Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan Cazenove: Ισχυρές οι προοπτικές της αγοράς NPLs στην Ευρώπη - Ισχυρά κέρδη για DoValue και Arrow Global, υπολείπεται η Intrum

JP Morgan Cazenove: Ισχυρές οι προοπτικές της αγοράς NPLs στην Ευρώπη - Ισχυρά κέρδη για DoValue και Arrow Global, υπολείπεται η Intrum
Για την Ελλάδα, η JP Morgan Cazenove περιορίζεται στο να αναφέρει ότι έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα NPL στην Ευρώπη στα 61,3 δισ. ευρώ και το υψηλότερο δείκτη NPL στο 30% έναντι 3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου
Η ευρωπαϊκή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) φαίνεται ότι θα ενισχυθεί, με τη νέα προσφορά NPL να διαθέτει τα εχέγγυα για υψηλότερες αποδόσεις.
Αυτό αναφέρει η JP Morgan Cazenove στην έκθεσή της υπό τον τίτλο "Debt purchasers and servicers" (αγοραστές χρέους και servicers) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, και στην οποία εξετάζει τις προοπτικές για τις αγορές χρέους.
Επίσης, επανεξετάζει τις εκτιμήσεις της για την Intrum και την Arrow Global, με την τελευταία να είναι η κορυφαία επιλογή της στον τομέα, με ανοδικό δυναμικό 40% υποστηριζόμενο από την ευκαιρία επέκτασης της διαχείρισης κεφαλαίων.
Η DoValue, επίσης, θα δει αύξηση κερδών από την ολοκλήρωση της απόκτησης FPS, η οποία ενισχύει το προφίλ κερδών, αυξάνοντας τα βασικά τέλη.
Image
Η Intrum είναι ηγέτης της αγοράς και έχει διαφοροποιηθεί στην παραγωγή κερδοφορίας, ωστόσο η ανάγκη απομόχλευσης θα επιβραδύνει τις επενδύσεις της και ως εκ τούτου την αύξηση των κερδών στο εγγύς μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan Cazenove δίνει σύσταση overweight στην DoValue, ήτοι για αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς, με τιμή στόχο στα 11,6 ευρώ.
Η DoValue είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος εισηγμένος διαχειριστής πίστωσης και ακίνητης περιουσίας στην Ευρώπη με περιφερειακή εστίαση στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο όμιλος έχει αμελητέο κίνδυνο ισολογισμού καθώς τα έσοδα προέρχονται από μακροπρόθεσμες συμβάσεις, που το 70% αυτών να λήγει μετά το 2025.
Οι εξαγορές αποτελούν βασικό μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας.
Η πιο πρόσφατη ήταν της FPS (Μάιος 2020) και της Altamira (τρίτο τρίμηνο 2019), βελτιώνοντας την έκθεση της DoValue στις σημαντικές ελληνικές και ισπανικές αγορές.
Από την άλλη, η JP Morgan Cazenove συστήνει ουδετερότητα για την Intrum με τιμή στόχο στις 265 σουηδικές κορόνες, καθώς η υψηλή μόχλευση αποτελεί βασικό περιορισμό.
Το Intrum έχει ισορροπημένη έκθεση στην αγορά χρέους και στην εξυπηρέτηση χρέους με τοπική παρουσία σε 25 αγορές σε όλη την Ευρώπη και ηγετικές θέσεις στην πλειονότητα αυτών.
Ωστόσο, παρά τη θετική προοπτική για νέα NPL, η Intrum προσπαθεί να μειώσει το ρυθμό επενδύσεων, προκειμένου να μειωθεί η μόχλευσή της, η οποία είναι η υψηλότερη στον κλάδο.
Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε πιο αργό ρυθμό αύξησης κερδών στο εγγύς μέλλον.
Τέλος, κορυφαία επιλογή της JP Morgan Cazenove είναι η Arrow Global με τιμή στόχο στις 265 λίρες.
Image
Για την Ελλάδα, η JP Morgan Cazenove περιορίζεται στο να αναφέρει ότι έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα NPL στην Ευρώπη στα 61,3 δισ. ευρώ και το υψηλότερο δείκτη NPL στο 30% έναντι 3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η αγορά υπήρξε μία από τις πιο ενεργές τα τελευταία χρόνια, με το απόθεμα NPL που κατέχουν οι τράπεζες να μειώνεται από τα 105 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.
Αυτό βοηθήθηκε από μια σειρά κανονιστικών μέτρων, τα οποία περιελάμβαναν ένα απλοποιημένο πλαίσιο για την αδειοδότηση εταιρειών παροχής υπηρεσιών πίστωσης για την προώθηση του ανταγωνισμού.
Δεδομένου του σχετικά υψηλού επιπέδου NPL, η αγορά ήταν ενεργή μέχρι και πρόσφατα με μια σειρά από μεγάλες ευκαιρίες εξυπηρέτησης NPL στην αγορά.
Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν πωλήσεις πλατφορμών εξυπηρέτησης με σημαντικά χαρτοφυλάκια δανείων, όπως η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum για την πώληση ολόκληρης της επιχειρηματικής μονάδας αναδιάρθρωσης και την πώληση της FPS από την Eurobank στην DoValue νωρίτερα αυτό το έτος.
Παρά τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν οι τράπεζες στη μείωση των NPL, η κρίση COVID-19 οδήγησε πιθανότατα σε περαιτέρω αύξηση τους κατά 10 δισ. ευρώ.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης