίες για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Στο ταμπλό, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε κέρδη +1,25% μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC την Τετάρτη ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα επικεντρωθεί τώρα στις δυνατότητες ανάκαμψης.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημείωσε άνοδο +0,85% ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi κατέγραψε κέρδη +0,87%.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κατέγραψε απώλειες -0,05%.
Οι αγορές στην Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω εθνικής αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης