Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη στάση αναμονής στο ΧΑ -0,37% στις 641 μον. με αντίσταση τις 650 μον. – Ξεθώριασε το κερδοσκοπικό ράλι σε Cairo Mezz και MIG -3%

Άνευρη στάση αναμονής στο ΧΑ -0,37% στις 641 μον. με αντίσταση τις 650 μον. – Ξεθώριασε το κερδοσκοπικό ράλι σε Cairo Mezz και MIG -3%
Ο Γενικός Δείκτης έχοντας ανακτήσει τις 640 μονάδες, δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει την επόμενη αντίσταση των 650 μονάδων.
(upd14)Άνευρη στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 641 μονάδες, μετά την χθεσινή ισχυρή άνοδο καθώς εμφανής ήταν η διστακτικότητα των επενδυτών για νέο ρίσκο και με τις συναλλαγές σε ιδαίτερα χαμηλά επίπεδα. 
Ο Γενικός Δείκτης έχοντας ανακτήσει τις 640 μονάδες, δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει την επόμενη αντίσταση των 650 μονάδων.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eurobank -2,32% και Εθνική -1,83%, με οριακές απώλειες η Πειραιώς -0,40% ενώ ανοδικά έκλεισε η Alpha Bank +0,96%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν  σε Viohalco -2,67%, Φουρλής +2,38%, Sarantis -1,9%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Μυτιληναίος +3,35% και Aegean +1,95%.
Εν τω μεταξύ, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η MIG -3,14% με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, μετά από σωρευτικά κέρδη +35,92% στις τελευταίες τρείς συνεδριάσεις .
Από την άλλη, με οριακή άνοδο +0,70% έκλεισε το Cairo Mezz στα 0,0863 ευρώ μετά τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου διημέρου ενώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο πλησίον του 0,09 και 0,10 ευρώ θα σταθεροποιηθεί σε πρώτη φάση.
Εν τω μεταξύ, με 6,76% στο Cairo Mezz βρίσκεται η Waterwheel Capital Management, ως διαχειριστής 3 funds ενώ κατέχει συνολικά 20,88 εκατ. μετοχές.
Στα τραπεζικά νέα, μια νέα σημαντική εξέλιξη για την Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί καθώς το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με τον SSM έχουν αποφασίσει να δώσουν λύση για το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ή Cocos των 2 δισεκ.
Σημειώνεται ότι το ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές λήγει στο τέλος του 2022 και υπήρχε μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα για το τι θα γίνει άπαξ και το ποσό των 2 δισεκ. είναι προφανώς πολύ μεγάλο, όπως μεγάλη είναι η επιβάρυνση των 160 εκατ που πληρώνει σε τόκους.
Επίσης καθώς ενεργοποίησε μια φορά την ρήτρα μη καταβολής τόκων από εδώ και πέρα εάν δεν πληρωθούν οι τόκοι τότε αυτομάτως το ομόλογο μετατρέπεται σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ και το δημόσιο από 26% θα έφθανε στο 58%.
Η νέα αλλαγή λοιπόν είναι  να υπάρξει 5ετής παράταση για το μετατρέψιμο ομόλογο των 2 δισεκ. και αντί στο τέλος του 2022 θα λήξει στο τέλος του 2027 ενώ το ελληνικό δημόσιο αποδέχθηκε να πληρώνεται τους τόκους με ομολογιακό tier 2 το οποίο θα εκδίδει η Πειραιώς και θα περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο ως ρευστό στην λήξη του ανάλογα με το εάν το tier 2 είναι 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας.
Από την άλλη όμως η Πειραιώς θα έχει πληρώσει σε τόκους 1,8 δισεκ. ευρώ για το διάστημα 2016 με 2027 ( 160 εκατ. Χ 11έτη) + 2 δισεκ. το κεφάλαιο του Cocos θα έχει δηλαδή κοστίσει στην Πειραιώς 3,8 δισεκ. ευρώ σίγουρα αποτελεί πανάκριβο κεφάλαιο για την τράπεζα.
Στα ελληνοτουρκικά, καμία διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης δείχνει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος όχι μόνο δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις της ΕΕ για τερματισμό των μονομερών ενεργειών, αλλά διαρκώς νέα μέτωπα.
Η απόφαση του για άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο μεταξύ των Τουρκοκυπρίων όσο και στη διεθνή κοινότητα.
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η  χειραγώγηση από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,95% - μετά την επανέκδοση στις 2/9 με επιτόκιο έκδοσης 1,215% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,78% - πλησίον του ιστορικού χαμηλού - και με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 138 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,37% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,49%.
Λίγο πριν  τις 14:00 με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank -2,89% αλλά και σε μη τραπεζικά blue chips που είχαν καταγράψει σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα όπως Viohalco... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,59% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,68%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,37% στις 641 μονάδες έχοντας υψηλό στις 647,38 μονάδες και χαμηλό 639,95 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 625 μονάδες και ακολουθούν οι 610-600 και οι 580 μονάδε
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 και ακολουθούν οι 660 και οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 307 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 290 μονάδες και οι 280 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 315-320 μονάδες και ακολουθούν οι 330-340 και οι 350 μονάδες

DGComp: Κρατική βοήθεια η πρόταση της ΤτΕ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η DGComp κρίνει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank ότι εμπίπτει στην κρατική βοήθεια δηλαδή θεωρείται state aid.
Σημειώνεται ότι η πρόταση της ΤτΕ ουσιαστικά στηρίζεται στην παραδοχή να πληρώσει το ελληνικό κράτος την ζημία έως 8 δισεκ. και ταυτόχρονα το κράτος να χάσει το δικαίωμα που έχει μέσω της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης να αυξήσει τις μετοχές του στις ελληνικές τράπεζες, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Η ΤτΕ προτείνει δηλαδή να υποστεί ζημία εσκεμμένα το ελληνικό δημόσιο για να ευνοήσει τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών.
Προφανώς και μια τέτοια πρόταση αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.
Πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι «περιμένουμε την τελική πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια.
Εάν απαιτηθούν κεφάλαια και τα κεφάλαια αυτά τα εισφέρει το ελληνικό δημόσιο τότε το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο, κρατικά κεφάλαια σημαίνει κρατική βοήθεια.
Με βάση πληροφορίες, ούτε η κυβέρνηση είναι θετική να χρηματοδοτήσει την bad bank με 8 ή 9 δισεκ. ευρώ όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί θα ήταν λάθος μήνυμα στην κοινωνία.
Την ίδια στιγμή μόνο η υπόνοια ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail in θα αποτελεί καταστροφική εξέλιξη για τις μετοχές των τραπεζών.
Εν τω μεταξύ, οι διαδικασίες περί κρατικής βοήθειας δεν έχουν αλλάξει και είναι απίθανο να αλλάξουν ακόμη και στην εποχή του κορωνοιού.
Η κρατική βοήθεια ενεργοποιεί την νομοθεσία περί BRRD ή bank recovery and resolution directive που ήταν ντιρεκτίβα το 2014 αλλά έχει γίνει εθνική νομοθεσία σε πολλά κράτη και μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Στην περίπτωση αυτή όταν κρίνεται μια κεφαλαιακή ενίσχυση, κρατική βοήθεια ή state aid τότε αυτομάτως ενεργοποιείται η BRRD που περιλαμβάνει το bail in.
Το bail in πρώτα φέρνει προ των ευθυνών τους μετόχους, ακολουθούν οι ομολογιούχοι και καταλήγει στους καταθέτες.
Δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγές σε μια ευρωπαϊκή νόρμα».

Η επικαιρότητα

Ραγδαία εξαπλώνεται παγκοσμίως η επιδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερα κράτη και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους επόμενους μήνες, όταν και αναμένεται νέα επίθεση του ιού με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ μαίνεται ακόμα η αντιπαράθεση με το εσπευσμένο εξιτήριο του Donald Trump, τη στιγμή που καθημερινά αναφέρονται νέες μολύνσεις στο Λευκό Οίκο ενώ στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός καθώς σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο εδώ και εβδομάδες αναφέρονται αυξημένα κρούσματα.
Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική και στην Ινδία ενώ θετικά είναι τα νέα από την Κίνα όπου ο κορωνοϊός εδώ και μήνες παραμένει σε ύφεση.
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από την επιστημονική κοινότητα, καθώς ένα από τα τέσσερα εμβόλια που αναπτύσσει η Κίνα φαίνεται σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες να είναι και αποτελεσματικό και ασφαλές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1,05 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 35,8 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, προσεγγίζουν τα 25 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπ.Υγείας, οι αρμόδιοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι αν και καταγράφονται αυξημένα κρούσματα καθημερινά στην Αττική, αυτά δεν παρουσιάζουν μια ραγδαία, εκθετική ανοδική πορεία, γεγονός που καθιστά ακόμα διαχειρίσιμη την κατάσταση.
Βέβαια δεν παραλείπουν να προειδοποιούν πως η σημερινή αυτή εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην προς το χειρότερο και για αυτό το λόγο απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να εφαρμόζουν με συνέπεια τα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί.
Πάντως συναγερμός έχει σημάνει και για άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Αχαΐα και στα Ιωάννινα όπου έχει επιβληθεί ένα «μίνι lockdown» ή στην Πέλλα και στα Τρίκαλα που είναι υπό επιδημιολογική εξέταση.
Τα δεδομένα αυτά που δείχνουν μια ήπια ανοδική τάση των κρουσμάτων και όχι μια επιθετική αυξητική τάση είναι που φρέναραν και τα σενάρια για την επιβολή νέων μέτρων, με τους ειδικούς να επιμένουν πως αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να τηρηθούν σωστά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, παραπέμποντας το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων εφόσον αλλάξει δραματικά αυτή η εικόνα.
Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, ο προβληματισμός των επιστημόνων στρέφεται στις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων λόγω της επιδείνωσης του καιρού και της πτώσης της θερμοκρασίας, εξελίξεις που θα σημάνουν και περισσότερες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.541 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 425.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 7/10 στις αγορές της Ασίας.
Κλειστές θα παραμείνουν οι αγορές στην Κίνα έως τις 8 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας για τους εορτασμούς της «Χρυσής Εβδομάδας».
Στις υπόλοιπες αγορές ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,05%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,09%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα με άνοδο +0,89% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,25%.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρά κέρδη στην Wall Street

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 7/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφει η Wall Street καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε μέσω twitter στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες και περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ στην Ευρώπη επικρατούν μεικτές τάσεις και νευρικότητα.
Ωστόσο δεν είναι σαφές ωστόσο αν αυτό σημαίνει πως ο Trump υπαναχωρεί από τις χθεσινές δηλώσεις του για παύση των συνομιλιών με τους Δημοκρατικούς αναφορικά με το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει την στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια για τις μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το προηγούμενο πακέτο στήριξης.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Jerome Powell, δήλωσε χθες 6/10 ότι η οικονομία χρειάζεται πιο επιθετική δημοσιονομική και νομισματική τόνωση για μια οικονομική ανάκαμψη που έχει ακόμη «πολύ δρόμο».
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,45% και  ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,05% .
.Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P στο +1,2% και ο Nasdaq στο +1,3% και το ETF GREC καταγράφει οριακές απώλειες -0,11% (20,20 δολ.)

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα. 
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1290 ευρώ, με πτώση -1,83% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5250 ευρώ, με άνοδο +0,96%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 10/8/2020 στα 0,4832 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1155 ευρώ, με πτώση -0,40% με όγκο 643 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 487 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3712 ευρώ, με πτώση -2,32% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4720 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 211 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1730 ευρώ, με άνοδο +0,35% και όγκο 63 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,36 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ανοδικά ο Μυτιληναίος +3,35% 

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Μυτιληναίος +3,35% και Aegean +1,95%.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,56 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση στα 7,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,47 ευρώ, με πτώση -1,58% και αποτίμηση 5,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,4050 ευρώ, με άνοδο +0,84% και αποτίμηση 1,25 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3250 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 539 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,29 ευρώ, με πτώση -0,84% και αποτίμηση 2,83 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,06 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 912 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,61 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,34 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,86 ευρώ με άνοδο +3,35% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με πτώση -1,8% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,10 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 213 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,03080 ευρώ, με πτώση -3,14% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,93% και το ιταλικό 10ετές στο 0,78%

Συνεχίζονται οι αγορές και σήμερα 7/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλία
Να σημειωθεί ότι παρά τις αναφορές για εμβόλιο και φάρμακο κατά του κορωνοιού η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 12 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,93% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,78%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,96% με το αμερικανικό 10ετές 0,76% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 70 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,88 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,12% με απόδοση αγοράς 0,13% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 0,21% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2020 στο 0,21%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,71%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,79%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020 στο 0,88%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,93% και απόδοση πώλησης 0,91%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 108,66 μονάδες βάσης και 1,21% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 138,56 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 149,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης από 145 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πλησίον στο ιστορικό χαμηλό το ιταλικό 10ετές στο 0,78% - Βελτίωση στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης  

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 7/10 στην ιταλική αγορά με το ιταλικο 10ετές πλησίον του ιστορικού χαμηλού ενώ αγορές καταγράφονται και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Οκτωβρίου 2020 στο 0,78%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/10/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,78% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης