Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δυσοίωνο το μέλλον για μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες - Υποβάθμιση προβλέψεων για ΑΕΠ λόγω κορωνοϊού

tags :
Δυσοίωνο το μέλλον για μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες - Υποβάθμιση προβλέψεων για ΑΕΠ λόγω κορωνοϊού
Μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες προειδοποιούν ότι ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις του ΑΕΠ και υποβαθμίζουν τις ήδη αρνητικές προβλέψεις
Σε υποβάθμιση των ήδη αρνητικών προβλέψεων τους για το ΑΕΠ προχωρούν μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες στον απόηχο του δεύτερου κύματος κορωνοϊού που έχει εκδηλωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το CNBC, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία προχωρούν σε υποβαθμίσεις των προβλέψεων για το ΑΕΠ το 2020.
Ειδικότερα, η Bank of Spain προειδοποίησε ότι τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού μπορούν να ωθήσουν την Ισπανία σε μια χειρότερη από το αναμενόμενο οικονομική κρίση.
Η τράπεζα προειδοποίησε ότι σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 12,6% το 2020, ενώ με βάση μια λιγότερο απαισιόδοξη πρόβλεψη το ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,5%.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περισσότερο δυσοίωνες εξελίξεις από αυτές που είχαμε στο δεύτερο μας σενάριο, το πιο δυσοίωνο των δύο που σκεφτόμαστε» υποστήριξε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης, Pablo Hernandez de Cos.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη με 825.410 καταγραμμένα κρούσματα.
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποιεί ότι μια οικονομική ανάκαμψη μετά το lockdown είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η Γαλλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων μετά την Ισπανία, με 675.736 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με την Johns Hopkins University.
Η στατιστική αρχή της Γαλλίας (INSEE) αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% το 2020 αλλά επισημαίνει ότι τα διαρκή αυστηρά μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποχώρηση του ΑΕΠ.
«Μετά την απότομη ανάκαμψη που συνδυάστηκε μα την άρση του lockdown… η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο τέλος του έτους, λόγω της επανεμφάνισης της πανδημίας» επισημαίνει η INSEE.
«Αυτή η πρόβλεψη για το φθινόπωρο αντικατοπτρίζει τη μεγάλη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τους επόμενους μήνες.
Έτσι, η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.
Αντίθετα, εάν η υγειονομική κατάσταση σταθεροποιηθεί, η εξέλιξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι θετική στο τέλος του έτους» επισημαίνει η γαλλική στατιστική υπηρεσία.
Παράλληλα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει περαιτέρω περιορισμούς σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Βερολίνο και η Φρανκφούρτη, για να περιορίσει την άνοδο στα κρούσματα.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν μια μικτή εικόνα για τη γερμανική οικονομία.
Ειδικότερα, την Τρίτη ανακοινώθηκε αύξηση 4,5% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν αρνητικά δεδομένα βιομηχανικής παραγωγής για τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας μείωση 0,2% από τον Ιούλιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης